4p
Becslések szerint kisebb károkat okozott az időjárás a gyümölcs- és zöldségtermelőknél, mint amire számítottak.

A szeszélyes időjárás az eddig becsültnél kisebb károkat okozott a zöldség- és gyümölcstermelőknél, így zöldségből a tavalyinál több, gyümölcsből átlagos mennyiségre lehet számítani az idén, a zöldség-gyümölcs ágazat teljesítménye 2,6 millió tonna körül alakulhat - mondta a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke.

Azért pusztított a fagy

Ledó Ferenc közölte: a tavaszi fagykárok ugyan 25-30 százalékos kárt - mintegy 250-300 ezer tonna kiesést - okoztak a gyümölcsösökben, de az eddigi kedvezőbb nyári időjárás ezt részben kompenzálta, így 2016-ban a gazdák mintegy 850-900 ezer tonnás termésre számíthatnak.

A hajtatott zöldségekből a technológiai korszerűsítéseknek és a kedvező időjárásnak köszönhetően a hozamok 5-9 százalékkal nagyobbak lehetnek, mint tavaly, a termésmennyiség elérheti a 420-430 ezer tonnát. A minőség eddig jobb a tavalyinál, mert eddig nem voltak szélsőségesen meleg napok. A szántóföldi zöldségeknél a termés összmennyisége meghaladhatja az 1,3 millió tonnát. Összességében a zöldségágazat várhatóan jobban teljesíthet az idén, mint tavaly, a hozamnövekedés elérheti a 10-15 százalékot.

A sok eső sem tett jót

Ledó Ferenc elmondta: a június eleji esők miatt a szamócánál jelentős botritis - gombafertőzés - lépett fel. A cseresznye és a meggy érésekor a sok eső repedést, rothadást okozott, a cigánymeggynél a cukorfok (brix) pedig alacsonyabb volt mint a múlt évben. Az őszi- és kajszibarack, valamint a szilva esetében a csapadékos időjárás miatt nagymértékű a monília fertőzés. Ahol nincs megfelelő növényvédelem, ott ez terméskiesést okozhat.

Az almánál és a körténél fennáll a varasodás veszélye, ami megfelelő növényvédelmi eljárásokkal kordában tartható. A gyümölcsök mérete megfelelően alakul, a kevesebb napsütés és az alacsonyabb hőmérséklet miatt a cukorfok várhatóan gyengébb lesz a szokásosnál. Ahol pedig fagykár volt, ott kevés nagyméretű alma lesz, valamint nő a kalciumhiány veszélye, ami megnehezítheti a tárolást.

A sok eső miatt a diónál nőtt a baktériumos fertőzöttség veszélye, ami ellen nehéz védekezni. A bodza esetében jók a terméskilátások, de a viharos időjárás miatt még ki van téve a lomb- és termésvesztésnek.
Ledó Ferenc szerint a legnagyobb kihívást a zöldség- és gyümölcstermelő gazdáknak az idén főként a gombabetegségek elleni szakszerű védekezés jelenti, a rosszul végzett növényvédelem ugyanis akár 30-50 százalékos mennyiségi és minőségi kárt is okozhat. Az állati kártevők közül a levéltetvek, a molykártevők és egyes növényeknél a gyapottok bagolylepke kártételére kell nagyon odafigyelni.

Máshol jót tett az égi öntözés

A szántóföldi zöldségfélék esetében az ipari növényeknél (zöldborsó, csemegekukorica, zöldbab és ipari paradicsom) néhány kisebb térséget leszámítva a sok csapadék pozitívan hatott a termésmennyiségre. Ezért várhatóan a gazdák és a feldolgozók is eredményes évet zárhatnak az idén. A hagymafélék, gyökérzöldségfélék és a káposztafélék hozamára és minőségére szintén pozitívan hatott az időjárás. Így az idén ezeknél a növényi kultúráknál, az átlagnál jobb termés várható. A paprikafélék (étkezési és fűszer) esetében helyenként jelentős baktériumos fertőzés lépett fel. Ezért csak átlagosak a terméskilátások ebben az évben. A konzervuborkát júniusban a szabolcsi tájkörzetben jelentős jégverés és viharkár érte.

