![](http://www.privatbankar.hu/cikk-kepek/no_masszazs_PH80.jpg)
Magyarországon a turizmus árbevételének több mint a fele a vendéglátásból származik, "ezt szeretnénk hangsúlyosabbá tenni, támogatást szerezni a vendéglátásnak" - ismertette Botos Balázs. Hozzátette, hogy a lehetőségek javítása érdekében szükség van a kereslet és kínálat összhangjának megteremtésére. Problémaként nevezte meg, hogy kevés a "klasszikus nemzeti gasztronómiai értéket megtestesítő vendéglátóhely", hiány van a friss hazai alapanyagból és a szakképzésben is vannak elmaradások.
A vendéglátóipari megújulásban a balatoni régiónak és a három megyének kiemelkedő szerepet kell játszania, hiszen ez a térség vonzza a Magyarországra látogató turisták legnagyobb részét, "gasztronómiai ellátásuk meghatározza a hírünket a világban".
A Szent Miklós hajó fedélzetén tartott kamarai díjátadón Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a sikeres gazdaság és a gazdaság szervezettsége közötti összefüggésekről tartott előadást. Közölte: gazdaságfilozófiai váltás zajlik Magyarországon, a kormány a gazdaságpolitikai önrendelkezés visszaszerzésén munkálkodik. Véleménye szerint versenyképes gazdasági környezetet kell teremteni az adózásban, a munkajogi szabályozásban, és csökkenteni kell a bürokratikus terheket. Nagyon fontos a feketegazdaság és a korrupció visszaszorítása, de problémák vannak a szakképzésben, a felnőttképzésben, a felsőoktatásban.
A kamarák az európai uniós források átcsoportosítását régóta szorgalmazzák. "Elpocsékoltuk az uniós pénzeket, mert jobbára a környezetünk szebbé tételére és nem gazdaságösztönzésre fordítottunk eddig" - fogalmazott a kamarai elnök.
MTI