BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. március 21. 11:15

Úgy tűnik, hogy amelyik csapatnak van pénze, az most két kézzel szórja az NFL-ben. A most megnyílt úgynevezett szabadügynök piacon repkednek a dollármilliók. Ráadásul a liga legismertebb alakja, Tom Brady karrierje során először csapatot váltott.

Miközben minden fontosabb amerikai sportesemény leállt, úgy tűnik, az amerikai focisták szerencsések lesznek. A bajnokság ugyanis rég véget ért, a következő szezonra pedig szeptemberig várni kell. Vélhetőleg ez is szerepet játszik abban, hogy az igazolási piacon ismét őrült összegek repkednek. Emellett az sem mellékes, hogy a napokban sikerült lezárni a tárgyalásokat, és az NFL-ben szereplő játékosok is elfogadták az új kollektív szerződést, amely a 2030-as idény végéig érvényes. Ennek legfontosabb újdonsága, hogy a következő szezontól az eddigi hat helyett főcsoportonként hét csapat kerül be a rájátszásba, jövőre pedig a tulajdonosoknak lehetőségük lesz 16 helyett 17 mérkőzésre bővíteni az alapszakaszt. A több meccs nagyobb közvetítési díjakat, vagyis több pénzt jelent, amelyből a játékosok egy kicsit nagyobb szeletet hasítanak majd ki a jövőben, ez részben az emelkedő minimálbérekben csapódik majd le.

A most megnyílt szabadügynök piac kapcsán az egyik legfontosabb kérdései között felmerült, hogy a koronavírus járvány miatt kivárnak-e a csapatok, félve attól, hogy az elhúzódik, és akár a bajnoki rajtot is veszélyezteti. Az ugyanis komoly anyagi érvágást jelentene az érintettek számára. Emellett azt is izgalommal találgatták az elemzők, hogy a liga legismertebb játékosa, Tom Brady 20 szezon és hat bajnoki gyűrű után elhagyja-e a New England Patriots csapatát, vagy onnan megy nyugdíjba?

Úgy tűnik, hogy a tulajdonosok és a menedzserek nem tartanak a jövőtől. Azok a csapatok ugyanis, amelyeknek a fizetési sapka kellő mozgásteret biztosít, két kézzel kezdték szórni a pénzt. Érdemes megjegyezni, hogy az NFL-ben úgynevezett hard cap van, vagyis a meghatározott bérkeretet semmilyen módon nem lehet átlépni, ellentétben például az kosárlabda liga (NBA) szabályozásával, ahol számos kivételre van lehetőség, és azok kimerítése után büntető adót bevállalva át lehet lépni a fizetési sapkát. Más kérdés, hogy az NFL-ben ezt részben úgy kezelik, hogy a gyakran csillagászati összegű szerződéseknek csak egy része szokott garantált lenni, és azt követően a csapatok veszteség (halott pénz - dead money) nélkül meg tudnak válni a gyengébben teljesítő játékosoktól.

A piac nyitását követően ismét óriási összegek kezdtek repkedni, több poszton is új rekord született, így új szerződése révén Byron Jones lett a legjobban fizetett cornerback, aki öt évre 82,5 millió dollárt kap. Született az első napon egy 100 milliós szerződés is, az elkapó Amari Cooper kapott ilyen összegű szerződést. A legjobban fizetett nose tackle D.J. Reader lett, aki négy évre kap 53 millió dollárt. Utóbbi azért is keltett a piacon meglepetést, mert a Cincinnati Bengals szerződtette, melynek tulajdonosa időnként nevetség tárgyát képző zsugoriságáról ismert. Ami azért is jelzésértékű, mert azt mutatja, hogy még a legspórolósabb csapatnál is kinyitották a kasszát.

A szabadügynökök kapcsán a szerződés teljes összege a leglátványosabb, de szakmailag érdekesebb, hogy éves átlagban mennyit vihet haza egy-egy játékos, ahogy az is, mennyi a teljes összegből garantált. Ami az átlagokat illeti, nem fukarkodnak a menedzserek, hiszen az első három nap 30-nál több játékos kapott legalább 10 millió dolláros átlagfizetést új szerződés keretében.

Brady, Brees, Rivers

Az NFL-ben a királyposzt az irányítóké, itt a legnagyobb sztárok messze többet keresnek, mint bármely más poszton szereplő játékos. Az idei szabadügynök piac azért is ígérkezett különösen érdekesnek, mert három sztárnak számító veterán irányító szerződése is lejárt.

Közülük Drew Brees, a New Orleans Saints quarterbackje gyorsan megegyezett jelenlegi csapatával és két évre hosszabbított a Saints-szel 50 millió dollárért. Finoman szólva sem számít sztárnak Teddy Bridgewater, aki az előző szezonban épp Brees cseréje volt, ennek ellenére most megkapja a lehetőséget a Carolina Pantherstől, hogy kezdőként bizonyítson. A játékerejéhez képest elég jónak tűnik az a 63 millió dollár, amit három év alatt kereshet.

Azt lehetett tudni, hogy a 38 éves Philip Rivers 2004 után elhagyja a Chargerst (amely korábban San Diegóban székelt, majd néhány éve Los Angelesbe költözött). Az viszont nagy kérdés volt, hogy hol köt majd ki, végül egy évre, 25 millió dollárért írt alá az Indianapolis Coltshoz.

A legnagyobb név viszont kétség kívül Tom Brady volt, a Patriots hatszoros Super Bowl győztes irányítója jó ideig lebegtette, hogy marad Bostonban, vagy máshova költözik, netán visszavonul. Végül új kihívás mellett döntött a veterán sztár, és Floridába tette át a székhelyét. Az utóbbi években nem túl sikeres Tampa Bay Buccaneers lett az új csapata, amely két évre 50 millió dollárt fizet Bradynek. Az biztos, hogy a Patriotshoz képest az őt kiszolgáló elkapó gárda sokkal erősebb lesz, ám sokak szerint túl van már a csúcson, így nagy kérdés, hogy képes lesz-e csodát tenni a csapattal. Érdekesség, hogy a kontraktus különleges elemeket is tartalmazott, így például a teljes összeg garantált, de a játékos kikötötte, hogy nem lehet elcserélni, amíg élő szerződése van. A megállapodás bejelentését követően mindenesetre új csapatánál a bérletekért őrült roham indult, így ha szakmailag nem is, üzletileg biztosan jó döntést hozott a Buccaneers, amikor szerződtette a liga egyik legnagyobb sztárját.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Karrier Erre nem számítottunk: áprilisban nőtt az Ausztriában dolgozó magyarok száma
Eidenpenz József | 2020. május 19. 06:06
Azon nyilván senki sem csodálkozik, hogy márciusban több mint 23 ezer fővel csökkent az Ausztriában dolgozó magyarok száma. Az már meglepőbb, hogy áprilisban már szerény emelkedést regisztráltak körükben. A legtöbb ország polgárainak foglalkoztatása jóval kevésbé esett vissza tavasszal, mint a magyaroké. Romániából például különvonatokkal vitték a betegápolókat Bécsbe, amelyek Magyarországon meg sem álltak.
Karrier Új vezérigazgatója lett a Hunguest Hotelsnek
Privátbankár.hu | 2020. május 12. 16:46
Róna Andrea lesz a Hunguest Hotels Zrt. új vezérigazgatója - közölte szerkesztőségünkkel a tulajdonos Opus Global Nyrt.
Karrier Egyre többen állnak kukásnak a járvány közepette
MTI | 2020. május 12. 08:27
A koronavírus hatására feltöltődik a létszám a szemétszállítási ágazatban.
Karrier Orbán Viktor elbocsátott egy helyettes államtitkárt
Privátbankár.hu | 2020. április 30. 06:37
A nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős helyettes államtitkár 2014 óta volt a kormány tagja.
Karrier Dolgozóinak felét elküldi a Hunguest Hotels
Privátbankár.hu | 2020. április 28. 19:14
Csoportos létszámleépítésről döntött szállodáinak felújítása miatt a Hunguest Hotels Zrt.
Karrier Orbán javaslatára menesztik az Igazságügyi Minisztérium egyik államtitkárát
Privátbankár.hu | 2020. április 27. 21:24
Öt év után távozik posztjáról az igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkár. Májustól érkezik az utódja. 
Karrier Kiderült, mik lehetnek a kormány céljai a közfoglalkoztatásban
Privátbankár.hu | 2020. április 24. 21:56
Kormányhatározat jelent meg az idei célokról. Ezek közül talán a legérdekesebb pont, hogy akik tartósan álláskeresők, azokat bevonnák a közfoglalkoztatásba.
Karrier Új helyettes államtitkár neveztek ki
Privátbankár.hu | 2020. április 21. 21:56
Dr. Horváth Tamás ezentúl helyettes államtitkárként folytatja.
Karrier Alapítványi fenntartásba kerülhet 6 egyetem
Valkai Nikoletta | 2020. április 1. 12:17
A kedd este benyújtott törvényjavaslatok szerint vagyonkezelő alapítványokat neveznének ki a felsőoktatási intézmények élére. Állami tulajdonú ingatlanokat is kapnának.
Karrier Koronavírus: vadásznak az alkalmi állásokra
MTI | 2020. március 28. 09:00
Sokan vállalnának átmeneti munkát a járvány miatt elvesztett állásuk helyett. 
hírlevél