1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Míg a lakosság szinte pontosan ugyanúgy bízik az egészségügyben, mint 2002-ben, addig az orvosok körében jelentősen csökkent a bizalom az elmúlt nyolc évben a teljes egészségügy iránt – derül ki egy felmérésből. Az egészségügyi kormányzat megítélése is jobb a lakosság, mint az orvosok körében
Míg a lakosság szinte pontosan ugyanúgy bízik az egészségügyben, mint 2002-ben, addig az orvosok körében jelentősen csökkent a bizalom az elmúlt nyolc évben a teljes egészségügy iránt – derül ki a GfK Hungária és a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. közös, 2010-ben újraindított Egészségügyi Bizalom Index felméréséből. Az egészségügy helyzetének megítéléséhez hasonlóan az egészségügyi kormányzat megítélése is jobb a lakosság, mint az orvosok körében. A lakosság 44 százaléka szerint végez jó vagy megfelelő munkát, 40 százaléka szerint pedig rossz munkát. A megkérdezett orvosok 36 százaléka szerint jó vagy megfelelő munkát végez az egészségügyi kormányzat, 52 százalékuk szerint pedig rosszat.

A GfK Hungária Piackutató Intézet a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft.-vel közösen újraindította idén a 2002-ben megkezdett Egészségügyi Bizalom Index mérését, amely a Fogyasztói Bizalom Index módszertanának adaptálásával az ágazatban dolgozók és ügyfelei helyzetértékelését, várakozásait és véleményét mutatja meg.

Az idei eredmények alapján a leginkább szembetűnő, hogy a lakosság sokkal jobbnak látja az egészségügy helyzetét, mint a benne dolgozó orvosok. Míg a lakosság szinte pontosan ugyanúgy bízik az egészségügyben, mint 2002-ben, addig az orvosok körében jelentősen csökkent a bizalom az elmúlt nyolc évben a teljes egészségügy iránt.

Különösen a háziorvosok véleménye romlott jelentősen az utóbbi években, ők kifejezetten borúsan látják saját helyzetüket. Véleményük szerint az elkövetkező néhány évben nem is várható ebben javulás. A szakorvosok véleménye kevésbé lesújtó, azonban ők is azt tapasztalják, hogy egyre inkább romlik a helyzetük. Abban is hasonlóan vélekednek a háziorvosokhoz, hogy ők sem várnak jelentős javulást a következő néhány évben.

„Az eredmények alapján arra következtethetünk, hogy az orvosok az egyre romló körülmények között mégis fenntartják a betegellátás eddigi színvonalát, ezért a lakosság bizalma nem csökkent az egészségügy iránt. Abban mind az orvosok, mind pedig a lakosság egyetért, hogy néhány évig nem sokat fog javulni az egészségügy helyzete, de egyöntetűen azt várják, hogy öt év múlva már jobb körülmények között folyik majd az egészségügyi ellátás” – mondta el dr. Lantos Zoltán, egészséggazdasági szakértő, a GfK HealthCare ügyfélkapcsolati igazgatója.

„A háziorvosok elsősorban azt kritizálják, hogy az eddig is alulfinanszírozott alapellátás helyzete nem javul, reálértéken csökkennek a bevételeik. A szakorvosoknál elsődleges probléma a fizetések, bérek és a kórházi finanszírozás változatlanul alacsony szintje, valamint a szakemberhiány, az orvosok külföldi munkavállalása” – elemezte tovább a helyzetet Kertész Balázs, a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója.


Az Egészségügyi Bizalom Index alakulása 2002. december és 2010. december között – háziorvosok és szakorvosok
Forrás: GfK Hungária–Szinapszis, Egészségügyi Bizalom Index, 2010. december

Mindemellett az orvosok több kedvező változást hallottak az egészségüggyel kapcsolatban, mint kedvezőtlent. A konszolidáció, az életpálya modell, a szerkezeti átalakítás, a betegutak szabályozása, a csökkenő adminisztráció és a mentőszolgálat megerősítése kapta a legtöbb pozitív visszajelzést. Kedvezőtlen változásként az alacsony béreket és finanszírozást, a megszorításokat és az orvosok elvándorlását említették.

A lakosság körében a legtöbbet említett pozitív változás a kórházaknak juttatott többlet pénz volt, emellett a mentők korszerűsítését, a háziorvosok kompetenciájának növelését, a pszichiátriai kezelés javulását és az egészségügy átszervezését említették kedvező hírként. Kedvezőtlen változásként értékelték a válaszadók az Egészségbiztosítási Felügyelet megszüntetését, a szabad orvosválasztás fizetőssé tételét, a további megszorításokat, a túlterhelt orvosokat, valamint a kórházbezárásokat.

A patikaliberalizáció és a súlyponti kórházak megszüntetése, valamint a növekvő állami szerepvállalás teljes mértékben ellentmondásos megítélésű mind a lakosság, mind az orvosok körében. A válaszadók kedvező és kedvezőtlen megítéléssel egyaránt illették ezeket a témákat.

Az egészségügy helyzetének megítéléséhez hasonlóan az egészségügyi kormányzat megítélése is jobb a lakosság, mint az orvosok körében. A lakosság 44 százaléka szerint jó vagy megfelelő munkát végez, 40 százaléka szerint végez rossz munkát. 16 százalékuk nem válaszolt. A megkérdezett orvosok 36 százaléka szerint jó vagy megfelelő munkát végez az egészségügyi kormányzat, 52 százalékuk szerint rosszat, 12 százalékuk pedig nem válaszolt. Mindehhez az is hozzátartozik, hogy az egészségügyi kormányzat megítélése az utóbbi években ennél csak rosszabb volt - olvasható a a GfK Hungária és a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. közös felmérésében.

Privátbankár

Címkék: Karrier

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG