Chasselas |
Magyarországon idén már július 20-25 körül megjelentek a piacokon a korai érésű hazai termesztésű csemegeszőlőfajták (legkorábban a Csabagyöngye, Irsai Olivér – Augusztusi muskotály, Esther, Néró). Ezeket követte a most is vásárolható Arkadija, Pannónia kincse, Éva, a napokban pedig már a középérésű saszla is piacképes. Pár héten belül pedig megjelenhet a piacon a Guzal kara, az Itália, a Kozma Pálné muskotály és a Moldova.
Jó a termés
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint általánosságban jó minőségű termés várható idén, a megkérdezett gazdálkodók szerint az átlaghoz képest 5-10 százalékkal több csemegeszőlőt szüretelnek.
A magyarok átlagosan évente 2,5-3 kg csemegeszőlőt esznek. A legtöbb a – borkészítésre és étkezésre is hasznosított – saszlából (Chasselas) fogy, aminek háromnegyede Heves és Bács-Kiskun megyében terem. Emellett az országban 1000 hektáron termesztenek egyéb csemegeszőlőt, a legnagyobb területen Bács-Kiskunban, Somogyban és Tolnában.
A saszla nagybani piaci ára jelenleg 250-300 forint körül van, a nagyobb bogyójú szőlőké nagyságrendileg 350-500 forint. A kiskereskedelemben változó árréssel kerül a fogyasztókhoz az áru. A magasabb minőségű csemegeszőlő árát nagymértékben meghatározza az import áruk ára, ami a jelenlegi forint-euró árfolyam miatt várhatóan magasabb lesz. A magnélküli fajták iránt – a nemzetközi trendet követve – nő a kereslet, annak ellenére, hogy a szőlő jó ízének, zamatának alapvető meghatározója a mag.
Mégis az importot esszük
A csemegeszőlő-fogyasztás alapvetően augusztus végére és az őszre jellemző, de idén várhatóan – miként más gyümölcsök szezonja is – előbbre hozódik. A napokban már 50-50 százalék a hazai és az import szőlő aránya az árusítóhelyeken. Egyébként Magyarországon gyakorlatilag az év minden napján kapható csemegeszőlő, sajnos 90 százalékban import áruként. A hazai termés október végéig elérhető, de nyár végétől már az olasz és spanyol import is megjelenik, majd decembertől Dél-Afrikából, Brazíliából, Chiléből illetve Indiából érkezik a csemegeszőlő.