Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Továbbra is csak kis mértékben változik a gabonafélék ára, akár a hazai, akár az európai, akár a világpiaci árakat is nézzük.

Ezeket a folyamatokat lekövetve a Magro Gabonaindex (MGX) értéke sem változott érdemben a 43. héten. A nagy sár miatt még lábon áll a kukorica egy jó része a földeken, de az időjárás az elmúlt napokban már kegyes volt a termelőkhöz. Hasonlóan jónak ígérkezik a folytatás is, így gőzerővel haladhat tovább a betakarítás. A Magro.hu fizikai piacterén 1 százalékot alig elérő mértékben olcsóbb lett a kukorica a 43. héten és így átlagosan 41.397 forintért adták, illetve vették.

 

 

Az ünnep és a munkaszüneti nap miatt a szokásosnál rövidebb volt a múlt hét a budapesti árutőzsdén. E rövid időszak pedig nem volt elégséges, hogy változásokat láthassunk az időben hozzánk közeli árfolyamok esetében. Ennek megfelelően – alacsony forgalom mellett - a novemberi kurzus maradt 46.500 forint, a decemberi pedig 47 ezer forint. A márciusi és májusi árfolyam viszont hozzávetőlegesen 1 százalékot emelkedett. Előbbi 48.400 forinton, utóbbi pedig 49 ezer forinton zárta a hetet.

Párizsban (MATIF/EURONEXT) folytatódott a sorminta. Most újra az emelkedés következett. Bár először lefelé indultak el az árak, a hét második felében már összességében pluszban jártak. A novemberi árfolyam 163,5 eurón, a januári pedig 171 eurón állt meg.

Drágult a kukorica Chicagóban (CBOT/CME) is hozzávetőlegesen 1 százalékkal. Ezzel a decemberi lejárat megközelítette a 150 dollárt és 153,61 dollár lett a márciusi lejáratú.

Jelenleg 6 ezer tonna kukorica eladó a piactéren és összesen 6 ezer tonnára van vételi ajánlat.

Mi van a búzával?

Minimálisan csökkentek az árak a hazai fizikai piacon. A malmi búza prompt átlagára ezzel 47.900 forint, míg a takarmánybúzát 44.800 forint lett a 43. héten.

Az elmúlt hetek történéseinek megfelelően gyakorlatilag nem láthattunk ármozgásokat a magyar határidős búzapiacon. A decemberi malmi búza árfolyama maradt 48 ezer forint, a márciusié pedig 48.800 forint. A takarmánybúza pedig 45.300 forinton és 45.900 forinton zárta a hetet hasonló időszakokra vonatkozóan.

Párizsban (MATIF/EURONEXT) továbbra sem alakult ki egyértelmű ártrend, ráadásul a múlt héten az árak is alig változtak napról-napra. A decemberi búza enyhe mínuszban, a márciusi és májusi pedig kis pluszban zárta a hetet. Ezzel a decemberi búzát valamivel 175 euró felett lehetett lekötni.

 

 

Chicagóban (CBOT/CME) a korábbi esés után kis mértékben drágult a búza, legalábbis, ami az év utolsó és a jövő év első negyedévét illeti. Ezzel a decemberi kurzus 181,73, a márciusi pedig 184,16 dollárig jutott. Aktuálisan mintegy 6 ezer tonna búza eladó és 4 ezer tonnát vennének a piactéren.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Sokkal több pénzt költ a kormány a vidék támogatására, mint eddig
Baka F. Zoltán | 2021. január 12. 08:27
Itt a korszakváltó bejelentés, amit beharangoztunk.
Agrár Újra megjelent a madárinfluenza Magyarországon - már ölik a pulykákat
Privátbankár.hu | 2021. január 6. 14:57
Madárinfluenza-vírus jelenlétét igazolta szerdán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma Komárom-Esztergom megyei nagy létszámú pulykát tartó gazdaságokban. A vonuló vadmadarak miatt a betegség fokozott veszélyt jelent a baromfiállományokra.
Agrár Lázár János és Csányi Sándor is ott van a Szent István Egyetem alapítványi kuratóriumában
Privátbankár.hu | 2021. január 4. 09:43
Az egyetem február elsején nevet vált, és Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemként működik tovább.
Agrár Jó hír a hazai földbirtokosoknak: nem lesz árcsökkenés
Privátbankár.hu | 2021. január 3. 10:33
Az elmúlt évtizedben megkétszereződtek a termőföldárak Magyarországhon. A hazai földbirtokosoknak jó hír, hogy még a formálódó válság sem csökkenti az árakat, legfeljebb stagnálnak, így aki most venne földterületet, a visszapattanó gazdasági konjuktúra idején jól járhat.
Agrár A magyar zöldpaprikának is betett 2020
MTI | 2020. december 31. 08:59
Csökkent a termőterülete, és az átlaghozam javulása ellenére magasabb lett az ára, miközben csökkent az exportja és nő az importja.
Agrár Joe Bident beoltották koronavírus ellen
MTI | 2020. december 22. 06:36
A megválasztott amerikai elnök élő tévéadásban kapta meg a Pfizer-BioNTech vakcináját.
Agrár Agrárpénzügyi all-in – interjú a Takarék Agrár Üzletág vezetőjével
Natív tartalom | 2020. december 17. 16:29
Már több mint egy éve annak, hogy a Takarékbank elindította az Agrár Régiókat és az Agrárcentrumokat. Az azóta eltelt idő elegendőnek tűnik egy kis visszatekintésre, összegzésre, a tanulságok levonására, a tapasztalatok megosztására. Erre kértük fel Hollósi Dávidot, a Takarékbank Agrár Üzletágának ügyvezető igazgatóját.
Agrár Már hivatalos: jogfosztottá vált Deutsch Tamás a néppárti frakcióban
Wéber Balázs | 2020. december 16. 21:25
Erről döntött szerda este az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportja.
Agrár Tönkreteheti a baromfiágazatot a gabonaárak elszállása
Privátbankár.hu | 2020. december 15. 09:20
Kormányzati segítséget kérnek: bér- és járuléktámogatást valamint 5 százalékos áfát.
Agrár Magyarország több tízmilliárdos katonai üzletet kötött Izraellel
Privátbankár.hu / MTI | 2020. december 13. 10:17
A magyar hadsereg megvásárolja Izraeltől a kis hatótávolságú rakéták és tüzérségi lövedékek ellen védelmet nyújtó Vaskupola rendszer radarrendszerét - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.
Friss
hírlevél