<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Újabb felsőoktatási intézményeket vizsgált az Állami Számvevőszék (ÁSZ): a Budapesti Gazdasági Főiskolának és az Óbudai Egyetemnek intézkedési tervet kell készítenie, a két intézménynél ugyanis több hiányosságot találtak.

A számvevőszék szerint a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) gazdaságtudományi, társadalomtudományi, bölcsészettudományi, informatikai és pedagógusképzést folytatott, valamint az intézményben oktatási, tudományos kutatási szervezeti egységként kar, intézet és intézeti tanszék működött. A hallgatói létszám 2013-ban 15 598 volt, ami 12,9 százalékkal, 2313 diákkal kevesebb a 2009. évinél, ezzel összefüggésben az oktatók létszáma 474-ről 421-re, 11,2 százalékkal csökkent.

Az ÁSZ nemrég hat másik intézmény vizsgálatának eredményét is nyilvánosságra hozta. Részletek >>>

A BGF kiadásainak összege az ellenőrzött időszakban 46,9 milliárd forint volt, ehhez 26,8 milliárd forint költségvetési támogatást kapott. Az öt év alatt a főiskola kiadásai 13,2 százalékkal csökkentek, a bevételei 3,2 százalékkal növekedtek. A BGF-nél a kiadási és bevételi előirányzatok tervezése szabályszerű volt, az előirányzatok módosítása, azok elszámolása megfelelt a jogszabályoknak és a belső szabályoknak.

Mit találtak az Óbudai Egyetemen?

Az egyetem gazdaságtudományi, informatikai, műszaki és pedagógusképzés, valamint a képzési területeken kutatási tevékenység folyt. A hallgatói létszám 2009 és 2013 között 10,6 százalékkal nőtt, az oktatók létszáma 381-ről 380-ra csökkent, de az oktatásban 2013-ban további 180 embert foglalkoztattak megbízási jogviszony keretében.

Az egyetem kiadásainak összege az ellenőrzött időszakban 40,6 milliárd forint volt, ehhez 24,2 milliárd forint költségvetési támogatást kapott. Az öt év alatt az egyetem kiadásai 23,1 százalékkal, a bevételei 38,4 százalékkal növekedtek.

Az intézmény a vagyonkezelésében lévő állami vagyont teljes körűen nyilvántartotta, leltárkészítési kötelezettségének eleget tett, teljesítette a saját és a rendelkezésre bocsátott vagyon elkülönített nyilvántartását. A könyvviteli mérlegében szereplő értékadatokat főkönyvi és analitikus nyilvántartással, valamint leltárral alátámasztotta. Az egyetem az ellenőrzött időszakban nem rendelkezett a szenátus által elfogadott vagyongazdálkodási tervvel, éves kötelezettségvállalási tervvel és annak végrehajtására ütemtervvel.

Rossz helyen az ösztöndíjak

A rendszeres és a nem rendszeres személyi juttatások, a külső személyi juttatások, a dologi és felhalmozási kiadások, az ellátottak juttatásai előirányzatainak felhasználása, valamint az intézményi működési bevételek beszedése nem volt szabályszerű, mivel a gazdálkodási jogkörök gyakorlása nem felelt meg a vonatkozó jogszabályok előírásainak. A hallgatói költségtérítéseket nem az egyetem kincstárnál vezetett számláján kezelték, azokat nem alapozták meg önköltségszámítással - tárta fel az ÁSZ ellenőrzése.

Kitértek arra, hogy az előirányzat-maradvány igénybevétele és a többletbevétel felhasználása érdekében végrehajtott módosításoknál, a hazai forrásból finanszírozott projektek elszámolásánál nem tartották be a számviteli törvényben előírt, a bizonylatok megőrzésére vonatkozó szabályokat.

Az előirányzat-módosításoknál 2011 áprilisától nem állt rendelkezésre az elrendelést és ellenjegyzést igazoló bizonylat, a kötelezettségvállalás dokumentuma, valamint nem minden esetben őrizték meg a támogatási forrásokkal való elszámolás dokumentumait. Az egyetem egy közbeszerzésnél mellőzte az egybeszámítási, valamint a közbeszerzési eljárás lefolytatására előírt szabályokat – állapította meg az ÁSZ.

A számvevőszék az intézmények rektorainak fogalmazott meg javaslatokat, amelyek alapján intézkedési tervet kell készíteniük. Ezek végrehajtását az ÁSZ utóellenőrzések keretében értékelheti.

Az ÁSZ az összes állami és egyházi fenntartású felsőoktatási intézmény gazdálkodását értékeli. 2014-ben kilenc, 2015 februárjában pedig hat egyetem, illetve főiskola ellenőrzése zárult le.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
Karrier Rengeteg fiatal fog fizetésemelésért kopogtatni a munkáltatójánál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 30. 13:31
25. életévük betöltése után is ragaszkodna az SZJA mentességgel járó magasabb nettó fizetéshez a fiatalok fele, ennek érdekében fizetésemelést kérnek majd munkaadóiktól – derül ki egy friss felmérésből. 
Karrier Rekordbírságot és börtönbüntetést kapott egy kínai milliárdos
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 13:29
Soha senki nem kapott ekkora pénzbüntetést még az ázsiai országban.
Karrier Milyen a munkaerő, ha kölcsönzött? - Aki akar, tud dolgozni
Elek Lenke | 2022. június 15. 15:54
Ma, amikor szinte minden ágazat munkaerőhiánytól szenved, a vendéglátástól a festő-mázolókig és az asztalosokig, és a betanított munkás ugyanúgy hiánycikk, mint a szakmunkás, felmerül a kérdés, beválik-e, mint módszer, a munkaerőkölcsönzés és ha igen, mi a siker titka? Jelenleg közel 200 ezer ember tartozik ebbe a körbe Magyarországon.
Karrier Új vezérigazgató az Invitech élén
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 18:10
Az Invitechet három éve irányító Gerald Grace július 1-vel leköszön a vállalat éléről. 
Karrier A milliárdos ranglista teteje: ők a leggazdagabbak Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 15:22
Újabb rekordra emelkedett a Nagy-Britanniában élő milliárdosok száma és vagyona, bár néhány orosz nagybefektető vagyoni helyzetét erőteljesen kikezdték az Ukrajna elleni orosz invázió miatt elrendelt szankciók.
Karrier Az Airbnb-nél nem kell bemenni az irodába. De még a városba, vagy az országba se!
Bendl Vera | 2022. április 30. 15:55
Az Airbnb támogatja, hogy dolgozói ott végezzék a munkájukat, ahol akarják. Mondjuk a tengerparton például egy távoli országban. 
Karrier Bővíti tanácsadó testületét a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. április 22. 15:37
Armin Papperger és Sunil Sabharwal csatlakoznak a vállalatcsoport tanácsadóihoz.
Karrier Hogyan őrizzük meg a reményt, amikor úgy tűnik, hogy minden borzalmas?
Kollár Dóra | 2022. március 20. 12:04
A remény kulcsfontosságú szerepet játszik az egyén fejlődésében, azonban ez a rendkívül fontos tényező a járvány előtt időszakban csak elhanyagolható szerepet kapott. Amikor a világon minden a feje tetejére állt, sokszor úgy tűnhet, hogy aki mer reménykedni, arra bármelyik sarkon ott leselkedhet a következő csalódás, holott ez nem így van. Ami pedig még fontosabb: a remény elengedhetetlen az elégedettségünkhöz, motiváltságunkhoz, egészségünkhöz és teljesítményünkhöz.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG