3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A jelennel a fiatalok többsége még elégedetlen, többen azonban bizakodóak a jövőt illetően, különösen a diákok körében. Nem változott a munkanélküliség aránya a fiataloknál, a munkakeresésben és a munkahely megtartásában mégis optimistábbak, mint pár hónapja voltak. A derűlátás egyik velejárója, hogy már kevesebben mondták azt, hogy egy időre külföldön próbálnának szerencsét.

A 2013 év végén mért legalacsonyabb, 4-es értékéről az eddigi legmagasabbra, 11-re ugrott a pályakezdő fiatalok elégedettségét mérő index. A fiatalok a jelenlegi helyzetüket nagyon hasonlóan értékelték, mint az elmúlt negyedévekben. A jövő azonban derűsebbnek tűnik számukra, a lehetőségeiket jóval pozitívabban látják, összességében ez eredményezte ezt a kiugró emelkedést az index értékében – mondta dr. Bába Ágnes, a K&H Bank Lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese.

A 19-29 éves fiatalokat március végén kérdezték az élet különböző területeivel – család, munka, pénzügyek – való elégedettségükről. A tavaszi időszak a korábbi mérések során is optimistább válaszokat hozott az átlagnál, ezt most vélhetően tovább erősítették az országgyűlési választásokat megelőző üzenetek is.

Javuló munkakörnyezetben bíznak

A fiatalok az előző időszakhoz képest pozitívabban látják a jövőt a munkával, tanulási körülményekkel kapcsolatban, jobb lehetőségeket látnak az önállóság megteremtésében és a lakáshoz jutás terén is.

Annak ellenére, hogy a gazdasági aktivitásuk nem igazán változott az elmúlt hónapokban – a megkérdezettek fele aktív kereső, 20 százalék körüli a munkanélküliek aránya – az előző negyedév 48 százalékáról 58-ra nőtt azoknak az aránya, akik inkább stabilnak érzik a munkahelyüket. Ezzel párhuzamosan 35 helyett már csak 29 százalékuk tervezi, hogy egy időre külföldön vállal munkát. A diákok különösen bizakodóak lettek, 46 százalékuk gondolja úgy, hogy könnyen vagy inkább könnyebben találna munkát. Ez jelentős növekedés az előző negyedévben mért 30 százalékhoz képest.

A munkanélküliek közel fele már fél éve nem talál magának munkát, 37 százalékuk esetében ez az időszak már több mint egy év, és ezek az adatok az elmúlt egy év alatt nem változtak jelentősen. Ennek ellenére továbbra is sokan (55 százalék) bíznak abban, hogy pár hónap alatt lesz munkájuk.

Több pénzre számítanak

A háztartások jövedelme emelkedő tendenciát mutat. A jövedelem csökkenésére a fiataloknak csak 10 százaléka számít, ami jelentős javulás az előző negyedévhez képest, amikor 18 százalékuk tartott attól, hogy kevesebb pénzt visz haza. Mindez a megtakarítások növekedésének adhat lendületet, ami fontos lenne, hiszen ezen a téren ez a korosztály még mindig nem áll túl jól. 64 százalékuknak semmi félretett pénze sincs. A megtakarítási kedv erősödését jelzi, hogy nőtt a nagyon alacsony, pár tízezer forintos félretett összegek említése – mondja dr. Bába Ágnes.

Bár a magyar gazdaság elmúlt egy évét a válaszadók majdnem fele negatívan értékelte, a pozitív fejleményekre számítók aránya itt is nőtt, az elmúlt negyedévi 40-ről 47 százalékra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG