<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Több mint 1200 pályázó, köztük kétszáznál is több önkormányzat érdeklődik a kormány által meghirdetett Nemzeti Tanyafejlesztési Program harmadik ütemében rendelkezésre álló kétmilliárd forintos keret iránt.
Budai Gyula

A pályázatok beadási határideje augusztus 7-e. A Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, Budai Gyula tájékoztatása szerint a kormány eddig összesen 4,5 milliárd forintot különített el a programra amivel a 300 ezer tanyán élő lakos életminőségének javítását, a vidék népességmegtartó képességének erősítését, főként a fiatalok helyben maradását igyekszik vonzóbbá tenni.

Ennek érdekében egyebek mellett kis és közepes méretű tanyagazdaságok működésének támogatása, a szolgáltatások színvonalának emelése a feladat. És olyan, az önkormányzatok által felkarolt helyi termelői piacok kialakítása, ahol a környékbeli tanyáknál megtermő zöldség, gyümölcs, valamint a hús és tejtermékek eladásával a termelők állandó plusz jövedelemhez juthatnak - mondta.

Mivel az alföldi megyékre jellemző a tanyavilág, az elmúlt két évben meghirdetett program iránt Bács-Kiskun, Csongrád és Pest megyéből volt a legnagyobb az érdeklődés - mondta az államtitkár. Az összesítés szerint eddig 434 pályázó - családi gazdálkodó, őstermelő, önkormányzat, tanyagondnoki szolgálat - nyert pénzt, elsősorban a tanyákhoz vezető földutak karbantartására, munkagépek beszerzésére, a tanyai termékek piacra jutásának megkönnyítésére, az egészség megőrzésére és arra, hogy a tanyán élőkhöz "közelebb vigyék a kultúrát". A most záruló szakaszban a korábbiaknál több pályázat futott be.

Útkarbantartás és húsüzem

Az MTI több önkormányzatot is megkeresett, hogy milyen változást eredményeztek a nyertes pályázatok. A Csongrád megyei Röszke melletti magyar-szerb határ közeli tanyavilágban csaknem 500-an élnek. Többségük idős, egyedülálló ember, ugyanakkor - amint Borbásné Márki Márta polgármester elmondta - egyre több a családos fiatal. Mindannyian örömmel fogadták a pályázati támogatás felhasználásával beindított egészségügyi szolgáltatást, amelyben mikrobusszal ultrahangos szűrésekre, ortopédiai vizsgálatra vitték őket. Több alkalommal színházlátogatást is szerveztek a kultúra iránt fogékony tanyasiaknak, és ezt - újabb pályázatok elnyerésével - szeretnék gyakorlattá tenni.

A Homokhátságon, Mórahalom, Ásotthalom, Zákányszék lakosságának csaknem egyharmada él a külterületeken. Csányi László Mórahalom alpolgármesterének tájékoztatása szerint a települések kistérségi társasága pályázati pénzből útkarbantartó berendezést vásárolt a kátyúk felszámolására.

Cegléden a 45 millió forintos pályázati pénzből korszerűsítették és befedték a nyári zöldségpiacot, ahol 50-60 környékbeli tanyasi gazda kínálja termékét rendszeresen. Földi László polgármester arról adott tájékoztatást, hogy a tanyafejlesztési program pályázatain a Pest megyei város eddig csaknem százmillió forint támogatást nyert el. Ebből fejlesztették a tanyagondnoki szolgálatot, öt tanyára bevezették a villanyt, és a Máltai Szeretetszolgálat bevonásával mobil kemencét, napkollektoros gyümölcsaszalót vásároltak.

A Bács-Kiskun megyei Fülöpháza az óránként 250 állat feldolgozására képes baromfi-feldolgozóval és tésztagyártó üzemmel gazdagodott a pályázaton elnyert 49 millió forintból. Ehhez az önkormányzat önrészként 13 millió forintot adott - mondta az MTI-nek Balogh József polgármester. A tésztaüzemben naponta négy tonna élelmiszer készül, amelyhez a környék termelőitől vásárolt tojást használják fel. A garantált átvétel a gazdáknak jelent biztonságot, jó jövedelemkiegészítést. A két üzem tíz embernek és több száz beszállító családnak jelent megélhetést.

Solton nemrég adták át a 63 millió forint pályázati pénzből kialakított zöldség- és gyümölcsfeldolgozót, amelyet a Solti Tanyasi Piac, Turisztikai, Feldolgozó és Értékesítő Szövetkezet működtet. Holczmann Mihály ügyvezető elnök az MTI-nek elmondta: a használaton kívüli, felújított épületben jelenleg a próbaüzem zajlik. Szeptemberben indulhat a termelés, amelyhez a 20-25 kilométeres körzetben tanyákon termelt zöldséget és gyümölcsöt vásárolják majd fel. A feldolgozó termékei a térség piacaira és a közintézmények konyháiba kerül majd.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Az ársapka hatása: jövő év végéig többezer kisbolt húzhatja le a rolót – véli Raskó György
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 19:14
Immár 21. alkalommal került sor lapcsoportunk Klasszis Klub-rendezvényére, amelyen 2021 februárjától havonta rendszeresen beszélgetünk a hazai közélet egy-egy neves személyiségével, egy órán keresztül. Ezúttal Raskó György agrárközgazdász, gazdálkodó, az Antall-kormány idején, 1991-94 között a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára volt a vendégünk, akinek nemcsak mi, hanem a szép számú nézőközönség is feltehette és fel is tette a kérdéseit.
Agrár Ön is kérdezhet Raskó Györgytől a Klasszis Klub csütörtöki rendezvényén!
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 11:46
Októberben immár 40 százalék volt az élelmiszerek éves inflációja. Alapvetően ez járult hozzá ahhoz, hogy az általános árszínvonal huszonhat éve nem látott szintre ment fel. Vajon ez már a csúcs, vagy látunk még nagyobb mértékű drágulást? Egyebek mellett erről is kifejti a véleményét Raskó György agrárközgazdász,  gazdálkodó, egykori államtitkár Klasszis Klubunk következő, november 24-ei adásában, amelyen ön is felteheti a kérdéseit.
Agrár Még feljebb is mehetnek az élelmiszerárak? Raskó György lesz a Klasszis Klub következő vendége
Privátbankár.hu | 2022. november 17. 17:21
Abban, hogy az immár hónapok óta több évtizedes rekordokat döntögető hazai infláció éves szintje októberben immár 21 százalék fölé került, az energiaárak mellett alapvetően az élelmiszerárak játszottak közre, amelyek éves átlagos növekedésének mértéke immár elérte a 40 százalékot. Kérdés, hol lehet a drágulási folyamat vége? Mit kéne tennie a kormánynak és a jegybanknak? Egyebek mellett ezekről is kérdezzük Raskó György agrárközgazdászt, gazdálkodót, egykori államtitkárt Klasszis Klubunk következő, november 24-ei adásában.
Agrár ENSZ: meghosszabbítják a fekete-tengeri gabonaexport-megállapodást
Privátbankár.hu | 2022. november 17. 10:14
Megállapodás született az ukrán gabona fekete-tengeri exportjáról szóló megállapodás meghosszabbításáról - jelentette be csütörtökön kiadott közleményében António Guterres ENSZ-főtitkár.
Agrár A nap képe: ásót ragadott az Orbán-kormány minisztere
Privátbankár.hu | 2022. november 15. 14:52
Vidéki romantika Lázár János módra.
Agrár Van értelmük az élelmiszerár-sapkáknak? Következő Klasszis Klubunkban Raskó Györggyel beszélgetünk
Privátbankár.hu | 2022. november 14. 10:37
Abban, hogy az immár hónapok óta több évtizedes rekordokat döntögető hazai infláció éves szintje októberben immár 21 százalék fölé került, az energiaárak mellett alapvetően az élelmiszerárak játszottak közre, amelyek éves átlagos növekedésének mértéke immár elérte a 40 százalékot. Kérdés, hol lehet a drágulási folyamat vége? Mit kéne tennie a kormánynak és a jegybanknak? Egyebek mellett ezekről is kérdezzük Raskó György agrárközgazdászt, gazdálkodót, egykori államtitkárt Klasszis Klubunk következő, november 24-ei adásában.
Agrár Az ukránok verhetetlenek a tojásinflációban
Mester Nándor | 2022. november 13. 17:28
Más alapvető élelmiszerek is folyamatosan drágulnak.
Agrár Nem kell félni, lesz elég tojás és krumpli!
Privátbankár.hu | 2022. november 13. 14:54
Ezt állítja Nagy István agrárminiszter.
Agrár Csoda, ha az ársapka miatt hiány lesz a krumpliból?
Privátbankár.hu | 2022. november 13. 12:24
Az alapján, hogy a hatósági árkorlátozás alá eső termékekből hiányok alakultak ki, ez vár a héten ársapkát kapott krumplira. Ezt még valószínűbbé teszi, hogy annak termelése 10 év alatt a harmadára csökkent.
Agrár Az Auchan üzletet nyitott a hírhedt ukrajnai Bucsában
Mester Nándor | 2022. november 10. 10:20
A szintén elhíresült Irpinyben is van már egy kisebb egysége.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG