TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A hazai sertéságazatnak mindössze 10-15 százaléka termel versenyképes körülmények között.
Nehéz úgy versenyezni, hogy túl jó a hazai disznóhús. Nem biztos, ugyanis, hogy megfizetik a jobb minődéget. Persze a hazai sertéságazatnak nam csak az a baja, hogy jobb húst állít elő. Részletek >>

Horváth István a sertéságazati stratégia végrehajtásáért felelős miniszteri megbízott elmondta: bár pontos adatok nem állnak még rendelkezésre, a 2012 augusztusban elfogadott stratégia első évében valószínűleg nem nőtt a hazai sertésállomány a tervezett tíz százalékkal. Úgy vélte, a kezdeti időszakban az is eredménynek számít, ha a csökkenést megállítják.

Kifejtette, az intézkedésekkel a tárca azt a célt tűzte ki, hogy hét éven belül meg kell kétszerezni a sertésállományt, amely 2012-ben először hárommillió darab alá csökkent. A statisztikai adatok szerint 2012. december 1-én 2 millió 956 ezer, 2013. június 1-én 2 millió 892 ezer volt az állomány létszáma.

Marad a támogatás mértéke

A miniszteri megbízott beszámolt arról, hogy 2013-ban a stratégia végrehajtására szánt 2,6 milliárd forintból 1,6 milliárdot használtak fel. Ezen belül kutatás-fejlesztési programok finanszírozására 143 millió, a tenyésztéshez kapcsolódó központi beruházásokra 207 millió, a bel- és külpiaci megjelenés támogatására 230 millió forintot fordítottak.

A termelői egyesületek - a Magyar Fajtatiszta Sertéstenyésztők Egyesülete és a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete - közel 200 millió forintos támogatásban részesültek. Horváth István jelezte: 2014-ben várhatóan hasonló összeget fordítanak a sertéságazati stratégia végrehajtására, mások mellett kutatás-fejlesztésre és a hazai sertéshúsfogyasztás népszerűsítésére. A stratégia keretében új sertéságazati információs rendszert is létrehoznak, mivel nincsenek megbízható adatok az ágazatról - tette hozzá.

A kocákat is támogatnák

A sertéstenyésztők számára elérhető forrásokról elmondta: az állattartó telepek korszerűsítésére szolgáló 4 pályázati keretből mintegy 25 milliárd forintot fordítottak sertéstelepek korszerűsítésére, a december közepén megnyílt, közel 60 milliárd forintos EMVA-pályázatból pedig az élelmiszer-feldolgozók, állattartó telepek technológiai korszerűsítését lehet elvégezni, illetve állattartáshoz kapcsolódó eszközöket és gépeket lehet beszerezni a keretből.

Hozzátette: jövőre továbbra is a termelők rendelkezésére állnak az állatjóléti támogatások, amelyek idei, 7,2 milliárd forintos sertéstenyésztéshez kapcsolódó kerete biztosan nem csökken. A vidékfejlesztési tárca jövőre az állatjóléti támogatásokat nemcsak hízókra, hanem kocákra is kiterjesztené, jelenleg a terv brüsszeli jóváhagyására várnak - jegyezte meg.

Minden második feketén érkezett?

A miniszteri megbízott kifejtette: a legnagyobb lemaradásban a korszerű tenyésztelepek terén van Magyarország a versenytársakkal szemben. Míg Nyugat-Európa fejlett sertéságazattal rendelkező országaiban egy koca szaporulata évente 27-31 malac, addig Magyarországon 21-24. A tenyésztés hatékonysága 70 százalékban a malackibocsátáson múlik, a korszerű állategészségügyi körülmények kocánként 2-3 malaccal növelhetik a szaporulatot - tette hozzá.

A politikus szerint 2014-ben az ágazat jelentős tisztulását és versenyképesebbé válását várják az élő- és félsertés áfájának csökkentésétől, amely január 1-től ötszázalékos lesz. Közölte, eddig egyes feldolgozók akár 50 százalékban is feketén vásároltak alapanyagot, illetve azért vásároltak félsertést vagy élő sertést külföldről, mert import esetén nem kellett finanszírozniuk az áfát. Az alacsony áfatartalom miatt már nem lesz érdemes feketén vásárolni, valamint a hazai sertés versenyképes lesz a külföldről behozott félsertéssel, élősertéssel. Az áfacsökkentés hatását negyedévente vizsgálják majd - tette hozzá.

Kitért arra, hogy középtávon jók a hazai sertéstenyésztők piaci lehetőségei, a Távol-Keleten komoly igény van a sertéshúsra, valamint kedvező az is, hogy a környező országokban alacsony a sertéslétszám. A nagy hagyományokkal rendelkező sertéstenyésztő országokban pedig, mint Dániában és Hollandiában, ahol évente 26, illetve 25 millió sertést állítanak elő, a jelentős környezeti terhelés miatt csökkenteni akarják a sertéslétszámot - mondta.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár A lízingpiacon az agrárgép-finanszírozás komoly bővülésen ment keresztül
Privátbankár.hu | 2020. október 24. 15:07
A koronavírus-járvány ellenére az agárgép-lízing tartja magát, a finanszírozott összeg közel 1 százalékkal emelkedett a második negyedévben, a teljes portfólió értéke pedig 11 százalékkal 192 milliárd forint fölé nőtt - közölte a Magyar Lízingszövetség. Az utóbbi években részben a lízingfinanszírozásnak, ezen belül a kedvezményes jegybanki hitelprogramoknak köszönhetően korszerűsödött a magyarországi agrárgéppark, ez pedig hosszabb távon segíti az ágazat és a teljes gazdaság fejlődését.
Agrár Nem elég a Covid, még a sertéspestis is pusztít
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 11:32
Az előző negyedévi, 27,5-ről 30,5-re emelkedett a Takarék AgrárTrend Index értéke. Az élelmiszer-kiskereskedelmi forgalom jelentős mértékű bővülése jótékonyan hatott az egyes termékpályák szereplőire, továbbá a vendéglátóhelyek újranyitása is javuló hangulatot eredményez a mezőgazdaságban. Az előző negyedévhez képest csak a sertéságazat kilátásai romlottak, miután szeptemberben Németországban megjelent a sertéspestis.
Agrár A világgal kell versenyeznünk a búzáért - újabb lisztáremelés jön
MTI | 2020. október 21. 06:35
Nehezen vásárolnak most a malmok megfelelő, jó minőségű búzát a piacon, az árak a tonnánkénti 60 ezer forintot is elérik, helyenként pedig már meghaladják. Ez az aratás kezdete óta 20 százalékos áremelkedésnek felel meg - írja gabonakereskedői forrásokra hivatkozva a Világgazdaság szerdai száma.
Agrár Lesz olyan magyar termelő, akinek nagyon fog fájni a brexit
Király Béla | 2020. október 20. 17:04
A múlt heti uniós csúcson sem született érdemi eredmény a britekkel folyó tárgyalásokról, így egyre fenyegetőbb a megállapodás nélküli brexit. Ha év végig nem sikerül megegyezni, akkor jövőre vámok sújtják majd az uniós termékeket, ez pedig sok mezőgazdasági termelőnek is veszélyezteti majd a piacát. Magyar vállalkozások is lehetnek közöttük.
Agrár Patthelyzetben a BKV, óriási kötbért kell fizetnie
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 07:47
Egy 15 évvel korábbi ingatlan eladása miatt kell a BKV-nak 1,2 milliárd forintos kötbért fizetnie. Ráadásul az összeg napról-napra növekszik, mert esély sincs a telep átadására.
Agrár Most ért véget a tavaszi korona-spórolás, viszik a gazdák a traktorokat, mint a cukrot
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 09:08
40 százalékkal több új traktort adtak el szeptemberben, mint egy évvel korábban.
Agrár Új adókönnyítések: októberben a parlament elé kerülhet
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 4. 07:31
A Gazdaságvédelmi Operatív Törzs (GOT) a héten jelentős adóügyi könnyítésekről döntött, amelyek fókuszában az adóbürokrácia jelentős csökkentése állt, mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.
Agrár Öt embernek lett pozitív a mintája a Lázár János felügyelte cégnél
MTI | 2020. szeptember 20. 10:48
Mindenkit leteszteltek a mezőhegyesi  agrárvállalatnál.
Agrár Kósa Lajos megmentette a Csíki Sört
Vég Márton | 2020. szeptember 18. 16:32
Tavaly is veszteséges lett Magyarországon a Csíki Sör, ami egy újabb érv lehetett amellett, hogy a kormánypártoknak miért kellett villámgyorsan átírniuk a sörpiaci szabályokat. 
Agrár Nem tiltják be a rituális állatöléseket az EU-ban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 10. 16:59
Úgy tűnik, a közösségi jogot az állatok joga fölé helyezte az Európai Bíróság.
hírlevél