Az enyhe télnek és korai tavasznak köszönhetően idén a szokásosnál hamarabb szüretelhetjük a zamatos magyar cseresznyét. Míg az elmúlt években ez a korai fajta is csupán május 20-25-e táján érett, addig most a hétvégére várják az érést a NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének érdi kutatóállomásán.
A terméskilátások rendkívül jók, hiszen rengeteg gyümölcs van a fákon, az azonban probléma, hogy az elmúlt napok hűvös és csapadékos időjárása miatt a korai fajták húsa elkezdett repedni, de ilyenkor még lehet védekezni, ha a gazdák gyorsan letakarják a fákat fóliával.
Emberemlékezet óta nem ehettünk ilyen jó minőségű, hazai cseresznyét ennyire korán. Hiszen az idén már jó tíz nappal korábban érő Rita prémiumminőségű, szemben az olyan régebbi korai fajtákkal, mint a Pomázi hosszúszárú vagy a Münchebergi korai. Azok csak színes gömbök voltak, míg a Rita komoly méretű, zamatos gyümölcsű - mondta Dr. Apostol János a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa.
Érdi viszonylatban a hétvégére, május 10-re várják a teljes érést, ám könnyen elképzelhető, hogy a déli megyékben már a hétvége előtt szedhető az ízletes csonthéjas gyümölcs, köszönhetően a melegebb időjárásnak és kevesebb csapadéknak.