Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Jó lesz az idei globális búza- és kukoricatermés, így a kínálat lefelé hajtja a világpiaci árakat.

A világban uralkodó trend viszont eddig csak tompított mértékben jelent meg itthon. Ennek következtében a Magro Gabonaindex (MGX) értéke 2,5 százalékot csökkent a múlt héten.

A kukoricapiac történései a szokásos menetrendet követik. Az aratás közeledtével mindig csökken az ótermény ára. Így van ez idén is. Ennek eredményeként 40 678 forintot ért el az átlagár a Magro.hu piactéren a 38. héten. Az idei betakarítás egyébként már több megyében elkezdődött. Az idei össztermés a tavalyi rekordnál több millió tonnával elmarad majd. A termésátlagok hektáronként 5,3 tonna körül alakulhatnak.

A negatív tendencia tetten érhető a Budapesti Értéktőzsdén is. Itt már 45 ezer forint alatt jár a novemberi árfolyam. Egészen 44 290 forintig csökkent. Hasonló irányú mozgás után a decemberi kurzus 44 790 forinton áll.

Párizsban is egyértelműen lefelé vette a kukorica a múlt héten az irányt. A novemberi árfolyam a 167,75 eurós nyitóárról a hét végére 162,5 euróig süllyedt. Hasonló mértékben csökkent a többi kurzus is.

Chicagóban is ugyanezt élhettük át. Lassú, de folyamatos csökkenés után a decemberi kukorica 149,44 dollár, a márciusi pedig 153,93 dollár lett.

Az ókészletek már fogyóban, de még mindig lehet 5 ezer tonnát vásárolni és hasonló mennyiséget keresnek is a piactéren.

Mi történik a búzával

Itthon egyelőre stabilak a búzaárak. Igaz nem azon a szinten, ahol azt a termelők elképzelték. A malmi búza fizikai átlagára a 38. héten 48 850 forint, míg a takarmánybúzáé 44 300 forint volt a piactéren.

A világpiacon uralkodó, az igen jó termés okozta árcsökkenést eredményező hangulat továbbra sem gyűrűzött be a hazai árutőzsdére sem. Ott hetek óta nem mozdulnak az árak. A decemberi malmi búza maradt 48.200, a márciusi pedig 49 ezer forint. A takarmánybúza ugyanezekre az időszakokra 45 500 és 46.000 forintért jegyezhető.

Nem így Párizsban, ahol lassan, de lefelé csordogáltak az árak. A decemberi búza ára egészen 167 euróig mozgott vissza, a márciusi pedig 175,25 euró lett.

Chicagóban is a medve volt az úr. Egy hét alatt mintegy 4 százalékot csökkentek az árak. Ezzel a decemberi búza már csak 176,88 dollár. Aktuálisan összesen 4 ezer tonna búzát adnának és 6 ezer tonnát vennének a piactéren.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Mezőgazdaság 2021: negatív spirálban maradhat a sertéshús, de bizakodnak a gabonatermesztők
Privátbankár.hu | 2021. január 25. 15:01
Felemás képet mutat a hazai agrárium hangulatáról az aktuális Takarék AgrárTrend Index. A Takarékbank tavalyi utolsó negyedévet értékelő, és az idei évet előrejelző jelentése szerint a szántóföldi növénytermesztők továbbra is ellesznek, de a baromfi- és sertéságazat helyzete egyre forróbbá válik, részben az állatbetegségek, részben pedig az elszálló takarmányárak miatt. A marhatenyésztőket viszont legalább az utóbbi nem nyomasztja: ők nem veszik a takarmányt, hanem megtermesztik saját maguk.
Agrár Sokkal több pénzt költ a kormány a vidék támogatására, mint eddig
Baka F. Zoltán | 2021. január 12. 08:27
Itt a korszakváltó bejelentés, amit beharangoztunk.
Agrár Újra megjelent a madárinfluenza Magyarországon - már ölik a pulykákat
Privátbankár.hu | 2021. január 6. 14:57
Madárinfluenza-vírus jelenlétét igazolta szerdán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma Komárom-Esztergom megyei nagy létszámú pulykát tartó gazdaságokban. A vonuló vadmadarak miatt a betegség fokozott veszélyt jelent a baromfiállományokra.
Agrár Lázár János és Csányi Sándor is ott van a Szent István Egyetem alapítványi kuratóriumában
Privátbankár.hu | 2021. január 4. 09:43
Az egyetem február elsején nevet vált, és Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemként működik tovább.
Agrár Jó hír a hazai földbirtokosoknak: nem lesz árcsökkenés
Privátbankár.hu | 2021. január 3. 10:33
Az elmúlt évtizedben megkétszereződtek a termőföldárak Magyarországhon. A hazai földbirtokosoknak jó hír, hogy még a formálódó válság sem csökkenti az árakat, legfeljebb stagnálnak, így aki most venne földterületet, a visszapattanó gazdasági konjuktúra idején jól járhat.
Agrár A magyar zöldpaprikának is betett 2020
MTI | 2020. december 31. 08:59
Csökkent a termőterülete, és az átlaghozam javulása ellenére magasabb lett az ára, miközben csökkent az exportja és nő az importja.
Agrár Joe Bident beoltották koronavírus ellen
MTI | 2020. december 22. 06:36
A megválasztott amerikai elnök élő tévéadásban kapta meg a Pfizer-BioNTech vakcináját.
Agrár Agrárpénzügyi all-in – interjú a Takarék Agrár Üzletág vezetőjével
Natív tartalom | 2020. december 17. 16:29
Már több mint egy éve annak, hogy a Takarékbank elindította az Agrár Régiókat és az Agrárcentrumokat. Az azóta eltelt idő elegendőnek tűnik egy kis visszatekintésre, összegzésre, a tanulságok levonására, a tapasztalatok megosztására. Erre kértük fel Hollósi Dávidot, a Takarékbank Agrár Üzletágának ügyvezető igazgatóját.
Agrár Már hivatalos: jogfosztottá vált Deutsch Tamás a néppárti frakcióban
Wéber Balázs | 2020. december 16. 21:25
Erről döntött szerda este az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportja.
Agrár Tönkreteheti a baromfiágazatot a gabonaárak elszállása
Privátbankár.hu | 2020. december 15. 09:20
Kormányzati segítséget kérnek: bér- és járuléktámogatást valamint 5 százalékos áfát.
Friss
hírlevél