6p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Nemcsak nálunk probléma a szegénység, hanem még a leggazdagabb országokban is. A legokosabbak is képesek olyan hibákat elkövetni, amely a teljes elszegényedéshez vezet, nem kell hozzá devizahitel sem. De mintha nálunk határozottan több lehetőség lenne a teljes lesüllyedésre, mint az USA-ban.

Úgy látszik, nem csak Magyarországon tudja magát könnyen tönkretenni anyagilag, a sokkal gazdagabb amerikaiaknak is gyakran sikerül. A Business Insider összeszedte, milyen esetek a leggyakoribbak az USA-ban, de ezt a hazai viszonyokhoz adaptáltuk. Mi lehet a leggyakoribb oka a szegénységnek nálunk?

1. Nincs piacképes tudásod

Véleményünk szerint, bár ez vitatható, a legtöbben azért szegények Magyarországon, mert nincsen egy jó végzettségük, piacképes tudásuk ahhoz, hogy jó állást találjanak. Nem beszélnek nyelveket, nincs modern szaktudásuk, ha pedig van is szakmájuk, amit korábban tanultak, arra már nincsen szükség, vagy csak teljesen más tudásszinten.

Azt mondják, annyira gyorsan változik a világ, hogy a jövőben 10-20 évente sokan át kell képezzék magukat. Ehhez persze az kell, hogy ne felejtsenek el tanulni, és az állam hathatós segítségére is szükség lenne. A közmunkások vélhetőleg igen keveset fejlődnek szakmailag.

2. Devizahiteles vagy vagy forinthiteles?

Magyarországon a hitelük százezreket, vagy inkább milliókat hozott nehéz helyzetbe a 2008-ban kitört válság után. Pár a politikusok a devizahiteleket okolták, a számok azt mutatják, hogy nem volt igazán lényeges különbség aközött, hogy forintban vagy devizában adósodott el valaki. Egy biztos: a túlzott hitelfelvétel nem jó dolog, ezt legalább 1-2 nemzedékre most megtanulhatták a magyarok.

3. (Túl korán) gyereket vállalni

A magyar gyermekvállalási hajlandóság valószínűleg anyagi okokból is alacsony, bár hogy a pénz nem minden, az abból is látszik, hogy a németek hasonló cipőben járnak, mint mi. Egy biztos: a gyerekvállalás óriási anyagi áldozatot jelent, és az időráfordítás is hatalmas.

A gyerekvállalás nemcsak a költségekben jelentkezik, de a szakmai továbbképzés, karrier, előrejutás is megsínyli. Az állami segítség még a mai Magyarországon is csak eléggé keveset jelent, amint arról nemrég beszámoltunk.

4. Nem a megfelelő házastársat választani

Ugyan az amerikaiak csak a hetedik helyen említik, mi előbbre soroltuk. A házasság egyben egy pénzügyi szerződés is, gazdasági érdekközösség, ami nagyon rosszul is elsülhet. Hiába vagyunk mi szorgalmasak és igyekvőek, egy felelőtlen házastárs a társát is szegénységbe döntheti. (A hajléktalanok jelentős része is válás után kerül az utcára, amivel nem azt akarjuk mondani, hogy ártatlanok ebben, sem pedig az ellenkezőjét - minden eset, minden ember más és más.)

5. Rossz helyre születni vagy költözni?

Az amerikaiak azt mondják, rossz helyen letelepedni is tönkretehet anyagilag. Az egy hatalmas ország óriási gazdagabb és szegényebb, városias és vidéki részekkel, gyakran változó iparági fellendüléssel. Egy rossz ingatlanvásárlás például egy városban, ahol aztán megszűnik az ipar, szellemvárossá válik (mint Detroit), elolvaszthatja szinte a teljes tőkét. Talán azért is bérelnek ott inkább sokan vásárlás helyett, és költöznek el gyorsan, ha csak másutt van munka.

Nálunk viszont az emberek többsége saját, vásárolt, magának épített vagy örökölt ingatlanában lakik, ami nemegyszer elkíséri a sírig. Nem igazán mobilak az emberek, sokan az ingatlanjuk foglyaivá válnak. Az alacsony fizetések miatt pár megyével arrébb már nem tudnak megfizetni egy albérletet, vagy egy drága vonatbérletet, így nem marad más, mint helyben nyomorogni, közmunkát végezni.

