3p
Bizakodók a termelők, akár rekord termés várható az idén.
MTI FOtó: Varga György

A szokatlan időjárás miatt sok helyen összeért az árpa és a repce aratása. A búzából már be is érkeztek az első tételek a laboratóriumi vizsgálatra, holott ezt még nem kezdték el tömegesen betakarítani – derült ki a Concordia Közraktár Zrt. jelentéséből.

Árpából idén mintegy 230 ezer hektárt vetnek országszerte, a legnagyobb részét már betakarították, az aratás napokon belül befejeződhet. Idén 5,2 tonnás termésátlagot várnak a gazdák, ami 1,2 millió tonna termést jelenthet. A beérkezett minták között elszórtan jelentkeztek extrém alacsony hektolitertömeggel rendelkező tételek, az ország különböző pontjairól érkezett minták nagyrészt azonban elérik a Magyar Szabványban megkövetelt, 63,0 kg/hl értéket. A Gabona Control által vizsgált sörárpák minősége is megfelelő volt fehérjetartalomban, osztályozottságban és csírázási képességben.

Rekord is lehet az idén

A repce idei vetésterülete mintegy 270 ezer hektár, és 2,8 tonnás termésátlag várható, ez országos összesítésben 750 ezer tonnányi termést jelenthet. A bevizsgált tételek olajtartalma 46-47 százalék, ami a tavalyihoz hasonlóan kedvező érték, jó minőséget jelent. A termésátlagot eredetileg magasabbra tették a tavalyinál, de a betakarítást megdőlt táblák, eső, magas nedvességtartalom nehezítik. Hozzátették: a repceárakban hangsúlyosan megjelenik majd az euróárfolyam változása is.

A búza learatása még várat magára, az első minták szerint mind a takarmány, mind az étkezési búza minősége megfelelt a követelményeknek, egyelőre nem jelentkeztek minőségi problémák. A mért  fehérjeértékek 10 és 14,5 százalék között mozognak, tehát az idén a takarmány-, és malmi búzákból is lesz kínálat, nem kell hiányra számítani, a termelők ugyanakkor tartanak a kiszámíthatatlan esőzésektől.

A Concordia vezérigazgatója, Halmos Gábor elmondta: a sok csapadéknak köszönhetően nagyon szépen fejlődik a kukorica és a napraforgó is. Ha az időjárás továbbra is kedvező marad számukra, akkor könnyen számíthatunk rekordtermésre is.

Rekord vagy katasztrofális éve lesz a szőlőtermelőknek?

Március végén még hófúvások nehezítették a munkákat az ültetvényeken, három hétre rá pedig berobbant az azóta is tartó meleg idő. Az április és a május is nyáriasan meleg volt, és a rendkívül sok csapadék hatására a szőlővesszők robbanásszerű növekedésbe kezdtek, mostanra pedig soha nem látott mennyiségű és szinte kifejlett fürtöket hoztak. Részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár A globális felmelegedés kinyírja a magyarok kedvenc gyümölcseit
Szirmai S. Péter | 2024. szeptember 4. 09:31
A klímaváltozás, a veszteséges előállítás miatt egyre több fontos növénnyel hagynak fel a gazdák. Az aszályos vidékeken öntözés nélkül már a repce, sőt a kukorica, a napraforgó termesztését is sok kis gazdaság kénytelen befejezni.
Agrár Kína megorrolt Kanadára
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 3. 17:48
Kína kedden közölte, hogy dömpingellenes vizsgálatot indít a Kanadából származó repcére, és elítélte Kanada egyoldalú korlátozó intézkedéseit, miután Ottawa vámokat vetett ki a kínai elektromos járművekre.
Agrár Állatjóléti támogatási program indult Dániában
Bózsó Péter | 2024. augusztus 27. 15:31
A dánok az Európai Unió direktívájának betartását komolyan veszik, a finnekhez és a svédekhez hasonlóan.
Agrár Megoldás a mezőgazdasági munkaerőhiányra?
Szirmai S. Péter | 2024. augusztus 26. 15:13
Újra virágzik, a földpiaci befektetők figyelmét is felkeltette az egy-két hónapos otthoni online villám tanfolyamokkal csábító olcsó aranykalászos gazda képzés, amivel a piaci szereplők szerint enyhíteni lehet a szektorban a komoly munkaerőhiányt. 
Agrár Sokakat tesz boldoggá a Penny
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 14. 09:49
Közzétették a négynapos ünnepi nyitvatartásukat.
Agrár Nagy bejelentést tett a magyarok kedvenc söreinek gyártója
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 14. 09:17
A Carlsberg féléves bevétele 2,6 százalékkal nőtt.
Agrár Ukrajnában a Big Mac Index helyett itt a Borscs Index
Mester Nándor | 2024. augusztus 12. 18:44
Az ukránok szerint ezzel a nem hivatalos módszerrel reálisabb képet lehet alkotni az ukrán gazdaságról.
Agrár Nincs elég traktoros Ukrajnában, a bortermelők viszont fellélegezhetnek
Mester Nándor | 2024. augusztus 8. 14:28
A háború súlyosbította a munkaerőhiányt az ukrán mezőgazdaságban. Közben folyamatosan meg kell küzdeni az áramhiánnyal, ami megdrágítja a termelést. A kormány a bor- és gyümölcstermelők számára könnyítéseket vezetett be, hogy tarthassák az exportcélokat.
Agrár FAO: júliusban alig változtak a globális élelmiszerárak
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 2. 15:50
Gyakorlatilag nem változott, minimálisan csökkent az élelmiszerek világpiaci ára júliusban havi szinten az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapján pénteken közzétett adatok szerint.
Agrár Romániában most nagyon nem jó birkának lenni
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 2. 06:58
A kiskérődzők pestise egyre terjed az országban, ahol a hatóságok rengeteg állat megsemmisítését rendelte el.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG