4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Amellett, hogy a Tesla atyja, szerepelt a Simpson családban, folyamatosan ötletel, sőt sztriptízbárja is volt. Elon Musk mára talán az egyetlen feltaláló, aki bár kezdetben egyáltalán nem számított arra, hogy sokat fog keresni, mégis nagyot nyert. De kicsoda a Tesla különc vezére, és mi az, amit eddig még biztosan nem tudtunk róla?
EPA/JEROME FAVRE

Az egyébként dél-afrikai születésű üzletember 28 éves korára lett dollármilliomos, ma már milliárdos. Teljes vagyonát közel 12,5 milliárd dollárra becsülik, lévén olyan sikercégek köthetőek a nevéhez, mint a Tesla Motors, a SpaceX, vagy éppen a Paypal - írja a Time.

1. Nagyon szegényen élt

A gimnázium után a fiatal Elon Musk Kanadába ment és a kingstoni Queen’s University hallgatója lett. Részmunkaidős állásokból tartotta fent magát, és naponta egy dollár költött csak ételre, jellemzően csak virslit és narancsokat evett. A szigorú önkontroll meghozta az eredményét, a havi 30 dolláros étkezési költségvetésnek köszönhetően Amerikába tudott költözni.

2. Sztriptízbárja volt

Bár a pennsylvania-i egyetemen már Wharton ösztöndíjjal tanult, ez csak a tandíját fedezte, de a megélhetését nem. Musk összebarátkozott a ma már milliomos Adeo Ressivel, aki szintén nem kedvelte a kollégiumot, ezért közösen kibéreltek egy házat és szórakozóhelyet alakítottak ki benne.

3. Nem a Paypal eladása tette milliomossá

Sokan elfelejtetik, hogy Musk már azelőtt sem volt szegény, hogy eladta a Paypalt. A Zip2 GPS és online térkép fókuszú startup eladásából 22 milliót húzott be, a Compaq egyébként összesen 307 milliót fizetett a kis cégért.

4. A saját pénzét teszi a cégeibe

Nem az a típus, aki befektetőkre vagy hitelekre vár. Többször is bebizonyította, hogy nem fél hinni az ötleteire, például a Zip2-s üzletből kaszált pénzből 10 milliót nyomott bele az X.com-ba. Nem ismerős, ugye? Pedig ez lett későbbiekben az 1,5 milliárd dollárért eladott Paypal.

5. Majdnem tönkrement a Tesla miatt

Teljes vagyonát belenyomta a botladozó cégbe, olyannyira, hogy 2008-ban kölcsönökből tudta csak kifizetni a lakbérét.

6. A Tesla többször is közel járt a csődhöz

Hiába tolt bele irtózatos pénzeket Musk, a cég többször is nagyon közel járt a véghez. 2008-2009-ben a Daimler 50 milliós mentőinjekciója végül kihúzta a csávából, de 2013 elején ismételten bajba került. Musk már a Googlevel alkudozott az eladásról, de csodával határos módon helyreállt a vásárlói érdeklődés, és a Tesla összehozta az első pozitív negyedévét.

7. A SpaceX is majdnem tönkrement

2008-ban csakúgy, mint a Tesla, az űrcég is nagyon közel járt a véghez. Ami végül megmentette, az egy 1,6 milliárd dolláros kormányzati szerződés volt. Azóta a SpaceX és a NASA közel negyven rakétakilövésre szerződött, irtózatos pénzeket hozva ezzel Musknak.

8. Többet akart fizetni az első feleségének

Musk nyolc év házasság után akart elválni Justine Musk írónőtől, állítása szerint felesége minden ügyvédi díját és háztartási kiadását ő fizette. Elon egyébként eredetileg tett egy közel 80 millió dollár értékű megegyezési ajánlatot, de a nő ezt visszautasította, így a válás után végül csak 2 milliót kapott.

9. Furcsa házassági ügyek

Elon Musknak nincs szerencséje a nőkkel. 2010-ben elvette Talulah Riley színésznőt, akitől 2012-ben elvált. Riley ekkor 4,2 millió dollárt kapott, valamint megtarthatta Cartier és Gucci óráit, a gyémántékszereit, és a Tesla Roadsterét.

A pár aztán újból egymásra talált és 2013-ban összeházasodott, de 2015-ben megint beadták a válási papírokat. Musk felajánlott 16 millió dollárt a nőnek, de egyelőre úgy tűnik, hogy meggondolták magukat, mert a válást még mindig nem mondták ki.

10. Két háza van egymás mellett

Bel Air-ben vásárolt be ennyire, a nagyobbik ház közel 19 000 négyzetméteres, hat hálószobás, kilenc fürdőszobás, kandallós, öt autós garázsos villa, míg a kisebbik egy háromszobás parasztház külön vendégházzal.

Érdekesség, hogy bár Musk rendszeresen utazik a Tesla központjába, se lakása, se háza nincs a Szilícium-völgyben, hanem leginkább a Google-vezér Larry Page vendégszobájában tanyázik.

Elon Musk megérkezik a Simpson családhoz:

Címkék: Karrier Elon Musk Tesla

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG