2p
A biztosítók az eddigi bejelentések alapján is rengeteget fizettek a fagykárok után, de a nyári időszakban még nehezebben boldogulhatnak a termelők.

Jól jártak azok a gazdák, akik kötöttek fagykár ellen biztosítást, több száz millió forintot fizetnek ki ugyanis a biztosítók az elmúlt napokban keletkezett fagykárokra - írja a Világgazdaság a szerdai száma.

Folyamatosan jönnek a bejelentések

Az elmúlt hetekben két fagykáros nap volt, ezek közül az egyik a kelet-magyarországi régiót érintette, a másik a nyugati és a középső országrészt - mondták el a Világgazdaságnak az Allianz Biztosító szakértői. A biztosítóhoz eddig közel száz bejelentés érkezett, és több tízmillió forintos kárigényre számítanak.

A gazdák fordulhatnak segítségért a kárenyhítési alaphoz is, ahol 24 milliárd forintos keretből segítik őket. Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára emlékeztetett korábban: a gazdáknak 15 napjuk van a fagykár jelzésére.

A Generalihoz ennél is több kárbejelentés futott be, a kárigények értéke pedig meghaladja a 350 millió forintot. A piacon rajtuk kívül még két szereplő van, a Groupama és az osztrák Hagelversicherung.

A legtöbb bejelentés Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből érkezett, de Pest, Hajdú és Baranya megyében is fagyott el termés. A legtöbb kár az almát érte, de a szőlőt és a szántóföldi kultúrákat is károsította a hajnali hideg. Pontos számok még nincsenek, a károk felmérése ugyanis még nem fejeződött be.

Lehet még ennél is rosszabb

Az idei tavaszi fagy ugyan a szokásosnál nagyobb károkat okozott a termésben, de rendkívülinek még nem számít a biztosítók szerint. A nyár pedig még inkább próbára teheti a gazdákat, a viharok és jégesők ugyanis a fagynál is nagyobb kárt okozhatnak a termésben.

Az agrárbiztosítások szezonja főleg emiatt éppen a csúcson jár, és időarányosan a tavalyi szint környékén tart a szerződések száma. A növénykultúrákra kötött biztosításokra egyébként állami támogatást is igénybe lehet venni 2012 óta, a biztosítás ezért egyre népszerűbb, tavaly összesen 8600 termelő kötött ilyen szerződést - olvasható a Világgazdaságban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Kiváló lett az idei ukrán gabonatermés
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 12:42
Összesen 77 millió tonnát takarítottak be eddig.
Agrár Már megint a németek, elkészült a sajtlista
Buksza blog | 2023. november 30. 13:52
Talán meglepő, de a németek a legnagyobbak, ha sajttermelésről van szó. A franciák például csak a második helyen vannak. 
Agrár Látni sem akarják a francia termelők az ukrán cukrot az EU-ban
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 11:21
Korábban a gabona és a tejtermékek behozatalát is bírálta több ország.
Agrár A birkavirtus megnyomorítja egy ország élelmiszer-ellátását
Rácz Gergő | 2023. november 26. 14:14
Az ausztrál birkatartóknak nagy gondjaik vannak. Sok eső esett, lett bőven legelhető fű, az állományok pedig ennek megfelelően megnőttek. A gazdák nem akarják irtani az állományt, ingyen is odaadnák a birkáikat, kereslet viszont az árazás átalakulása miatt még így sincs.
Agrár Bevetik a bioreaktort: laboratóriumból jöhet a kisállatok új kedvence
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 08:55
Felforgatnák az állateledelek piacát a műhúsból, azaz a laboratóriumokban előállított húsokból készült termékek. A hús előállításához élő állatokból származó sejteket használnak, amelyek egy tartályban növekednek, és tápanyagokkal táplálják közben. A laboratóriumi hús támogatói szerint ez jóval fenntarthatóbb megoldás mint a hagyományos állattenyésztés.
Agrár Soha ilyen drágán nem adtak még el egy üveg whiskyt - de vajon milyen az illata?
Privátbankár.hu | 2023. november 19. 10:44
Közel egymilliárd forintot kóstált a 60 évig érlelt itóka.
Agrár Gabonafrász után jön a tejfrász Ukrajnából? Áh, dehogy!
Mester Nándor | 2023. november 14. 14:55
Nem fürdenek benne, inkább exportálják a tejet és a vajat az ukránok. Folyamatosan növekszik az ukrán kivitel tejből és többféle tejtermékből, de egyelőre nem kell megijednie az uniós országoknak, mert túlnyomórészt a szövetségen kívüli európai piacokra mennek a szállítmányok. A tejszín, a tartós tej és tejföltermelés fele azonban már az unióban landol. 
Agrár „Burgonyavész” alakult ki Európában az árak miatt
Buksza blog | 2023. november 9. 13:20
Az alapvető élelmiszerek közül a burgonya óriási dráguláson ment keresztül az elmúlt időszakban.  
Agrár A vásárlók keblükre ölelik az állatokat a tehenektől a disznókig: mire elég a 90 százalékos magyar eredmény?
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2023. október 26. 15:02
A sok cuki állatos videó, a kutya- és macskapszichológiai, illetve állatorvosi tévésorozatok megtették a hatásukat. Az európaiak kiterjesztenék jóléti társadalmukat az állatokra is.
Agrár Rengeteg gabonát exportálhat idén Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. október 24. 13:36
Az APK-Inform ukrán agrárgazdasági tanácsadó vállalat rontotta ugyan Ukrajna idei gabonatermésére vonatkozó előrejelzését, de a mennyiség így is szerényen meghaladja majd a múlt évit.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG