A felsőoktatási tanulmányok és az azzal párhuzamosan megkezdett önálló élet jelentősen megterhelik mind a hallgatók, mind a családjaik pénztárcáját. Különösen igaz ez azokra, akik otthonuktól távol folytatják tanulmányaikat. Ők azok, akik legfeljebb hétvégente élvezhetik a mamahotelek által biztosított kényelmet.
Anya főztje
Mindenki az albérletárak alakulásával van elfoglalva most, hogy indul a szemeszter a felsőoktatásban. Holott enni is kell: élelmiszerekre a CIG Pannónia Életbiztosító 2016-os adatai szerint egy hallgató egy év alatt átlagosan közel egymillió forintot költ, amely összes költségeinek mintegy negyedét teszi ki.
Sokan ezen a tételen próbálnak spórolni. Amellett, hogy igyekeznek olcsón étkezni, a hétvégére hazajáró diákok a következő hétre elegendő, előre lefőzött ételekkel megpakolt táskákkal térnek vissza kollégiumi szobájukba vagy albérletükbe.
A CIG Pannónia Életbiztosító által megkérdezett hallgatók válaszai alapján a legjellemzőbb „anyu főztje” ételek közé tartozik a húsleves,a rántotthús, a csirkepörkölt, és a fasírt. Elmondásuk szerint mindez nem csak kiadásaikat, hanem az olykor előtörő honvágyukat is csökkenti.
Kisiskolás korban érdemes elkezdeni
A CIG Pannónia egy korábbi, egyetemisták körében végzett felmérése alapján a diákok csupán 2 százalékának szülei tesznek, vagy tettek félre pénzt azzal a szándékkal, hogy a későbbiekben gyermekük életkezdését támogassák. A szülők gyermekük 6 éves korában kötik meg a biztosítást és kezdenek el az egyetemi évekre megtakarítani. Ők átlagosan évente 172 ezer forintot tesznek félre a gyereknek.
Az időben elkezdett, kifejezetten az egyetemi évekre szánt előtakarékossággal azonban elkerülhető, hogy a családnak túlzott anyagi terhet jelentsen a gyermek diplomaszerzése, vagy hogy a családban bekövetkezett esetleges tragédia miatt már ne tudják anyagilag támogatni - tanácsolják.