6. Amíg a takaród ér

Sokan egyszerűen csak elfelejtenek számolni, gondolkodni, és többet költenek, mint amennyit megkeresnek. Számos példa van erre, még a lottómilliomosok jelentős része is képes néhány év alatt elverni mindenét, némelyik még adósságokat is felhalmoz.

Állítólag ez abból az időből jön, amikor még ősemberek voltunk. Nem volt hűtőszekrény, fagyasztó, és ha leöltünk egy mamutot vagy szarvast, a törzs, horda vagy család addig evett, amíg mind el nem fogyott. Azután kezdték nulláról, előlről. Erről sokaknak ma is nehéz leszokni.

7. Túlságosan megbízni az államban

A magyar állam az utóbbi években egész ágazatokat alakított át gyökeresen, mint a trafikok vagy a szerencsejátékok. Aki ezekben az ágazatokban dolgozott, mindenét elveszíthette szinte egyik napról a másikra. Sokak szerint nem szabad mindent egy lapra feltenni, tartalékokat kell hagyni, „lelépési pénzt”, amellyel másutt is lehet boldogulni, ha valami közbejön.

Aki tanult történelmet, azt is látta, milyen szörnyűségek, diktatúrák, háborúk, forradalmak voltak itt nagy számban csak az utóbbi száz évben is. Nem tudhatjuk, hogy a következő száz évben ez egyszer sem fog-e előfordulni.

Amikor valaki már vagyont gyűjtött, ennek egy részét célszerű külföldön elhelyezni – ez ma már könnyű, pici ország vagyunk, két lépés, és ott a határ. Apropó, betétek, alacsony kamatok, az elinflálás fogalmáról hallottak már?

8. Túlságosan megbízni a jogrendben

Elvileg a tulajdon szentségén alapuló piacgazdaságban élünk. De nem csak a politika szól bele gyakran az életünkbe, a jogrendszer, igazságszolgáltatás sem éppen kiforrott. Emlékeznek még a lakásmaffiáról szóló történetekre, a kisemmizett kisnyugdíjasokra? Vagy a brókerbotrányok, kárpótlási jegyeket hasznosító társaságok, pilótajátékok eseteire?

Még ha minden szempontból igaza is van valakinek valamiben, akkor is pereskedhet 6-8, esetleg tíz évig, mire a pénzéhez jut – ha addigra egyáltalán marad belőle valami elérhető, mert nem ez a jellemző. A rendőrség papíron talán szép eredményeket mutat fel, de ha valakinek ellopják a drága kocsiját, valószínűleg örökre keresztet vethet rá.

9. A hitelkártyák csapdája

Magyarországon még nem túl elterjedtek a hitelkártyák, a fejlett Nyugaton viszont sokan mély csapdákba merülnek általuk. Túlságosan könnyű túlköltekezni, a tartozást újabb hitelekkel fedezni, és a végén azt veszi észre az ember, hogy a fizetése javát kamatokra költi. A hitelkártya-kamatok és más fogyasztási jellegű hitelek kamatai ráadásul nagyon magasak. Ilyenkor egy olcsóbb, a hiteleket kiváltó hitel, a költekezések visszafogása csodát művelhet.

10. Függeni bárkitől

Eltart valaki? Akár az állam, akár a házastársad, akár a szülőd, gondolj bele, mi lesz, ha megszűnik ez az állapot. Miből fogsz élni? Van olyan tudásod, hogy a saját lábadon is meg tudj állni? Takarítani kényszerülsz majd, közmunkás leszel, vagy hasznos tulajdonságaid miatt kapkodnak majd érted az emberek?

A hírek szerint a nyugdíjra is egyre kevésbé lehet számítani, sokan fognak majd arra kényszerülni, hogy nyugdíjas korukban is dolgozzanak. Bármit is csinálsz, készülj fel a legrosszabbra, legfeljebb kellemes meglepetések érnek.

Címkék: Karrier

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG