TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Elégedetlenek a termelők az idei cukorrépatermésre megajánlott tonnánkénti 30,09 eurós garantált felvásárlási árral – közölte a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetsége (CTOSZ), miután a napokban tárgyaltak a termelés feltételeiről az Agrana Cukor Kft. és a Magyar Cukor Zrt. vezetőivel.

Kelemen István, a szövetség főtitkára azt írta: a termelők nem fogadták el a megajánlott felvásárlási árat. Nehezményezik, hogy a gyártó ígérete ellenére nem kaptak kiegészítést a tavalyi, tonnánként 37 eurós garantált felvásárlási árra. Elfogadhatatlannak tartják azt is, hogy a répaszelet megváltására tonnánként 1, illetve répaszeletre vetítve 4,8 eurót ajánlott a cukorgyár, miközben, ha a termelő meg akarja tartani a répaszeletet, akkor ahhoz tonnánként 25 euróért juthat hozzá. (A répaszelet a cukorgyártás egyik mellékterméke, amelyet préselt, illetve szárított formában szarvasmarhák, sertések, juhok és lovak takarmányozására használnak.)

 


A szövetség főtitkára szerint a 2013-ra szóló termékértékesítési szerződést azzal a kitétellel kötötte meg a két fél, hogy a cukor árának függvényében ezt a gyártó az idén februárban kiegészíti. A mostani tárgyaláson azonban a gyártó képviselői kijelentették, hogy semmiféle kiegészítést nem áll módjukban teljesíteni.

 

40 euró lenne az elfogadható ár

A közlemény szerint a CTOSZ és a gyártó képviselői nem tudtak megállapodni abban sem, hogy az Európai Unió rendelete szerint milyen arányban osztozik a két fél, azaz a termelők és a gyártó, a cukor tonnánkénti 404 eurós referencia ára és a tényleges értékesítési átlagár különbözetén. A cukorgyártó a konkrét megállapodás helyett ez év őszére egy képletet ajánlott.

Kelemen István az ajánlat őszi időpontjáról azt mondta: az Európa Unió az idén életbe lépett rendelete januárban teszi kötelezővé a megállapodást a megosztásról a felek között.

A múlt évre vonatkozó elmaradt kiegészítéssel kapcsolatosan arról tájékoztatott, hogy ezt azzal indokolták, hogy Magyarországon az áfacsalások miatt drasztikusan csökkent a cukor ára. 

Az ez évre szóló 30,09 eurós garantált ár a főtitkár szerint még a termelés költségeit sem fedezi, ahhoz pedig, hogy minimális hasznuk is legyen a termelőknek, a tonnánkénti 40 eurós ár lenne elfogadható. 

A szövetségnek 223 tagja van - egyéni gazdálkodók, szövetkezetek, kft.-k és zrt.-k -, akik a támogatási igények alapján az idén 19 500 hektárnyi területen termelnek cukorrépát. Ismertetése szerint a napokban 1600 hektárra kötöttek szerződést a verőcei cukorgyárral tonnánként 41 euróra, az eszéki gyárral 2500 hektárról még folynak a tárgyalások. A fennmaradó területen termesztett répa értékesítéséről a kaposvári gyárral egyezkednek.

Meghiteleznék az állami támogatást

A cukorrépa-termelőket képviselő szövetség által felvetett kifogásokkal kapcsolatban az MTI megkereste a Magyar Cukor Zrt.-t. 

A társaság írásos válasza szerint a 2014. évi cukorrépa termeltetési szerződéses ajánlatban a cukorrépa termelőknek egy 30,09 euró/tonna nagyságú rögzített árat és egy cukorártól függő prémiumot ajánlottak fel, amelyet októberig fognak véglegesíteni. 

Közölték továbbá, hogy a Magyar Cukor Zrt. hajlandó a répatermelés után fizetendő állami támogatás meghitelezésére is, amennyiben az erről szóló jogszabály ismert.

Azzal kapcsolatban, hogy kinek a tulajdonát képezi a répaszelet, a zrt. azt írta: a gyár által megvett répából kinyerhető cukorrépaszelet nem a termelők tulajdona. A vonatkozó EU-s jogszabályok alapján a cukorgyár a répaszelet feldolgozottsága függvényében többféle ellentételezést nyújthat - közölték, hozzátéve: a répaszelet általuk kínált megváltási díja teljes mértékben megfelel a EU-s szabályoknak.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Patthelyzetben a BKV, óriási kötbért kell fizetnie
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 07:47
Egy 15 évvel korábbi ingatlan eladása miatt kell a BKV-nak 1,2 milliárd forintos kötbért fizetnie. Ráadásul az összeg napról-napra növekszik, mert esély sincs a telep átadására.
Agrár Most ért véget a tavaszi korona-spórolás, viszik a gazdák a traktorokat, mint a cukrot
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 09:08
40 százalékkal több új traktort adtak el szeptemberben, mint egy évvel korábban.
Agrár Új adókönnyítések: októberben a parlament elé kerülhet
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 4. 07:31
A Gazdaságvédelmi Operatív Törzs (GOT) a héten jelentős adóügyi könnyítésekről döntött, amelyek fókuszában az adóbürokrácia jelentős csökkentése állt, mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.
Agrár Öt embernek lett pozitív a mintája a Lázár János felügyelte cégnél
MTI | 2020. szeptember 20. 10:48
Mindenkit leteszteltek a mezőhegyesi  agrárvállalatnál.
Agrár Kósa Lajos megmentette a Csíki Sört
Vég Márton | 2020. szeptember 18. 16:32
Tavaly is veszteséges lett Magyarországon a Csíki Sör, ami egy újabb érv lehetett amellett, hogy a kormánypártoknak miért kellett villámgyorsan átírniuk a sörpiaci szabályokat. 
Agrár Nem tiltják be a rituális állatöléseket az EU-ban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 10. 16:59
Úgy tűnik, a közösségi jogot az állatok joga fölé helyezte az Európai Bíróság.
Agrár Rég nem látott szinten a jüan, és hol van még a vége
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 2. 14:08
A nagy nemzetközi befektetési bankok a jüan árfolyamának további emelkedésére számítanak a dollár várhatóan tartós gyengülése és az erőteljes külföldi tőkebeáramlás miatt Kínában.
Agrár Nagyon kevés dinnye termett idén
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 27. 07:40
Nem zárnak sikeres évet az idén a dinnyetermelők: a várt mennyiség fele termett csak, ezt a kiesést pedig csak részben kompenzálták a szokásosnál magasabb árak - írta a Világgazdaság csütörtökön.
Agrár Megmaradt a beruházási kedv a mezőgazdaságban
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 13:28
A hazai gazdák továbbra is kiemelkedően fontosnak tartják a beruházásokat, sőt, 22%-uk a tavalyinál nagyobb mértékben tervez fejleszteni – derült ki a Budapest Bank legfrissebb Agrárgazdasági Indexéből.
Agrár A klímaváltozás és a mezőgazdaság: mit termeljünk, ha beüt a krach?
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 9. 20:06
A legnagyobb problémát a klímaváltozás sebessége jelenti. Olyan ütemben és olyan szélsőséges mértékben változik az időjárás, amivel a természetes környezet – és minden, ami arra épül – nem bír lépést tartani.  
hírlevél