3p
Az uniós agrárfinanszírozásban átmeneti év lesz 2014.

A mezőgazdasági termelők és az élelmiszer-gazdaság 2014-ben összesen csaknem 725 milliárd forint (365 nappal számolva napi 1 milliárd 986 millió forint) támogatáshoz jut hazai és uniós forrásból. Ezen felül mintegy 21 milliárd forinthoz jut az ágazat a gázolaj jövedéki adójának visszatérítéséből - mondta Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár.

A Nemzeti Agrárkamara (NAK) Veszprém megyei szervezetének rendezvényén a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára közölte: 2014 átmeneti év, a támogatások struktúrája nem változik az elhúzódó brüsszeli döntések miatt, vagyis a SAPS területalapú támogatás 2014-ben 227 euró lesz hektáronként.

Hozzátette: a termeléshez kötött rizstámogatás kerete 1 millió 260 ezer euró, a termeléshez kötött különleges tejtámogatás évi kerete 43,3 millió euró.

Duplájára nőtt a de minis

A termeléstől elválasztott kérődző-szerkezetalakítási program 2014. évi kerete 43 millió euró, a termeléstől elválasztott zöldség-gyümölcs-szerkezetátalakítási program 2014-es kerete 8 millió 650 ezer euró. Ugyanez a dohány területén 23,3 millió euró, a biztosítási díjtámogatás idei kerete pedig 7 millió 760 ezer euró - sorolta Feldman Zsolt. Az elkülönített támogatások között cukorra 41 millió euró, zöldség-gyümölcsre 4,7 millió euró jut - tette hozzá.

Jelezte azt is, hogy nemzeti forrásból 2014-ben állatjólléti támogatásként 49,2 milliárd forint áll rendelkezésre. Felhívta a figyelmet arra, hogy a de minimis (csekély összegű) keret a duplájára nőtt januártól: 15 ezer euró lett három évre vállalkozásonként.

Zöldítés és a fiatalok támogatása

Tájékoztatása szerint teljes agrár- és vidékfejlesztésre Magyarország 12,3 milliárd eurót kap uniós forrásokból 2020-ig, 2015-től pedig évi 1,3 milliárd euró jut a közvetlen termelői támogatási rendszerre.

Kitért arra, hogy az éves pénzügyi keret 30 százalékát zöldítésre kell fordítani. Szintén kötelező, hogy a fiatal gazdák támogatására az éves pénzügyi keret 2 százalékát fordítsák, de Magyarország várhatóan erre a címre csupán a keret 0,6 százalékát tudja allokálni, mivel az érintettek mindössze kilencezren vannak.

Díjmentes pályázatírással segítenének

Győrffy Balázs, az agrárkamara elnöke a NAK-nál bevezetett újításokat ismertette, így például a falugazdászi hálózat átvételét. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: a kormányhivataloktól az összes falugazdászt jogfolytonossággal vette át a NAK.

A kamara ösztönözni kívánja, hogy minél több pályázat szülessen, ez olyan lehetőség a magyar vidék számára, amelyet ki kell használni - tette hozzá. Elmondása szerint egyeztetnek arról, hogy a 100 millió forint alatti pályázatokat a kamara díjmentesen segítene megírni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár A globális felmelegedés kinyírja a magyarok kedvenc gyümölcseit
Szirmai S. Péter | 2024. szeptember 4. 09:31
A klímaváltozás, a veszteséges előállítás miatt egyre több fontos növénnyel hagynak fel a gazdák. Az aszályos vidékeken öntözés nélkül már a repce, sőt a kukorica, a napraforgó termesztését is sok kis gazdaság kénytelen befejezni.
Agrár Kína megorrolt Kanadára
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 3. 17:48
Kína kedden közölte, hogy dömpingellenes vizsgálatot indít a Kanadából származó repcére, és elítélte Kanada egyoldalú korlátozó intézkedéseit, miután Ottawa vámokat vetett ki a kínai elektromos járművekre.
Agrár Állatjóléti támogatási program indult Dániában
Bózsó Péter | 2024. augusztus 27. 15:31
A dánok az Európai Unió direktívájának betartását komolyan veszik, a finnekhez és a svédekhez hasonlóan.
Agrár Megoldás a mezőgazdasági munkaerőhiányra?
Szirmai S. Péter | 2024. augusztus 26. 15:13
Újra virágzik, a földpiaci befektetők figyelmét is felkeltette az egy-két hónapos otthoni online villám tanfolyamokkal csábító olcsó aranykalászos gazda képzés, amivel a piaci szereplők szerint enyhíteni lehet a szektorban a komoly munkaerőhiányt. 
Agrár Sokakat tesz boldoggá a Penny
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 14. 09:49
Közzétették a négynapos ünnepi nyitvatartásukat.
Agrár Nagy bejelentést tett a magyarok kedvenc söreinek gyártója
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 14. 09:17
A Carlsberg féléves bevétele 2,6 százalékkal nőtt.
Agrár Ukrajnában a Big Mac Index helyett itt a Borscs Index
Mester Nándor | 2024. augusztus 12. 18:44
Az ukránok szerint ezzel a nem hivatalos módszerrel reálisabb képet lehet alkotni az ukrán gazdaságról.
Agrár Nincs elég traktoros Ukrajnában, a bortermelők viszont fellélegezhetnek
Mester Nándor | 2024. augusztus 8. 14:28
A háború súlyosbította a munkaerőhiányt az ukrán mezőgazdaságban. Közben folyamatosan meg kell küzdeni az áramhiánnyal, ami megdrágítja a termelést. A kormány a bor- és gyümölcstermelők számára könnyítéseket vezetett be, hogy tarthassák az exportcélokat.
Agrár FAO: júliusban alig változtak a globális élelmiszerárak
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 2. 15:50
Gyakorlatilag nem változott, minimálisan csökkent az élelmiszerek világpiaci ára júliusban havi szinten az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapján pénteken közzétett adatok szerint.
Agrár Romániában most nagyon nem jó birkának lenni
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 2. 06:58
A kiskérődzők pestise egyre terjed az országban, ahol a hatóságok rengeteg állat megsemmisítését rendelte el.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG