<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Tovább folytatódik a munkanélküliség csökkenése idén. Az elemzők szerint ebben a közmunka programnak van nagy szerepe.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közzétett adatai szerint egy év alatt 94 ezerrel csökkent és 2009 eleje óta először 400 ezer alá esett a munkanélküliek száma 2013 novembere és ez év januárja között, a munkanélküliségi ráta 8,9 százalékos volt, öt éve a legalacsonyabb, a mutató 2,3 százalékponttal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest. Tovább nőtt a foglalkoztatottak száma, 2013 novembere és a 2014 januárja között 4 millió 30 ezren dolgoztak, 175 ezerrel - 4,5 százalékkal - többen, mint egy évvel korábban.

A téli közmunkának hála

Suppan Gergely

Biztató, hogy a legutóbbi üzleti és vállalati felmérések szinte minden ágazatban a foglalkoztatási szándék növekedését jelzik - kommentálta az adatokat Suppan Gergely, a Takarékbank senior elemzője.

A november-januári munkanélküliségi ráta alacsonyabb lett a várakozásaik szerinti 9,3 százaléknál. Kiemelte, hogy a szezonális hatásokkal ellentétben a foglalkoztatás 15 ezer fővel bővült az október-decemberi átlaghoz képest, így egy év alatt kiugróan, 175,3 ezerrel, 4,030 millióra növekedett a foglalkoztatás, amire a rendszerváltás óta nem volt példa. Ez túlnyomó részben a téli közmunkaprogramok felfutásának köszönhető, azonban jelentősen bővülhetett a nem támogatott belföldi és külföldi telephelyeken dolgozók létszáma is - jegyezte meg.

Az elemző szerint a téli közmunkaprogram kifutásával a foglalkoztatottak száma ismét visszaeshet 4 millió alá, amit a tavaszi szezonális foglalkoztatás és a gazdaság várható élénkülése ellensúlyozhat, így az idei év második felében már tartósan 4 millió felett alakulhat a foglalkoztatás.

A tavaszi hónapokban átmenetileg 10 százalék közelébe emelkedhet a munkanélküliségi ráta, azonban az év második felében 10 százalék alatt stabilizálódhat, így idén átlagosan 9,7 százalékos munkanélküliségi rátára számítanak a tavalyi 10,4 százalékos átlag után - írta.

Így összejöhet a 10 százalék alatti ráta

Nyeste Orsolya

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője szerint a foglalkoztatottak számában további jelentős, 175 ezer fős növekedés következett be az előző év azonos időszakához képest, így a munkanélküliségi ráta is tovább tudott csökkenni. Megjegyezte: bár nincsenek részletes adatok, hogy melyik területekből adódott a foglalkoztatottság bővülése, de valószínűleg nagyrészt a téli közfoglalkoztatási program és a közmunkaprogram eredménye. A kormányzat korábbi bejelentése, miszerint a munkanélküliségi rátát 10 százalék alatt szeretné stabilizálni, a közmunka foglalkoztatásban betöltött jelenlegi nagy szerepe mellett be is fog következni - vélekedett.

Azt az Erste Bank elemzője is kiemelte, hogy az idén a privát szektorban is látványosabb lehet a foglalkoztatás bővülése a tavalyinál. Hozzátette: a munkanélküliségi ráta a számításaik szerinti a 2013-as 10,2 százalékos átlagnál biztosan alacsonyabb lesz 2014-ben.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
Karrier Rengeteg fiatal fog fizetésemelésért kopogtatni a munkáltatójánál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 30. 13:31
25. életévük betöltése után is ragaszkodna az SZJA mentességgel járó magasabb nettó fizetéshez a fiatalok fele, ennek érdekében fizetésemelést kérnek majd munkaadóiktól – derül ki egy friss felmérésből. 
Karrier Rekordbírságot és börtönbüntetést kapott egy kínai milliárdos
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 13:29
Soha senki nem kapott ekkora pénzbüntetést még az ázsiai országban.
Karrier Milyen a munkaerő, ha kölcsönzött? - Aki akar, tud dolgozni
Elek Lenke | 2022. június 15. 15:54
Ma, amikor szinte minden ágazat munkaerőhiánytól szenved, a vendéglátástól a festő-mázolókig és az asztalosokig, és a betanított munkás ugyanúgy hiánycikk, mint a szakmunkás, felmerül a kérdés, beválik-e, mint módszer, a munkaerőkölcsönzés és ha igen, mi a siker titka? Jelenleg közel 200 ezer ember tartozik ebbe a körbe Magyarországon.
Karrier Új vezérigazgató az Invitech élén
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 18:10
Az Invitechet három éve irányító Gerald Grace július 1-vel leköszön a vállalat éléről. 
Karrier A milliárdos ranglista teteje: ők a leggazdagabbak Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 15:22
Újabb rekordra emelkedett a Nagy-Britanniában élő milliárdosok száma és vagyona, bár néhány orosz nagybefektető vagyoni helyzetét erőteljesen kikezdték az Ukrajna elleni orosz invázió miatt elrendelt szankciók.
Karrier Az Airbnb-nél nem kell bemenni az irodába. De még a városba, vagy az országba se!
Bendl Vera | 2022. április 30. 15:55
Az Airbnb támogatja, hogy dolgozói ott végezzék a munkájukat, ahol akarják. Mondjuk a tengerparton például egy távoli országban. 
Karrier Bővíti tanácsadó testületét a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. április 22. 15:37
Armin Papperger és Sunil Sabharwal csatlakoznak a vállalatcsoport tanácsadóihoz.
Karrier Hogyan őrizzük meg a reményt, amikor úgy tűnik, hogy minden borzalmas?
Kollár Dóra | 2022. március 20. 12:04
A remény kulcsfontosságú szerepet játszik az egyén fejlődésében, azonban ez a rendkívül fontos tényező a járvány előtt időszakban csak elhanyagolható szerepet kapott. Amikor a világon minden a feje tetejére állt, sokszor úgy tűnhet, hogy aki mer reménykedni, arra bármelyik sarkon ott leselkedhet a következő csalódás, holott ez nem így van. Ami pedig még fontosabb: a remény elengedhetetlen az elégedettségünkhöz, motiváltságunkhoz, egészségünkhöz és teljesítményünkhöz.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG