2p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A Fehéroroszországba és Kazahsztánban tartó szarvasmarhaexportról tárgyalt Kardeván Endre.

A Kazahsztánba és Fehéroroszországba irányuló magyar szarvasmarhaexportot gátló szabályok feloldásáról tárgyalt Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár a hét elején az asztanai és a minszki főállatorvossal - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium az MTI-vel szerdán.

A közlemény szerint Minszkben Igor Brilo állattenyésztésért és állategészségügyért felelős miniszterhelyettes és Mihail Pivovarcsik főállatorvos fogadta a magyar delegációt. A fehérorosz partner megígérte: amennyiben a magyar hatóság levélben garantálja, hogy csak egészséges állat kerülhet exportra, úgy megindulhat a szarvasmarha kivitele Fehéroroszországba.

Képzést is fizetünk

Megegyeztek a dupla mintavételi eljárásban, amely szerint Magyarországon egy belorusz és egy magyar állatorvos is mintát vesz, amit mindkét országban megvizsgálnak, amíg a bizalom ismét helyreáll. A belorusz főállatorvos megerősítette, hogy a magyar tenyészállatokkal szemben nincsenek minőségi kifogások.

A kazah fővárosban, Asztanában az államtitkárt Gulmira Iszajeva miniszterhelyettes és Rusztem Kurmanov főállatorvos fogadta. A találkozó központi témája a Schmallenberg-vírus kérdése volt, amelynek hatékony kezelése még sehol sem megoldott a világon, és jelenleg az Európai Unió egyetlen tagállama sem szállíthat élőállatot Kazahsztánba.

Kardeván Endre garantálta tárgyalópartnereinek, hogy Magyarország a vírustól mentes és felajánlotta, hogy a magyar hatóság akár 10 napon belül elvégzi az erre vonatkozó vizsgálatokat és megküldi az eredményeket. A felek megállapodtak arról is, hogy Magyarország vállalja öt kazah diák állatorvosi egyetemi képzésének és húsz kazah állatorvos és laboros továbbképzésének, terepvizsgálatokon való részvételének költségeit.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Oroszország lesöpörte az asztalról az új javaslatokat
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 24. 12:17
Irreálisnak nevezte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter New Yorkban szombaton az Ukrajna javasolta béketervet és a fekete-tengeri ukrán gabonaexport újraindításával kapcsolatos ENSZ-javaslatokat.
Agrár Még 10 évig lehetne használni a rákkeltő növényvédő szert az EU-ban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 20. 16:51
Az Európai Bizottság a glifozát tartalmú növényvédő szerek Európai Unión belüli használati engedélyének tízéves meghosszabbítását javasolja.
Agrár Végveszélyben a magyarok kedvenc gyümölcse
Szirmai S. Péter | 2023. szeptember 20. 05:43
Miközben Lengyelországban virágzik, itthon nagy bajban van az almatermesztés. Évi ezer hektárral fogy a terület, elöregedtek az ültetvények és a termelők. A klímaváltozás, a versenyképtelen termesztés miatt félő, pár éven belül nettó almaimportőrré válik az ország, miközben rohamosan nő a mindent kibíró bodzaültetvények területe. Bogyót együnk alma helyett?
Agrár A szlovákok is beintenek Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 19. 16:59
Jozef Bíreš szlovák agrárminiszter szerint nyilvánvalóan nem lehet érv az ellenőrizetlen élelmiszer-behozatalra egy tagországba. A tárcavezető arra reagált, hogy Ukrajna a Kereskedelmi Világszervezethez fordult, miután Magyaroroszág, Lengyelország, Románia és Bulgária mellett Szlovákia is nemzeti hatáskörben hosszabbította meg az ukrán gabona importtilalmát.
Agrár Gabonatrükköt lepleztek le a romániai gazdák
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 19. 14:13
Moldovai áruként érkezett ukrán eredetű búza és repce Romániába – hívták fel a figyelmet az ország gazdái a kormányhoz eljuttatott levelükben. Az importtilalom ellenére behozott, az uniós előírásoknak meg nem felelő árut hazaival keverve adták tovább román áruként, ezzel pedig a bizalmat kockáztatták.
Agrár Tüntetnek a bolgár gazdák az ukrán gabona ellen
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 18. 14:45
A román kormány az importtilalmat védi, de segít a tranzit szállításokban.
Agrár Horvátországban nemcsak nyaralt Orbán Viktor, hanem tippeket is adott?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 18. 12:57
Horvátországban életbe lépett egyes alapvető élelmiszerek árának korlátozása.
Agrár Ukrajna ezen a horvát kikötőn keresztül exportál gabonát
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 13. 15:46
Ukrajna több mint egy éve exportál gabonát egy észak-horvátországi kikötőn keresztül - mondta egy tisztviselő szerdán az AFP-nek.
Agrár Sok pénzből küldené el messzire az ukrán gabonát az Unió
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 13. 06:37
Magyarország is már kapott 16 millió eurót, a gabona pedig oda menjen, ahol szívesen látják.
Agrár Megint keményen kiosztották Oroszországot
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 11. 14:14
Az illetékes ENSZ biztos szerint jelentős károkat okoztak Putyinék.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG