Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A kukoricaárak a múlt heti drágulás után máris megtorpantak az árutőzsdéken. Csupán Párizsban volt némi erősödés. A búza ára viszont itthon csökkent, máshol enyhén emelkedett.

Bár itthon erre még várni kell, az USA-ban már megkezdődött a kukorica vetése. A nagy készletek ellenére a 2015. évinél 2 százalékkal nagyobb területen, 36,4 millió hektáron termeszthetnek majd kukoricát az ottani gazdák - olvasható a Magro.hu tájékoztatójában.

Ezzel szemben az EU-ban csökkenhet a termőterület. A hazai fizikai piacon stabilak a kukoricaárak. A 12. héten továbbra is valamivel 40 ezer forint fölött alakult az átlagár, egészen pontosan 40 464 forint volt a Magro.hu fizikai piacterén.Eseménytelenül és forgalom nélkül telt el múlt hét a kukorica számára a Budapesti Értéktőzsdén. Március 9-e óta stabilan 43 ezer forint a májusi termény ára.Lassú ütemben, de továbbra is fölfelé araszol viszont a kukorica ára Párizsban.

A 12. hét újabb, ezúttal 2 százalékos drágulást hozott és 155,75 EUR szinten zárt a fronthavi jegyzés. A forgalom minimális.Továbbra is stabil ugyanakkor a kukoricapiac Chicagóban. Az árfolyam a múlt héten végig a 145 USD-os árszintet kerülgette. A forgalom ezen a börzén is átlag alatti.Az elemzés írásakor 2 ezer tonna kukorica keresi új gazdáját és 8 ezer tonnányit keresnek a piactéren.

Mindeközben a búzával

Némileg csökkentek a prompt árak a hazai búzapiacon, ezzel a 12. héten takarmánybúza átlagára 45 550 forint, míg az étkezésié 50 100 forint lett. Tovább csökkent a búza fronthavi jegyzése a hazai árutőzsdén is és ezzel új mélyponthoz érkezett. Az étkezési búza határidős ára már csak 42 810 forint, a takarmánybúza pedig 41 ezer forint volt a legközelebbi lejáratra - alacsony forgalom mellett.A májusi búza a kukoricáéhoz hasonló utat jár be Párizsban. Február végén érkezett el mélypont, azóta inkább felfelé mozog az ár, bár ennek mértéke nem igazán jelentős.

Mindenesetre a több hónapon keresztül tartó negatív trend megállt. Húsvét előtt már 156,50 EUR-ig erősödött az árfolyam. A tengerentúlon 170 USD tonnánkénti árszinten stagnált a májusi búza az ünnep miatt rövidített héten. Az új hét már egy erőteljesebb növekedéssel nyitott, de csak pár nap múlva láthatjuk meg hova fut ki ez a folyamat. Trend hiányában nehéz most előre látni a mozgásokat.Aktuálisan 3 ezer tonna búza keresi vevőjét és 101 ezer tonnát vennének.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Azt javasolják a kormánynak, kezdjenek oltani a stadionokban - regisztráció nélkül
MTI | 2021. április 10. 15:56
Ellenzéki pártok és a főpolgármester is azt javasolja a kormánynak, hogy törölje el a koronavírus elleni oltásokra szóló regisztrációt a lakosság minél gyorsabb és szélesebb körű beoltása érdekében.
Agrár Nagyot ment tavaly a takarmányexport
MTI | 2021. április 3. 13:05
Az élelmiszeripari melléktermékek, elkészített állati takarmányok árucsoport érte el - a gabonák után - a második legnagyobb exportárbevételt és külkereskedelmi aktívumot a 24 élelmiszeripari árucsoport közül 2020-ban - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentésében.
Agrár Bige László állítja: terhelő dokumentumai is vannak
Privátbankár.hu | 2021. március 30. 08:29
Interjút adott a Partizánnak Bige László, házi őrizetben lévő milliárdos, akit 112 milliárd forintos vagyonával a 10. leggazdagabb magyarnak tartottak 2020-ban. Ebben utalt rá, hogy terhelő információi is vannak.
Agrár Rekordösszegű kárenyhítő juttatást kapnak a gazdák
MTI | 2021. március 26. 13:36
A Magyar Államkincstár március 26-án megkezdi a 2020-as kárenyhítési évre benyújtott kérelmek után a kárenyhítő juttatások kifizetését, így az érintett termelők már jövő hétfőn megkapják a részükre jóváhagyott összeget - nyilatkozta Nagy István agrárminiszter pénteken.
Agrár Százmilliós földvagyont halmoztak fel a legnagyobb földbirtokos képviselők Magyarországon
Mester Nándor | 2021. március 22. 05:34
Megint jó évet zártak a parlamentben ülő kisbirtokosok. A kormánypárti veteránok közül néhányan 100 hektár fölé tornászták szántóik méretét és egyikük sem szeretne túladni ezeken, mint ahogy valószínűleg megművelni sem. Hasonló szándékai vannak az ellenzékieknek is. Egy most nyilvánosságra került szakanyag szerint az értéknövekedés évek óta tart, csak egy kicsit lassabb lett az elmúlt években. Kényelmesebb bérbeadni a földeket, elég jó árat lehet felszámítani. 
Agrár Összeütközött két járvány, közel 6 százalékkal csökkent tavaly a húsiparunk teljesítménye
MTI | 2021. március 18. 14:43
A madárinfluenza a és a koronavírus hatásai húzták le együtt az ágazatot.
Agrár Földrengésszerű változást hozhat a földpiacon az osztatlan közös tulajdon felszámolása
Mester Nándor | 2021. március 15. 18:55
Évtizedek óta nem tapasztalt erős kilengésekre számíthatunk a hazai földpiacon a nem régen életbe lépett új törvény hatására – véli több szakember is. Az egyik cég szerint a koronavírus járvány nyomán újabb kényszereladások is lehetnek, akár tömegesen is.  
Agrár Hirtelen mindenki vásárolni indult – járvány idején ez tényleg jó ötlet
Privátbankár.hu | 2021. március 6. 15:34
Számos áruházat és bevásárlóközpontot megrohamoztak az emberek, és a kéthetes boltzár előtt még szeretnének néhány dolgot beszerezni. A dolog egyrészt érthető, ám ha a járványügyi oldalát nézzük a kérdésnek, akkor aligha lehet racionálisnak nevezni a vásárlók döntését.
Agrár Száz napnak elégnek kell lennie az új oltóanyagok kifejlesztésére
MTI | 2021. február 19. 06:53
Gyors csapásmérésre alkalmassá gyúrná a globális járványügyi intézményrendszert Boris Johnson brit kormányfő.
Agrár Bencsik András fia is helyettes államtitkár lett
Privátbankár.hu | 2021. február 16. 08:05
Új helyettes államtitkárt nevezett ki Orbán Viktor kormányfő.
hírlevél
depositphotos