3p
Jó évet zárt a zöldség-gyümölcs ágazat tavaly: kedvezett az időjárás, almából termett a legtöbb.

A termés mennyisége összesen 2,97 millió tonna volt - mondta a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke a szervezet küldöttgyűlésén. Ledó Ferenc közölte: zöldségekből mintegy 15-17 százalékkal termett több a múlt évben, mint 2013-ban, gyümölcsökből pedig mintegy 26-28 százalékkal lett több a termés.

Hozzátette: a szántóföldi zöldségek össztermése elérte az 1,4 millió tonnát, a hajtatott zöldségekből 395 ezer tonnát takarítottak be. A gombából 25 ezer tonna termett, a gyümölcsöké pedig elérte az 1,15 millió tonnát. A FruitVeB elnöke elmondta: a múlt évben az enyhe tél az ágazatban gazdálkodóknak gondot jelentett, mivel sok kártevő telelt át az enyhe időjárás miatt. Az aszályos tavasz pedig a szántóföldi zöldségtermesztésben, a vetésnél okozott problémát. A gyümölcsösökben, mivel nem volt tavaszi fagy, rekordtermése lett az almának, a meggynek és a szilvának. Az augusztusi csapadékos idő a betakarítást nehezítette, és tárolási gondokat okozott, főként a hagymaféléknél és a gyökérzöldségek esetében.

Lejjebb mentek az árak

A tényleges túlkínálat miatt alacsonyak voltak a termelői árak, aminek hatását még mindig érzik a gazdálkodók. A magas hozamok ellenére a legtöbb zöldség- és gyümölcstermelő tevékenysége 2014-ben veszteséges lett, mivel a túlkínálat a piacon leszorította az árakat. Ez elsősorban az alma, a meggy, a hagymafélék és a gyökérzöldségek esetében volt nagyon érezhető.

Paprikából a múlt évben mintegy 230 ezer tonna termett, míg paradicsomból tavaly 172 ezer tonnát takarítottak be. A görögdinnye mennyisége 2014-ben 220 ezer tonna volt, ami 30 ezer tonnával is több lehetett volna, ha nincs a múlt év augusztusában csapadékos időjárás - jegyezte meg Ledó Ferenc. Hozzátette: zöldborsóból 95 ezer, csemegeuborkából 580 ezer, zöldbabból pedig 31 ezer tonna termett.

Rengeteg volt az alma

A gyümölcsök közül 2014-ben az almából termett a legtöbb, mintegy 820 ezer tonna, meggyből 85 ezer, szilvából pedig 75 ezer tonnát szüreteltek. A körte mennyisége 42 ezer tonnára, az őszibaracké 47 ezer tonnára, a kajszié 35 ezer tonnára, míg a cseresznye mennyisége 17 ezer tonnára rúgott a múlt évben.

A zöldség-gyümölcs ágazat elsődleges termesztési értéke mintegy 255-260 milliárd forintot tett ki, míg ennek az árunak a kiskereskedelmi értéke 700-710 milliárd forint volt. Ezek az értékek 2013-ban mintegy 10-15 százalékkal voltak alacsonyabbak.

A zöldség-gyümölcs ágazatban megtermelt áru mennyiségének mintegy 50 százaléka kerül külföldre, az ágazat 150-160 ezer családnak biztosít megélhetést.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Látni sem akarják a francia termelők az ukrán cukrot az EU-ban
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 11:21
Korábban a gabona és a tejtermékek behozatalát is bírálta több ország.
Agrár A birkavirtus megnyomorítja egy ország élelmiszer-ellátását
Rácz Gergő | 2023. november 26. 14:14
Az ausztrál birkatartóknak nagy gondjaik vannak. Sok eső esett, lett bőven legelhető fű, az állományok pedig ennek megfelelően megnőttek. A gazdák nem akarják irtani az állományt, ingyen is odaadnák a birkáikat, kereslet viszont az árazás átalakulása miatt még így sincs.
Agrár Bevetik a bioreaktort: laboratóriumból jöhet a kisállatok új kedvence
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 08:55
Felforgatnák az állateledelek piacát a műhúsból, azaz a laboratóriumokban előállított húsokból készült termékek. A hús előállításához élő állatokból származó sejteket használnak, amelyek egy tartályban növekednek, és tápanyagokkal táplálják közben. A laboratóriumi hús támogatói szerint ez jóval fenntarthatóbb megoldás mint a hagyományos állattenyésztés.
Agrár Soha ilyen drágán nem adtak még el egy üveg whiskyt - de vajon milyen az illata?
Privátbankár.hu | 2023. november 19. 10:44
Közel egymilliárd forintot kóstált a 60 évig érlelt itóka.
Agrár Gabonafrász után jön a tejfrász Ukrajnából? Áh, dehogy!
Mester Nándor | 2023. november 14. 14:55
Nem fürdenek benne, inkább exportálják a tejet és a vajat az ukránok. Folyamatosan növekszik az ukrán kivitel tejből és többféle tejtermékből, de egyelőre nem kell megijednie az uniós országoknak, mert túlnyomórészt a szövetségen kívüli európai piacokra mennek a szállítmányok. A tejszín, a tartós tej és tejföltermelés fele azonban már az unióban landol. 
Agrár „Burgonyavész” alakult ki Európában az árak miatt
Buksza blog | 2023. november 9. 13:20
Az alapvető élelmiszerek közül a burgonya óriási dráguláson ment keresztül az elmúlt időszakban.  
Agrár A vásárlók keblükre ölelik az állatokat a tehenektől a disznókig: mire elég a 90 százalékos magyar eredmény?
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2023. október 26. 15:02
A sok cuki állatos videó, a kutya- és macskapszichológiai, illetve állatorvosi tévésorozatok megtették a hatásukat. Az európaiak kiterjesztenék jóléti társadalmukat az állatokra is.
Agrár Rengeteg gabonát exportálhat idén Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. október 24. 13:36
Az APK-Inform ukrán agrárgazdasági tanácsadó vállalat rontotta ugyan Ukrajna idei gabonatermésére vonatkozó előrejelzését, de a mennyiség így is szerényen meghaladja majd a múlt évit.
Agrár Óva intjük a gazdálkodókat attól, hogy esetleg az árakkal spekuláljanak!
Szirmai S. Péter | 2023. október 23. 14:02
Ezt üzente lapunkon keresztül Héjja Csaba, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának szenior elemzője. Aki szerint megfelelő tudás nélkül,  intenzív és hatékony művelési módszerek nélkül a kis gazdaságok versenyképtelenek, és szinte nem termelnek jövedelmet. A komparatív előnyöket megtalálva, minőséggel és magas hozzáadott értékkel azonban versenyképessé tudnak válni, de ehhez érdemes megbarátkozni az integráció gondolatával.
Agrár Veszélybe került a banán, a helyzet komoly
Buksza blog | 2023. október 16. 08:20
Elkeserítő következményei lehetnek annak, ha a banántermelő afrikai országok nem lépnek fel időben egy, a termésük pusztulásával fenyegető fertőző növénybetegséggel szemben.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG