1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Ma jár le a felsőoktatási pótfelvételikre való jelentkezési határidő, kérelmet azok adhatnak be, akiket az általános felvételi eljárásban egyetlen megjelölt képzésre sem vettek fel, vagy egyáltalán nem is adtak be jelentkezést. Az eljárás során több mint 400 szakirányra lehet jelentkezni a különböző felsőoktatási intézmények költségtérítéses helyeire.

Az Oktatási Hivatal és az Educatio Kft. tájékoztatása szerint a pótfelvételiben már csak egyetlen szak megjelölésére van lehetőség, és a meghirdetett képzések kizárólag önköltséges formában indulnak. A jelentkezéskor érdemes figyelembe venni, hogy azokon az önköltséges képzéseken, amelyeket már az általános felvételi eljárásban is meghirdettek, a pótfelvételi ponthatár nem lehet alacsonyabb a július 24-én meghatározottnál. Ha a képzés az általános felvételi eljárásban nem indult önköltséges finanszírozási formában, a pótfelvételi ponthatár akkor sem lehet alacsonyabb a jogszabályi minimumnál, vagyis alap- és egységes, osztatlan képzések esetén 240 pontnál, felsőfokú szakképzések esetén pedig 140 pontnál.

Pótlólagos csatolásra nincs lehetőség

Idén összesen 110 ezer 617-en jelentkeztek a szeptemberben induló képzésekre a februári határidőig. Közülük 79 ezer 681-en kezdhetik meg tanulmányaikat az általuk megjelölt szakok valamelyikén. Alap- és egységes, osztatlan képzésre 83 ezer 575-en jelentkeztek, és 59 ezer 569-en kerültek be, míg mesterképzésben a 22 ezer 321 jelentkező közül 14 ezer 704-en nyertek felvételt. Részletek>>

A mostani eljárásban is lehet elektronikusan jelentkezni, ugyanakkor a pótfelvételi során nincs lehetőség a dokumentumok későbbi csatolására, így amit a jelentkező nem nyújt be péntekig, az a pontszámításkor nem vehető figyelembe. Az e-jelentkezőknek a véglegesítés után legkésőbb augusztus 13-ig hitelesíteniük kell jelentkezésüket az Ügyfélkapun keresztül, vagy a hitelesítő adatlapot kinyomtatva és aláírva el kell küldeniük az Oktatási Hivatal címre.

A pótfelvételi eljárási díjat (5 000 forintot) augusztus 10-ig kell befizetniük a jelentkezőknek, e-felvételi esetében utalhatják folyószámláról, vagy fizethetik bankkártyával is. Utalás esetén a közlemény rovatban meg kell adni a kapott 12 jegyű felvételi azonosító számot. Azoknak, akik nem az elektronikus út mellett döntenek, a kitöltött felsőoktatási pótfelvételi jelentkezési lapot kell beküldeniük az Oktatási Hivatal postacímére. A pótfelvételihez külön jelentkezési lap készült, korábbi eljárások jelentkezési lapjai nem használhatók.

Mikor derülnek ki a ponthatárok?

Amennyiben a felsőoktatási intézmények alkalmassági, gyakorlati vizsgát vagy - elsősorban mesterképzésekben - felvételi vizsgát írnak elő, azt a meghirdetett képzés mellett jelzik, és közlik annak időpontját is.  Az idő rövidsége miatt a vizsgára külön behívó levelet nem küldenek - közölték.

A ponthatárokat előreláthatólag augusztus 29-én hirdetik ki, ekkor dől el, ki került be az általa megjelölt képzésre. A felvettek a felvételi határozatot és a beiratkozással kapcsolatos tudnivalókat a felsőoktatási intézményektől kapják meg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG