3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az állattenyésztők szeptember végéig akarják megkapni a pénzüket.
A Pápai Hús 1913 Kft. júliusban kért maga ellen csődeljárást. A kormány stratégiai partnere szerint azért volt szükség erre, hogy így jussanak fizetési haladékhoz. Egy felmérés szerint egyébként általában véve elmaradtak a fejlesztések a hazai vágóhidakon, ami eleve versenyhátrányt jelent a cégeknek. Ráadásul ami segíthetne az ágazatnak, az az Európai Uniónak nem tetszik.

Mintegy hetven gazda demonstrált a Pápai Hús 1913 Kft. székhelyénél hétfőn, többek között azt követelve, hogy az ajánlott 70 százalék helyett teljes egészében kapják meg járandóságukat szeptember 30-ig, s erre az önkormányzat vállaljon készfizető kezességet.

A demonstrálók korábban élőállatot szállítottak a Pápai Hús 1913 Kft.-nek, ám az ellenértéket még nem kapták meg. A gazdák petíciót adtak át a társaság vezetésének, amelyben jelezték azt is: állami garanciavállalás mellett hajlandóak segíteni a húsgyár reorganizációját további beszállításokkal.

A minisztérium is segít

Csepregi Kálmán, a 15 családi vállalkozást képviselő Mezőföld 15 termelői csoport vezetője felidézte: a cég legutóbb azt az ajánlatot tette a gazdáknak, hogy a fennálló tartozás 70 százalékát kifizetik 2014 decemberig, ha a harminc százalékról lemondanak - erre azonban a gazdák nem hajlandók.

Bár a termelői csoportokban jobban érvényesülnek a gazdák, mindannyian kis családi vállalkozások - reagált a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) pénteki bejelentésére, miszerint a VM saját forrásból fizeti ki a kistermelői beszállítóknak járó tartozást; azok a beszállítók juthatnak hozzá a kintlévőségükhöz várhatóan október végéig, akinek a követelése nem haladja meg a 2,5 millió forintot. Ez a minisztérium információi szerint 122 élőállat-beszállító.

Érdekközösséget alakítottak a gazdák

Kijelentette: ha egy héten belül nem kapnak megnyugtató választ a követeléseikre, traktoraikkal a parlamenthez vonulnak, s ha nem orvosolják gondjaikat, akkor Brüsszelhez fordulnak.

Az MTI-nek azt mondta: nemrégiben 155 gazda részvételével - akiknek hozzávetőleg 800 millió és egymilliárd forintra tehető összeggel tartozik a húsipari cég - érdekközösséget hoztak létre, amelynek három vezetője és ügyvédeik képviselik ezentúl a beszállítók érdekeit.

A gazdák petícióját Uzsoky András, a csődeljárás alatt álló Pápai Hús 1913 Kft. ügyvezető igazgatója vette át, aki az MTI-nek csak annyit mondott, hogy a csődeljárásról szóló törvény értelmében jár el a cég. Ennek értelmében szeptember 5-én és 6-án megkezdik a tárgyalásokat a beszállítókkal.

Budai Gyula, a VM parlamenti ügyekért felelős államtitkárának korábbi tájékoztatása szerint a Pápai Hús 666 millió 356 ezer forinttal tartozik az élőállat-beszállítóknak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Meghosszabbították az ukrán mezőgazdasági termékek vámmentességét
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 16:26
Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta azt a megállapodást, amely szerint Ukrajna túlnyomórészt vám- és mennyiségi korlátozás nélkül hozhatja be az Európai Unióba a termékeit, köztük a mezőgazdasági termékeket további egy éven át. 
Agrár Lehullt a lepel: ezért nálunk drágult a legjobban az élelmiszer az EU-ban
Szirmai S. Péter | 2024. április 9. 14:18
Az Európai Unióban Magyarországon rakódik a legtöbb adóteher az élelmiszerek árára, ezért itthon szinte már minden élelmiszer drága – emlékeztet Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége (FÉSz) elnöke. Ezért is kevés a nyereség, elmaradtak a fejlesztések, probléma van a magyar élelmiszeripar hatékonyságával, versenyképességével.
Agrár Kisebb lesz az élelmiszer-infláció az Erste szerint
Szirmai S. Péter | 2024. április 3. 19:29
Lecsendesedik az élelmiszer-infláció, de gyorsul a koncentráció. Ezt előlegezték meg szerdán az Erste Elemzői Klubjában, amelyet az élelmiszerárak alakulásáról, inflációs kilátásokról tartottak.
Agrár Nagyot gurított az egyik legnagyobb hazai mezőgazdasági cég
Privátbankár.hu | 2024. április 2. 13:53
Jelentősen megemelkedett az export aránya az árbevételből az UBM Csoportnál. Az orzság egyik legnagyobb agrárcége kivitele további bővítését tervezi.
Agrár A franciák és a lengyelek még szigorúbbak lennének az ukránokkal
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 06:31
Franciaország és Lengyelország kedden az Ukrajnából származó élelmiszerek behozatalának szigorúbb visszaszorítását szorgalmazta, hogy megakadályozzák az EU mezőgazdasági piacainak destabilizációját és a dühös gazdák további felháborodását.
Agrár Újabb fordulat a bolti kasszáknál, a pénztárosok legyőzik a riválisaikat
Buksza blog | 2024. március 19. 10:39
Várhatóan Európában is vissza fognak szorulni az önkiszolgáló pénztárak, ahogy az az Egyesült Államokban már elkezdődött. A magyarázat ugyanis univerzális: nagy a lopási és a félreszkennelési veszteség.
Agrár Valami mázsaszámra bűzlik Prágában
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 13:02
Cseh gazdák trágyát szórtak kormányzati épületek elé Prágában csütörtökön, felújítva korábbi tiltakozásukat a cseh főváros utcáin.
Agrár Bortragédia Spanyolországban, 2,5 millió eurónyi italt tettek tönkre
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 06:39
Öt tartály tartalma ment kárba, bosszú is állhat a háttérben.
Agrár Traktorok borították fel a menetrendet Prágában
Privátbankár.hu | 2024. február 19. 12:47
Fennakadásokat okozott a prágai közlekedésben hétfő reggel az a több száz traktor és más mezőgazdasági gép, amelyekkel a cseh gazdák vonultak be a mezőgazdasági minisztérium épületéhez, hogy felhívják a figyelmet az agrárium problémáira.
Agrár Csúcson az MBH AgrárTrend Index
Szirmai S. Péter | 2024. február 13. 18:42
Nyugodtabb évre számíthat 2024-ben a hazai agrobiznisz. Mintegy 2700 milliárd forintos pályázati forrás érkezik, kisebb az infláció, a jobb tervezhetőség javítja az agrárkilátásokat. Ez derül ki a kedden bemutatott MBH AgrárTrend Indexből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG