1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Hazánkba is érkezhetett a fertőzést okozó uborkából, az ÁNTSZ szerint ugyanakkor mostanáig itthon nem jelent meg a hasmenéses járvány
A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) szerint Magyarországra is érkezhetett a fertőzést okozó uborkából, az ÁNTSZ szerint ugyanakkor hazánkban mostanáig nem jelent meg a hasmenéses járvány.

A spanyol uborkabotránnyal kapcsolatos első hazai vizsgálati eredmények a jövő hét első felében - esetleg hétfőn délutánra vagy keddre - várhatók - tájékoztatta Jordán László, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal  elnökhelyettese, országos növény- és talajvédelmi főfelügyelő vasárnap délelőtt az MTI-t.

Az MTI azért kért tájékoztatást a szakembertől, mert a hírek szerint egy csehországi közvetítőcégen keresztül Németországból Magyarországra is kerülhetett a Spanyolországból származó, kólibaktériummal szennyezett uborkából. Arról, hogy a problémás tételből Magyarországra is érkezhetett áru, hazánk vasárnap reggel az unió élelmiszer-biztonsági gyorsriasztási rendszerén (RASFF) keresztül kapott értesítést. Ezt az MGSZH elnökhelyettese meg is erősítette.

Jordán László jelezte: rendkívüli vizsgálatot rendelt el - a miniszteri utasításnak megfelelően - a növény- és talajvédelmi igazgatóságoknak, mivel az MGSZH kiemelten kezeli a spanyol eredetű zöldségek vizsgálatát. Ennek megfelelően az ellenőrök már pénteken délután megkezdték a vizsgálatokat, és egész hétvégén, szombaton és vasárnap is folytatták. A szakértők eddig mintegy 80 mintát gyűjtöttek össze a spanyol eredetű zöldségfélékből, hogy tüzetesen megvizsgálják mikrobiológiai szempontok alapján. 

Az MGSZH megkapta annak a két cégnek a nevét - ezt az elnökhelyettes nem kívánta nyilvánosságra hozni -, amelyek a szennyezett uborkát behozhatták az országba. Az élelmiszer-biztonsági szakemberek már ott vannak a szóban forgó vállalkozásoknál, hogy lefolytassák a vizsgálatokat, és felderítsék, hogy az árut hová szállították - közölte Jordán László.

Németországban már tíz halálos áldozata van a hasmenésjárványnak. A német hatóságoknak még mindig nem sikerült egyértelműen bizonyítaniuk, hogy a mintegy két hete tartó és minden korábbinál gyorsabban terjedő fertőzést Spanyolországból importált uborka okozta.

ÁNTSZ: Magyarországon mostanáig nem jelent meg a hasmenéses járvány

Az Országos Epidemiológiai Központban mostanáig öt mintát vizsgáltak a németországi hasmenéses járványt okozó kólibaktériumra vonatkozóan, de ezek mind negatívak lettek - jelentette be Szabó Enikő helyettes országos tiszti főorvos vasárnap budapesti sajtótájékoztatóján.

A betegek jól vannak, szövődmények kialakulására semmilyen jel nem utal - tette hozzá.

A helyettes tiszti főorvos azt is elmondta: az európai uniós gyorsriasztási rendszeren keresztül megtudták, hogy Magyarország is kaphatott abból a spanyolországi uborkából, amely a gyanú szerint a betegség kórokozóját hordozza. Az élelmiszer-biztonsági hatóságok még vizsgálják, hogy mikor és milyen mennyiségben érkezhetett a szállítmány.

MTI, Privátbankár

Címkék: Karrier

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG