3p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

A Vidékfejlesztési Minisztérium szerint minden uniós forrást lekötöttünk.

Több mint 36 milliárd forintot tudott felhasználni az ország az unió jelenlegi pénzügyi ciklusában a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében természetvédelmi fejlesztésekre - mondta Rácz András, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Gárdonyban.

„A rendelkezésre álló forrásokat teljes egészében lekötöttük, egyetlen fillért sem hagytunk veszendőbe menni” – tette hozzá a helyettes államtitkár a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) mintegy 520 millió forint értékű projektjének záró rendezvényén.

100 ezer hektár újult meg

Rácz András elmondta: az év végén befejeződő hétéves uniós pénzügyi időszakban a természetvédelemre rendelkezésre álló forrásokból közel 25 milliárd forintot a természeti értékek helyzetének javítását közvetlenül szolgáló élőhely-rekonstrukciós fejlesztésekre költötték. Ennek eredményeként 100 ezer hektárt meghaladó védett természeti terület vagy Natura 2000-es terület került kedvezőbb állapotba, ami az eredetileg tervezett 30 ezer hektár háromszorosa.

A helyettes államtitkár a projektek tartalmáról szólva kiemelte: mintegy 40 százalékuk vizes élőhelyek helyreállítására összpontosít, 27 százalékuk pedig egyszerre több tématerületet érint. Rácz András hangsúlyozta azt is, hogy a kedvezményezettek széles körét vonták be a projektekbe, ugyanakkor a fejlesztések megvalósításában a nemzeti parki igazgatóságok játsszák a főszerepet. „Közülük kiemelendő a DINPI munkája, az igazgatóság közel 6 milliárd forint támogatást nyert el" - tette hozzá.

A következő – 2014-2020-as - pénzügyi időszakkal kapcsolatban a helyettes államtitkár elmondta: a természetvédelmi szempontból fontos kormányzati döntések már megszülettek, „Környezeti és Energetikai Hatékonysági Operatív (KEHOP) címmel is lesz önálló operatív program, amelyen belül a természetvédelmi fejlesztés prioritás lesz. A tématerületekről szólva arra hívta fel a figyelmet, hogy a Natura 2000 területek vagy a klímaváltozás hatásának mérséklésével összefüggő fejlesztések hangsúlyosak lesznek, s a támogatások új célterületeként az úgynevezett zöld infrastruktúra is megjelenik.

Átjárókat és kerítéseket is építettek

A Ramsari Egyezmény az egyik legrégibb nemzetközi természetvédelmi egyezmény. Célja vizes élőhelyek megőrzésének elősegítése, és az ehhez szükséges jogi, intézményi keretek megalapozása.

Projektzáró beszédében Füri András, a DINPI igazgatója arról számolt be, hogy az 519,5 millió forint értékű fejlesztés eredményeként a Dinnyési-fertőt kettészelő 7-es főút mellett kétéltű- és hüllőterelők, békaalagutak, vidraátjárók és madárvédelmi kerítések épültek, az Ipoly-völgyben található, Ramsari Egyezmény alá tartozó vizes élőhelyeken a vízvisszatartás érdekében vízkormányzó műtárgyak épültek, míg a Gerecse hegységben két barlang bejáratát zárták le a denevérfajok megőrzése érdekében.

A Természeti értékek megőrzése a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság területén elnevezésű projekt 2010 májusában indult és teljes egészében támogatásból valósult meg az Új Széchenyi Terv keretében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Oroszország lesöpörte az asztalról az új javaslatokat
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 24. 12:17
Irreálisnak nevezte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter New Yorkban szombaton az Ukrajna javasolta béketervet és a fekete-tengeri ukrán gabonaexport újraindításával kapcsolatos ENSZ-javaslatokat.
Agrár Még 10 évig lehetne használni a rákkeltő növényvédő szert az EU-ban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 20. 16:51
Az Európai Bizottság a glifozát tartalmú növényvédő szerek Európai Unión belüli használati engedélyének tízéves meghosszabbítását javasolja.
Agrár Végveszélyben a magyarok kedvenc gyümölcse
Szirmai S. Péter | 2023. szeptember 20. 05:43
Miközben Lengyelországban virágzik, itthon nagy bajban van az almatermesztés. Évi ezer hektárral fogy a terület, elöregedtek az ültetvények és a termelők. A klímaváltozás, a versenyképtelen termesztés miatt félő, pár éven belül nettó almaimportőrré válik az ország, miközben rohamosan nő a mindent kibíró bodzaültetvények területe. Bogyót együnk alma helyett?
Agrár A szlovákok is beintenek Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 19. 16:59
Jozef Bíreš szlovák agrárminiszter szerint nyilvánvalóan nem lehet érv az ellenőrizetlen élelmiszer-behozatalra egy tagországba. A tárcavezető arra reagált, hogy Ukrajna a Kereskedelmi Világszervezethez fordult, miután Magyaroroszág, Lengyelország, Románia és Bulgária mellett Szlovákia is nemzeti hatáskörben hosszabbította meg az ukrán gabona importtilalmát.
Agrár Gabonatrükköt lepleztek le a romániai gazdák
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 19. 14:13
Moldovai áruként érkezett ukrán eredetű búza és repce Romániába – hívták fel a figyelmet az ország gazdái a kormányhoz eljuttatott levelükben. Az importtilalom ellenére behozott, az uniós előírásoknak meg nem felelő árut hazaival keverve adták tovább román áruként, ezzel pedig a bizalmat kockáztatták.
Agrár Tüntetnek a bolgár gazdák az ukrán gabona ellen
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 18. 14:45
A román kormány az importtilalmat védi, de segít a tranzit szállításokban.
Agrár Horvátországban nemcsak nyaralt Orbán Viktor, hanem tippeket is adott?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 18. 12:57
Horvátországban életbe lépett egyes alapvető élelmiszerek árának korlátozása.
Agrár Ukrajna ezen a horvát kikötőn keresztül exportál gabonát
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 13. 15:46
Ukrajna több mint egy éve exportál gabonát egy észak-horvátországi kikötőn keresztül - mondta egy tisztviselő szerdán az AFP-nek.
Agrár Sok pénzből küldené el messzire az ukrán gabonát az Unió
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 13. 06:37
Magyarország is már kapott 16 millió eurót, a gabona pedig oda menjen, ahol szívesen látják.
Agrár Megint keményen kiosztották Oroszországot
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 11. 14:14
Az illetékes ENSZ biztos szerint jelentős károkat okoztak Putyinék.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG