4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nehezen fehéredik a hazai foglalkoztatás.

Az adóhatóság folyamatosan nyilvánosságra hozza azoknak az adózóknak a nevét, címét, adóazonosító jelét, akik elmulasztották a náluk foglalkoztatottak munkaviszonyát bejelenteni. A múlt év elejétől csak a notórius csalók neve kerül fel a szégyenlistára, azoké, akik ismételten, a korábbival azonos jogsértést ugyanazon a telephelyen követtek el.

Az év első felében az adóhatóság munkatársai 16 540 esetben folytattak le kifizetéseket (juttatásokat) terhelő járulékokkal kapcsolatos ellenőrzést, és több mint 16 milliárd forint be nem vallott járulékot tártak fel – írja a feketelista.hu.

Célkeresztben a munkaerő-kölcsönzők

Tavaly a revizorok egész évben valamivel több mint 20 milliárd forint járulékkülönbözetet állapítottak meg, 2012 óta ez volt a legnagyobb összeg. Az eddigi adatok alapján várható, hogy az idei feltárás a tavalyit is meghaladja. Az idén ellenőrzésenként átlagosan 823 ezer forint adókülönbözetet állapítottak meg, kétszer akkora összeget (410 ezer), mint a múlt év azonos időszakában.

Az adóhatóság indokolt esetben az adóköteles tevékenység célját szolgáló helyiséget 12 nyilvántartási napra lezárhatja, illetve, üzlethelyiség nélkül végzett tevékenység esetén, üzletzárást helyettesítő bírságot állapít meg. Ennek összege magánszemély esetében 200 ezer forint, egyéb adózónál pedig 500 ezer forint.

Az adóhatóság újabb tevékenységi körökre terjesztette ki a szigorúbb ellenőrzést. Fokozott figyelmet fordít például a munkaerő-kölcsönző cégekre, jellemzően a takarító, karbantartó és vagyonvédelmi vállalkozásokra. Az adóellenőrök tapasztalatai szerint a vendéglátás, az építőipar és a mezőgazdaság cégeinél „felejtik” el leggyakrabban bejelenteni az alkalmazottat. Az adóhatóság a mezőgazdasági idénymunkákkal kapcsolatosan felhívja a figyelmet: elég ugyan, ha a felek csak szóban állapodnak meg, de a foglalkoztatást a munkáltatónak akkor is be kell jelentenie az adóhatóságnál. Az idénymunka után munkavállalóként napi 500 forint közterhet kell leróni.

Munkához szokott

Jogtalan előnyök

A kimondottan foglalkoztatásra irányuló célzott ellenőrzések során az adóhatóság 2012 és 2016 első féléve között vizsgált esetek 42 százalékában (21 393 cégnél) tárt fel szabálytalanságot – összegzi a feketelista.hu. Az utóbbi időben sokat javított a helyzeten az online pénztárgépek kötelező alkalmazása. Elemzők szerint jórészt ennek köszönhető, hogy a „feketemunka” nemzetgazdaság teljesítményéhez viszonyított aránya a korábban becsült 30 százalékról napjainkra 20-22 százalékra csökkent. Ennek körülbelül a felét a feketén foglalkoztatás adja. Összességében tisztul, fehéredik a gazdaság.

A munkavállalókat feketén foglalkoztató vállalkozások jogtalanul jutnak versenyelőnyhöz. A bejelentés nélkül foglalkoztatott munkavállalót is hátrányok érik, hiszen ilyen esetben veszélybe kerülhet nyugdíjellátása, táppénz-jogosultsága, sőt akár hitelfelvételét is elutasíthatja a pénzintézet, mivel jövedelmét nem tudja hiteles forrásokkal igazolni. A törvény a bejelentést elmulasztót kizárja a közbeszerzési eljárásokból, és nem részesülhet költségvetési támogatásban - hívja fel a figyelmet a fektelista.

Hol a legfeketébb?

Az adóhatóság nyilvánosságra hozott listája szerint az elmúlt öt évben (2016 utolsó negyedévét nem számítva) összesen 6303 cég került fel a „szégyentáblára”. Olyanok, akik többször elmulasztották alkalmazottjaik bejelentését.

A legtöbb feketén foglalkoztatót, 790-et ugyan Pest megyében leplezték le, ám a megye gazdasági súlyát figyelembe véve nem tartozik a „legfertőzöttebb” régiók közé. Annál inkább Borsod-Abaúj, ahol 357 cég ismételten „elfelejtette” bejelenteni az alkalmazottat. Az is megállapítható, hogy a listán szereplő cégek legtöbbje a gazdaságilag gyengébb megyékben működik. Szabolcs-Szatmár-Beregből 321, Bács-Kiskunból 332, Hajdú-Bihar megyéből 315 cég neve található az adóhatóság „pellengérén”. A legkevesebbszer Vas megyei (77) és Somogy megyei (84) társaságok neve olvasható.

A nagyobb gazdasági súllyal szereplő városok közül a fővárost külön kell kezelni. Budapesti cégek nevét és adatait, bejelentési kötelezettség többszöri elmulasztása miatt 1899 esetben tette ki a NAV a honlapjára. A vidéki városok közül debreceni és miskolci cégek neve szerepel a leggyakrabban a listán; 172-szer, illetve 170-szer. Szegedről 141, Győrből 115, Nyíregyházáról 111, Pécsről 103 társaságot sújtott nyilvános megrovásával az adóhatóság. A legkevesebb szabálytalansággal Kaposváron, illetve Tatabányán találkoztak az adóellenőrök; előbbinél 31, utóbbi esetnél 29 cég esetében kellett a törvény előírásának megfelelően nyilvánosságra hozni mulasztásaikat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG