Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Továbbra is alig mozdulnak a hazai gabonaárak. Ennek nyomán a Magro Gabonaindex átlaga sem változott érdemben az elmúlt héten.

Ha nálunk nem is, mind Európában, mind az USA-ban történtek olyan események, amik később a hazai viszonyokat is befolyásolhatják.

Kicsit javult a kukorica

A hazai határidős piacon „tétován” felfelé mozdult a kukorica ára. Igaz ez mindössze egy alig 1 százalékos drágulást jelent az egy héttel korábbi értékhez képest, de mégis valami történt az elmúlt hetek csendes eseménytelensége után.

Ezzel a júliusi kurzus elérte a 40.500 forintot. Az időben távolabbi lejáratok nem változtak: a szeptemberi kukorica 41.950, a novemberi 41.650 forinton köthető le. A prompt árak átlaga 40.752 forint volt. Európában teljesen normalizálódott a helyzet a kukoricafronton, semmiféle extrém hír nem látott napvilágot. A vetések részben befejeződtek, illetve rendben haladnak a kontinensen.

Nem túl aktív a magyar piac

Az Európai Bizottság jelentése alapján a tavalyinál 4,1 százalékkal kisebb termőterületen, a mostani becslések alapján 9,2 millió hektárról 66 millió tonna kukorica kerülhet majd betakarításra. Ez majdnem 13 százalékkal kevesebb, mint tavaly.

Ez azonban ismerve a jelenlegi készleteket, egy kis importtal kiegészítve, bőven fedezi majd a belső keresletet. Mindezek hatására Párizsban (MATIF/EURONEXT) nem is változott a júniusi kukorica ára, továbbra is maradt 154,5 euró.

Összességében stabilak maradtak a későbbi lejáratok is. Chicagóban (CBOT/CME) ezzel szemben csökkenést láthattunk. A júliusi kukorica 138,34 dolláron zárta a hete azok után, hogy már a 132 dolláros szintet is megközelítette. Az időben távolabbi kurzusok érdemben nem változtak. A hazai piac továbbra is csendes az eladók kivárnak. Aktuálisan 9 ezer tonna kukorica keresi új gazdáját és 2 ezer tonnára van vételi ajánlat a piactéren.

A búzánál még annyi se történt

A hazai búzapiacon nem következett be olyan esemény, ami az árakat akár csak egy kicsit is megmozgatta volna. A múlt héten minden maradt a régiben: a malmi búza prompt ára átlagosan 53.550 forinton, a takarmánybúzáé pedig 44.400 forinton.

A BÉT árupiaci szekciójában továbbra is stabilan 47.500 az augusztusi malmi búza és 45.000 forint a takarmánybúza tonnája. A megelőző heti „bika” után csökkenni kezdett viszont a búza ára Európában. Párizsban 185-ről 176 euróig ereszkedett vissza a szeptemberi kurzus, de más lejáratoknál csak igen enyhe volt a csökkenés. Chicagóban is korrekció következett be az azt megelőző túlzott(?) erősödés után.

A hét végére 175,27 dolláron zárt a júliusi búza, de kisebb mértékben lefelé mozgott a szeptemberi és decemberi jegyzés is. Jelenleg összesen 2 ezer tonna búzát adnának és 4 ezer tonnát vennének a piactéren.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Sokkal több pénzt költ a kormány a vidék támogatására, mint eddig
Baka F. Zoltán | 2021. január 12. 08:27
Itt a korszakváltó bejelentés, amit beharangoztunk.
Agrár Újra megjelent a madárinfluenza Magyarországon - már ölik a pulykákat
Privátbankár.hu | 2021. január 6. 14:57
Madárinfluenza-vírus jelenlétét igazolta szerdán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma Komárom-Esztergom megyei nagy létszámú pulykát tartó gazdaságokban. A vonuló vadmadarak miatt a betegség fokozott veszélyt jelent a baromfiállományokra.
Agrár Lázár János és Csányi Sándor is ott van a Szent István Egyetem alapítványi kuratóriumában
Privátbankár.hu | 2021. január 4. 09:43
Az egyetem február elsején nevet vált, és Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemként működik tovább.
Agrár Jó hír a hazai földbirtokosoknak: nem lesz árcsökkenés
Privátbankár.hu | 2021. január 3. 10:33
Az elmúlt évtizedben megkétszereződtek a termőföldárak Magyarországhon. A hazai földbirtokosoknak jó hír, hogy még a formálódó válság sem csökkenti az árakat, legfeljebb stagnálnak, így aki most venne földterületet, a visszapattanó gazdasági konjuktúra idején jól járhat.
Agrár A magyar zöldpaprikának is betett 2020
MTI | 2020. december 31. 08:59
Csökkent a termőterülete, és az átlaghozam javulása ellenére magasabb lett az ára, miközben csökkent az exportja és nő az importja.
Agrár Joe Bident beoltották koronavírus ellen
MTI | 2020. december 22. 06:36
A megválasztott amerikai elnök élő tévéadásban kapta meg a Pfizer-BioNTech vakcináját.
Agrár Agrárpénzügyi all-in – interjú a Takarék Agrár Üzletág vezetőjével
Natív tartalom | 2020. december 17. 16:29
Már több mint egy éve annak, hogy a Takarékbank elindította az Agrár Régiókat és az Agrárcentrumokat. Az azóta eltelt idő elegendőnek tűnik egy kis visszatekintésre, összegzésre, a tanulságok levonására, a tapasztalatok megosztására. Erre kértük fel Hollósi Dávidot, a Takarékbank Agrár Üzletágának ügyvezető igazgatóját.
Agrár Már hivatalos: jogfosztottá vált Deutsch Tamás a néppárti frakcióban
Wéber Balázs | 2020. december 16. 21:25
Erről döntött szerda este az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportja.
Agrár Tönkreteheti a baromfiágazatot a gabonaárak elszállása
Privátbankár.hu | 2020. december 15. 09:20
Kormányzati segítséget kérnek: bér- és járuléktámogatást valamint 5 százalékos áfát.
Agrár Magyarország több tízmilliárdos katonai üzletet kötött Izraellel
Privátbankár.hu / MTI | 2020. december 13. 10:17
A magyar hadsereg megvásárolja Izraeltől a kis hatótávolságú rakéták és tüzérségi lövedékek ellen védelmet nyújtó Vaskupola rendszer radarrendszerét - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.
Friss
hírlevél