2p
A kormány homlokegyenest az ellentétét csinálja annak, mint amit mond: Pintér Sándor benyújtott egy módosítót, ami még több embert zár ki a közmunkaprogramból.
Egyre kevesebben élhetnek a lehetőséggel. MTI Fotó: Bugány János

 

Annak ellenére, hogy korábban még Orbán Viktor miniszterelnök is arról beszélt, hogy bővíteni kell a közmunkaprogramot, Pintér Sándor belügyminiszert ma beterjesztett egy törvénymódosítást, amely alapján csak azok vehetnének részt a közfoglalkoztatásban, akiket az előző munkáltatója kirúgott - számolt be a hvg.hu

Tehát azokat zárják ki a programból a módosító elfogadása esetén három hónapig, akik közös megegyezéssel vagy felmondással távoznak a munkahelyükről.

Az indoklás szerint erre azért van szükség, mert a program célja alapvetően a közfoglalkoztattak visszavezesse az elsődleges munkaerőpiacra. De, hogy ez miért kizárótényező a közös megegyezéssel és felmondással távozóknak, az nem túl egyértelmű.

Balszerencsés próbálkozás lenne még így is, de talán megmagyarázzák a lépést a gazdaság növekedéséről szóló jelentések: több elemző szerint sem megfelelő egy felfelé ívelő gazdaságban a közfoglalkoztatást erősíteni, amikor természetszerűleg a versenyszféra is növekszik, erősítve az elsődleges munkaerőpiacot. Ráadásul a szezonális hatások miatt a nyáron megnő az időszakos munkák száma, ráadásul van olyan munkaerő-közvetítő, amely szerint három hónapon belül 10 százalék feletti értékben nőhet az új munkaerőre való igény.

Ez viszont még mindig csak sovány magyarázat, hiszen mindenki el tudja képzelni azt a szituációt, hogy a munkáltató annyira kicsinálja a dolgozót, hogy az kénytelen felmondani, de az sem túl elrugaszkodott vízió, hogy leépítés helyett a közös megegyezéses távozást erőszakolja ki a munkáltató. Ebben az esetben a kormány csak tovább mélyíti a szakadékot, és három hónapig még a közmunka lehetőségét is elveszi.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG