Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A hosszú hónapok óta tartó gyengélkedés után biztató jelek érkeztek a világ árutőzsdéiről.

A jelek most arra utalnak, hogy a következő hetekben felfelé indulhatnak az árak. Jelentős drágulásra azért nem érdemes számítani, de az érdekeltek jól teszik, ha szorosan követik az eseményeket.

Felcsillant a remény a héten a BÉT-en. 38 ezer forint alá érve, úgy tűnik, megállt a kukorica árának július eleje óta tartó folyamatos csökkenése.

37 500 forint volt a mélypont? Meglátjuk

Ez az alacsony ár arra azért jó volt, hogy felpörgesse a lanyha tőzsdei forgalmat. A fizikai piacon nincs ilyen jellegű pezsgés, több hete stabilak az árak. A Magro.hu fizikai piacterén átlagosan 40 ezer forint környékén adták a kukorica tonnáját.

Azok után, hogy a kukorica ára az elmúlt hetekben a 160 eurós szint alá csökkent Párizsban (MATIF/EURONEXT) és jelenleg is ott tartózkodik, mintha itt is megállt volna az árcsökkenés. Sőt, a 41. hét záró ára valamivel magasabb is volt, mint a 40. heti pénteki ár. Ezzel együtt trendfordulóról, de akár csak igazi emelkedésről még korai lenne beszélni, azt hogy tényleg így lesz-e csak ennek a hétnek a végén tudhatjuk meg. Mindenesetre a kereskedés jócskán felpörgött, a forgalom az október eleinek mintegy kétszerese jelenleg.

Chicagóban (CBOT/CME) folytatódott az áremelkedés, szeptember eleje óta töretlenül drágul a kukorica, az akkori mintegy 120 USD tonnánkénti ár mára 140 USD-ig emelkedett. Utoljára 2016 júliusában jártunk hasonló magasságokban. Jelenleg 1 ezer tonna kukorica keresi új gazdáját és 4 ezer tonnányit vennének a hazai piactéren.

Mi a helyzet a búzával?

A hazai árutőzsdén nyár óta nincsenek üzletkötések a búzára. A decemberi lejáratú étkezési búza 41 ezer, a takarmánybúza 39 500 forinton köthető.

A nagyon alacsony árak miatt a fizikai piacon is meglehetősen eseménytelenül telnek a napok. Minőségtől függetlenül 38-40 ezer forint közötti árakat kínálnak a búza tonnájáért, ami viszont olyan alacsony, hogy a potenciális eladók inkább a kivárás, a betárolás és a későbbi értékesítés mellet döntenek.

Drágulni látszik viszont a búza ára Párizsban (MATIF/EURONEXT). A fronthavi jegyzés több héten át tartó 160 euró körüli „kóválygása” után péntekre 163,75 euróig erősödött az árfolyam. A forgalom is élénkebb az elmúlt hetekben megszokottakhoz képest.

Hasonló drágulási folyamat indult meg Chicagóban (CBOT/CME) is. Említésre méltó 6,5 százalékos erősödés után 154,69 USD-ig jutott az árfolyam. Jelenleg 3 ezer tonna búza keresi új gazdáját és 25 ezer tonnányit vennének a hazai piactéren.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Mezőgazdaság 2021: negatív spirálban maradhat a sertéshús, de bizakodnak a gabonatermesztők
Privátbankár.hu | 2021. január 25. 15:01
Felemás képet mutat a hazai agrárium hangulatáról az aktuális Takarék AgrárTrend Index. A Takarékbank tavalyi utolsó negyedévet értékelő, és az idei évet előrejelző jelentése szerint a szántóföldi növénytermesztők továbbra is ellesznek, de a baromfi- és sertéságazat helyzete egyre forróbbá válik, részben az állatbetegségek, részben pedig az elszálló takarmányárak miatt. A marhatenyésztőket viszont legalább az utóbbi nem nyomasztja: ők nem veszik a takarmányt, hanem megtermesztik saját maguk.
Agrár Sokkal több pénzt költ a kormány a vidék támogatására, mint eddig
Baka F. Zoltán | 2021. január 12. 08:27
Itt a korszakváltó bejelentés, amit beharangoztunk.
Agrár Újra megjelent a madárinfluenza Magyarországon - már ölik a pulykákat
Privátbankár.hu | 2021. január 6. 14:57
Madárinfluenza-vírus jelenlétét igazolta szerdán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma Komárom-Esztergom megyei nagy létszámú pulykát tartó gazdaságokban. A vonuló vadmadarak miatt a betegség fokozott veszélyt jelent a baromfiállományokra.
Agrár Lázár János és Csányi Sándor is ott van a Szent István Egyetem alapítványi kuratóriumában
Privátbankár.hu | 2021. január 4. 09:43
Az egyetem február elsején nevet vált, és Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemként működik tovább.
Agrár Jó hír a hazai földbirtokosoknak: nem lesz árcsökkenés
Privátbankár.hu | 2021. január 3. 10:33
Az elmúlt évtizedben megkétszereződtek a termőföldárak Magyarországhon. A hazai földbirtokosoknak jó hír, hogy még a formálódó válság sem csökkenti az árakat, legfeljebb stagnálnak, így aki most venne földterületet, a visszapattanó gazdasági konjuktúra idején jól járhat.
Agrár A magyar zöldpaprikának is betett 2020
MTI | 2020. december 31. 08:59
Csökkent a termőterülete, és az átlaghozam javulása ellenére magasabb lett az ára, miközben csökkent az exportja és nő az importja.
Agrár Joe Bident beoltották koronavírus ellen
MTI | 2020. december 22. 06:36
A megválasztott amerikai elnök élő tévéadásban kapta meg a Pfizer-BioNTech vakcináját.
Agrár Agrárpénzügyi all-in – interjú a Takarék Agrár Üzletág vezetőjével
Natív tartalom | 2020. december 17. 16:29
Már több mint egy éve annak, hogy a Takarékbank elindította az Agrár Régiókat és az Agrárcentrumokat. Az azóta eltelt idő elegendőnek tűnik egy kis visszatekintésre, összegzésre, a tanulságok levonására, a tapasztalatok megosztására. Erre kértük fel Hollósi Dávidot, a Takarékbank Agrár Üzletágának ügyvezető igazgatóját.
Agrár Már hivatalos: jogfosztottá vált Deutsch Tamás a néppárti frakcióban
Wéber Balázs | 2020. december 16. 21:25
Erről döntött szerda este az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportja.
Agrár Tönkreteheti a baromfiágazatot a gabonaárak elszállása
Privátbankár.hu | 2020. december 15. 09:20
Kormányzati segítséget kérnek: bér- és járuléktámogatást valamint 5 százalékos áfát.
Friss
hírlevél