A görögdinnyénél nagyobb területen (5600 hektáron) 5-6 százalékkal magasabb termésátlag várható, mint tavaly, így a termés mennyisége elérheti a 235-240 ezer tonnát.

Ledo Ferenc ugyanakkor jelezte, hogy a belföldi és az exportpiacok is nagyon hektikusak, ezért eladási gondok jelentkeznek. Az alacsony termelői árak miatt sok dinnyetermesztő veszteséggel zárhatja az évet. Valószínű, hogy hosszabb lesz az idei dinnyeszezon, egészen augusztus végég-szeptember elejéig kitarthat a magyar görögdinnye kínálata - mondta.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Kiváló lett az idei ukrán gabonatermés
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 12:42
Összesen 77 millió tonnát takarítottak be eddig.
Agrár Már megint a németek, elkészült a sajtlista
Buksza blog | 2023. november 30. 13:52
Talán meglepő, de a németek a legnagyobbak, ha sajttermelésről van szó. A franciák például csak a második helyen vannak. 
Agrár Látni sem akarják a francia termelők az ukrán cukrot az EU-ban
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 11:21
Korábban a gabona és a tejtermékek behozatalát is bírálta több ország.
Agrár A birkavirtus megnyomorítja egy ország élelmiszer-ellátását
Rácz Gergő | 2023. november 26. 14:14
Az ausztrál birkatartóknak nagy gondjaik vannak. Sok eső esett, lett bőven legelhető fű, az állományok pedig ennek megfelelően megnőttek. A gazdák nem akarják irtani az állományt, ingyen is odaadnák a birkáikat, kereslet viszont az árazás átalakulása miatt még így sincs.
Agrár Bevetik a bioreaktort: laboratóriumból jöhet a kisállatok új kedvence
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 08:55
Felforgatnák az állateledelek piacát a műhúsból, azaz a laboratóriumokban előállított húsokból készült termékek. A hús előállításához élő állatokból származó sejteket használnak, amelyek egy tartályban növekednek, és tápanyagokkal táplálják közben. A laboratóriumi hús támogatói szerint ez jóval fenntarthatóbb megoldás mint a hagyományos állattenyésztés.
Agrár Soha ilyen drágán nem adtak még el egy üveg whiskyt - de vajon milyen az illata?
Privátbankár.hu | 2023. november 19. 10:44
Közel egymilliárd forintot kóstált a 60 évig érlelt itóka.
Agrár Gabonafrász után jön a tejfrász Ukrajnából? Áh, dehogy!
Mester Nándor | 2023. november 14. 14:55
Nem fürdenek benne, inkább exportálják a tejet és a vajat az ukránok. Folyamatosan növekszik az ukrán kivitel tejből és többféle tejtermékből, de egyelőre nem kell megijednie az uniós országoknak, mert túlnyomórészt a szövetségen kívüli európai piacokra mennek a szállítmányok. A tejszín, a tartós tej és tejföltermelés fele azonban már az unióban landol. 
Agrár „Burgonyavész” alakult ki Európában az árak miatt
Buksza blog | 2023. november 9. 13:20
Az alapvető élelmiszerek közül a burgonya óriási dráguláson ment keresztül az elmúlt időszakban.  
Agrár A vásárlók keblükre ölelik az állatokat a tehenektől a disznókig: mire elég a 90 százalékos magyar eredmény?
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2023. október 26. 15:02
A sok cuki állatos videó, a kutya- és macskapszichológiai, illetve állatorvosi tévésorozatok megtették a hatásukat. Az európaiak kiterjesztenék jóléti társadalmukat az állatokra is.
Agrár Rengeteg gabonát exportálhat idén Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. október 24. 13:36
Az APK-Inform ukrán agrárgazdasági tanácsadó vállalat rontotta ugyan Ukrajna idei gabonatermésére vonatkozó előrejelzését, de a mennyiség így is szerényen meghaladja majd a múlt évit.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG