3p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram
A gazdasági OKJ képzések népszerűsége töretlen, mert a munkaerőpiacon keresettek és a legjobban megfizetettek közé tartoznak ezek a szakmák.

A felnőttképzéssel foglalkozó Perfekt Zrt. adatai alapján összeállította a legnépszerűbb gazdasági OKJ-s képzések 2014-es toplistáját a tavaszi beiskolázások  alapján.

Gazdasági OKJ-s képzések toplistája1. Vállalkozási mérlegképes könyvelő
2. Társadalombiztosítási ügyintéző
3. Bérügyintéző 
4. Pénztárkezelő és valutapénztáros 
5. Adótanácsadó

Az előző évhez hasonlóan a tanfolyamok közül a mérlegképes könyvelő áll az első helyen, ami nem meglepő, hiszen elismert és átlagon felüli kereseti lehetőséget jelentő szakképesítésről van szó. A lista második helyezettje a társadalombiztosítási ügyintéző, a harmadik pedig a bérügyintéző képzés.

A gazdasági képzések az élen

Évek óta a gazdasági OKJ-s képzések vezetik a Perfekt toplistáját: a nagy népszerűség oka, hogy a munkaerőpiacon keresettek és a legjobban megfizetettek közé tartoznak ezek a szakmák. A munkáltató oldalán jelentkező igények miatt is szükség van ezekre a képzésekre, hiszen a pénzügyi-adójogi környezet gyakran változik, a pénzügyi-számviteli területen dolgozóknak pedig fontos, hogy naprakész tudással rendelkezzenek. 

A Nemzetgazdasági Minisztériumnál nyilvántartott névjegyzékek is azt tükrözik, hogy ezek a szakmák kelendőek: ma Magyarországon közel 60 ezer aktív mérlegképes könyvelő és több mint 6 ezer adótanácsadó van nyilvántartva.


A 2013 őszén átalakult OKJ rendszerében is megőrizték népszerűségüket a pénzügyi-gazdasági képzések. Bár a korábbi 1300 tételes lista 632 szakképesítésre szűkült, és a képzések ideje is átalakult, továbbra is sokan érdeklődnek ezek iránt a szakképesítések iránt.

Miért ilyen népszerűek?

Pénzügyi OKJ-s képzések mellett három érvet említenek leggyakrabban a hallgatók. Az első, hogy keresettek a munkaerőpiacon. A második, hogy a képzési idő hossza és a megszerezhető szakképesítések ár-érték aránya kiemelkedően jó. A harmadik érv pedig az, hogy az egymásra épülő pénzügyi szakképesítések tervezhető karrierlehetőséget jelentenek – mondta el Bársony Csaba, a Perfekt Zrt. oktatási igazgatója.

Az OKJ-s képzések rugalmas időbeosztása lehetővé teszi, hogy munka vagy család mellett is részt lehessen venni a tanfolyamokon. Bársony Csaba szerint a beiratkozók egy része pályát szeretne váltani, ismereteit mélyítené, bővítené, de olyan is van, aki fizetését növelné, vagy előre szeretne lépni a vállalati hierarchiában. 

Ezeknek a szakképesítéseknek az is az előnye, hogy a frissen érettségizettek pénzügyi vagy számviteli ügyintézőként éppúgy megtalálják a maguk számítását, mint a szakirányú felsőfokú végzettséggel és szakmai gyakorlattal rendelkezők adótanácsadóként – tette hozzá.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Elveszik a munkát a robotok – a járvány után nem lesz szükség több emberi munkakörre?
Kollár Dóra | 2021. június 12. 12:07
A járvány alatt több területen a robotoké lett a munka, és hogyha a kutatóknak lesz igaza, nem is fogják visszaadni azt. Bajban vannak a könnyen helyettesíthető munkavállalók?
Karrier Megszületett a budapesti bérmegállapodás
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 3. 17:48
A szakszervezetek és Karácsony Gergely együtt jelentette be a megállapodást.
Karrier Mit tehetnek a vezetők azért, hogy a dolgozók igazán hatékonnyá váljanak?
Kollár Dóra | 2021. május 24. 18:04
Ugyan már lecsengőben van a harmadik hullám Magyarországon, a járvány rányomta a bélyegét a mindennapjainkra, így a munkahelyi hatékonyságra is. A Harvard üzleti szaklapja egy egyetemi kórház példáján keresztül mutatta be, mennyit számíthatnak a menedzsment döntései a hatékonyság növelésében.
Karrier Optimisták és fizetésemelésre számítanak a dolgozó fiatalok
Privátbankár.hu | 2021. május 17. 09:10
A járvány ellenére is nagyon optimista a munkavállalással kapcsolatban a 19-29 éves korosztály. 
Karrier A kormány hívó szava: sok ezer embernek a mai az utolsó home office-munkanapja
Privátbankár.hu | 2021. május 7. 06:15
Ahogy visszamennek a diákok az iskolákba, a kormány visszahívja az embereket a home office-ból.
Karrier Orbán Viktor elárulta, mit vár a modellváltó egyetemektől
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 4. 17:45
A miniszterelnök szerint egy teljesen új egyetemi rendszer jött létre.
Karrier Távozik az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója
Privátbankár.hu | 2021. április 29. 07:37
Fichtinger Gyula lemondott.
Karrier Az Országgyűlés megszavazta az egyetemek alapítványi fenntartását
MTI | 2021. április 27. 14:31
Ősztől a hallgatók 70 százaléka folytathatja tanulmányait új modellben működő egyetemen.
Karrier Minden borzalmas: hogyan dobhatják fel a munkahelyi légkört a vezetők?
Kollár Dóra | 2021. április 19. 19:14
Az elmúlt több mint egy év minden szempontból megterhelő volt a világ lakossága számára, mentálisan és fizikailag is belefáradtunk a járványba, és bár egyre több jel utal arra, hogy végre valahára talán kifelé tartunk a járványból, optimistának lenni még mindig igazi kihívás. Hogyan hozhatják be a menedzserek a pozitív gondolatokat a pandémia által megviselt munkahelyekre?  
Karrier A tiszavirágzástól a halászléig: újra kinevezték a miniszteri biztost
Privátbankár.hu | 2021. április 10. 09:54
V. Németh Zsolt ismét megkapta a megbízást.
hírlevél
depositphotos