TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Milyen hatással lehet a pálinkafogyasztási szokásainkra, a gyártásra és a kereskedelemre, ha elbukjuk az adómentes pálinkafőzést?

Az Európai Bíróság tavaly februárban döntött úgy, hogy bíróság elé idézi Magyarországot a házi pálinkafőzés jövedékiadó-mentessége miatt. A szabad pálinkafőzés ügyében kötelezettségszegési eljárási indult Magyarország ellen.

Egy múlt heti lapértesülés szerint az Európai Bíróság várhatóan elmarasztaló ítéletet hoz majd a magyarországi házi pálinkafőzéssel kapcsolatban. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a bíróság kimondja majd: azok is kötelesek jövedéki adót fizetni, akik évi 50 liternél kevesebb pálinkát főznek. A lap információi szerint a nemzetgazdasági tárca már keresi a megoldásokat, amelyekkel Magyarország megőrizheti a házi pálinkafőzés adómentességét.

Hova tűnik?

Idehaza a bérfőzdék 5 millió 929 ezer hektoliterfok (hlf) pálinkát állítottak elő 2012-ben (ez több mint 10 millió liter, 50 százalékos pálinkának felel meg). Ezzel szemben a kereskedelmi főzdékben 880 ezer hlf (1 millió 600 ezer liter 50 százalékos) pálinkát főztek le 2012-ben a NAV nyilvántartása szerint. Ez 12 millió liter pálinkának felel meg. Ebből 10 millió liternak nyoma sincs.

Somogyi József címzetes főiskolai decens, párlatszakértő a Gazdasági Rádiónak nyilatkozva elmondta, bár egyre több jó minőségű pálinka van forgalomban, a piacot bezavarja a nagyon sok gyenge minőségű párlat. Mivel a bérfőzött pálinka csak bizonyos feltételek mellett értékesíthető, nem tudni, hogy ennek a 10 millió liter pálinkának a nagy része hova kerül – a szakember szerint vélhetően ezt is értékesítik.

Nem fog javulni a fogyasztási kultúra

„A több mint 10 millió liter bérfőzött pálinkának nem szabadna kereskedelmi forgalomba kerülnie” – mondja Somogyi József, aki megjegyezte, nem pártolja az otthonfőzést, mert túl sok és túl rossz minőségű pálinkát állítanak így elő. Leszögezte, mivel a bérfőzdékben és az otthon készült pálinkák szabályozatlan keretek között főzik, ennek az a következménye, hogy pálinkafogyasztási kultúránk sem fog fejlődni.

„Azokban az országokban, ahol beruháztak, ahol fejlődött a technológia, magasabb minőségű párlatok kerültek forgalomba, és ezzel a fogyasztási kultúra is javult” – tette hozzá.

Címkék: Agrár

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár A lízingpiacon az agrárgép-finanszírozás komoly bővülésen ment keresztül
Privátbankár.hu | 2020. október 24. 15:07
A koronavírus-járvány ellenére az agárgép-lízing tartja magát, a finanszírozott összeg közel 1 százalékkal emelkedett a második negyedévben, a teljes portfólió értéke pedig 11 százalékkal 192 milliárd forint fölé nőtt - közölte a Magyar Lízingszövetség. Az utóbbi években részben a lízingfinanszírozásnak, ezen belül a kedvezményes jegybanki hitelprogramoknak köszönhetően korszerűsödött a magyarországi agrárgéppark, ez pedig hosszabb távon segíti az ágazat és a teljes gazdaság fejlődését.
Agrár Nem elég a Covid, még a sertéspestis is pusztít
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 11:32
Az előző negyedévi, 27,5-ről 30,5-re emelkedett a Takarék AgrárTrend Index értéke. Az élelmiszer-kiskereskedelmi forgalom jelentős mértékű bővülése jótékonyan hatott az egyes termékpályák szereplőire, továbbá a vendéglátóhelyek újranyitása is javuló hangulatot eredményez a mezőgazdaságban. Az előző negyedévhez képest csak a sertéságazat kilátásai romlottak, miután szeptemberben Németországban megjelent a sertéspestis.
Agrár A világgal kell versenyeznünk a búzáért - újabb lisztáremelés jön
MTI | 2020. október 21. 06:35
Nehezen vásárolnak most a malmok megfelelő, jó minőségű búzát a piacon, az árak a tonnánkénti 60 ezer forintot is elérik, helyenként pedig már meghaladják. Ez az aratás kezdete óta 20 százalékos áremelkedésnek felel meg - írja gabonakereskedői forrásokra hivatkozva a Világgazdaság szerdai száma.
Agrár Lesz olyan magyar termelő, akinek nagyon fog fájni a brexit
Király Béla | 2020. október 20. 17:04
A múlt heti uniós csúcson sem született érdemi eredmény a britekkel folyó tárgyalásokról, így egyre fenyegetőbb a megállapodás nélküli brexit. Ha év végig nem sikerül megegyezni, akkor jövőre vámok sújtják majd az uniós termékeket, ez pedig sok mezőgazdasági termelőnek is veszélyezteti majd a piacát. Magyar vállalkozások is lehetnek közöttük.
Agrár Patthelyzetben a BKV, óriási kötbért kell fizetnie
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 07:47
Egy 15 évvel korábbi ingatlan eladása miatt kell a BKV-nak 1,2 milliárd forintos kötbért fizetnie. Ráadásul az összeg napról-napra növekszik, mert esély sincs a telep átadására.
Agrár Most ért véget a tavaszi korona-spórolás, viszik a gazdák a traktorokat, mint a cukrot
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 09:08
40 százalékkal több új traktort adtak el szeptemberben, mint egy évvel korábban.
Agrár Új adókönnyítések: októberben a parlament elé kerülhet
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 4. 07:31
A Gazdaságvédelmi Operatív Törzs (GOT) a héten jelentős adóügyi könnyítésekről döntött, amelyek fókuszában az adóbürokrácia jelentős csökkentése állt, mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.
Agrár Öt embernek lett pozitív a mintája a Lázár János felügyelte cégnél
MTI | 2020. szeptember 20. 10:48
Mindenkit leteszteltek a mezőhegyesi  agrárvállalatnál.
Agrár Kósa Lajos megmentette a Csíki Sört
Vég Márton | 2020. szeptember 18. 16:32
Tavaly is veszteséges lett Magyarországon a Csíki Sör, ami egy újabb érv lehetett amellett, hogy a kormánypártoknak miért kellett villámgyorsan átírniuk a sörpiaci szabályokat. 
Agrár Nem tiltják be a rituális állatöléseket az EU-ban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 10. 16:59
Úgy tűnik, a közösségi jogot az állatok joga fölé helyezte az Európai Bíróság.
hírlevél