1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A háziorvosok szerint kedvező változások indultak el az egészségügyben, a szakorvosok és a lakosság azonban nem így látja
A háziorvosok szerint kedvező változások indultak el az egészségügyben, és ezzel egy hosszabb ideje tartó negatív tendencia fordult meg ebben a negyedévben. Ugyanakkor a szakorvosok és a lakosság borúsabban látja a helyzetet, mint a tavalyi év végén – derül ki a GfK Hungária és a Szinapszis legfrissebb kutatásából. A felmérésből kiderül az is, hogy a lakosság körében kedvezően fogadták a dohányzás szélesebb körű betiltásáról, a hamburgeradóról és a kórházak átszervezéséről szóló terveket is.

A háziorvosok bizalma nőtt az elmúlt negyedévben az egészségügyi rendszer iránt, ugyanakkor a szakorvosok és a lakosság borúsabban látja a helyzetet, mint a tavalyi év végén.

A GfK Hungária és a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. közös kutatásában vizsgált csoportok közül a háziorvosok azok, akik úgy érzik, inkább kedvező változások indultak el az egészségügyben. Ezzel egy hosszabb ideje tartó negatív tendencia fordult meg ebben a negyedévben. 2004 óta folyamatosan romlott az orvosok megítélése az egészségügyi rendszerről, és ebben a folyamatban történt változás a háziorvosoknál. Ők ezt elsősorban azzal indokolják, hogy a kormányzat az alapellátás megerősítését tűzte ki célul, és a Semmelweis Tervben foglaltak ezt alá is támasztják.

Ugyanakkor a szakorvosok megítélése az egészségügyi rendszerről továbbra is romlik, tartva az elmúlt közel 7 év tendenciáját. Ennek oka véleményük szerint elsősorban a kórházi ellátórendszer átalakítása és a romló finanszírozás.

A lakosság egészségügyről alkotott véleménye is romlani kezdett. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy úgy látják, a pénzügyi megszorítások miatt jövőre rosszabb helyzetben lesz az egészségügy, mint idén.

Aminek örülünk, egyelőre semmi konkrét
A negatív változások mellett pozitív változásokat is említettek a megkérdezettek. A lakosság körében kedvezően fogadták a dohányzás szélesebb körű betiltásáról, a hamburgeradóról és a kórházak átszervezéséről szóló terveket is. Bár úgy tűnik a szigorú dohányzás elleni törvény csak később lép életbe, ha addig fel nem puhul az ipari ági lobbi hatására, mint a legutóbbi, 2007-es próbálkozásnál.
A szakorvosok a betegutak megszervezését és a betegek felelősségének növelését tartják kedvező lépéseknek, a háziorvosok a saját praxisuk jobb finanszírozása mellett a kórházak összevonását, a kötelező kamarai tagság visszaállítását említették a leggyakrabban.

„Az egészségüggyel kapcsolatos bejelentések közül a szereplőket különösen a gyógyszertámogatások csökkentése és a kórházak átszervezése érintette érzékenyen. A kérdésben leginkább érdekelt szereplők véleménye ennek megfelelően romlott az elmúlt negyedévben, tehát a lakosság és a szakorvosok rosszabbnak ítélik meg a helyzetet, mint tavaly év végén” – mondta el dr. Lantos Zoltán, egészséggazdasági szakértő, a GfK HealthCare ügyfélkapcsolati igazgatója.

„A jelentős megszorítások nyomán valamennyi vizsgált csoport úgy vélekedik, hogy az egészségügy helyzete egy év múlva rosszabb lesz, mint most, azonban az átalakítások nyomán egyöntetűen azt várják, hogy öt év múlva sokkal jobb egészségügyünk lesz, igaz a tavalyi év végéhez képest ez a fajta optimizmusuk is csökkent valamelyest” – említette Kertész Balázs, a Szinapszis ügyvezető igazgatója.

Privátbankár - Zsiborás Gergő

Címkék: Karrier

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG