<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
A következő hónapokban tovább csökkenve 11 százalék alá kerülhet a munkanélküliségi ráta Magyarországon, és lassan a versenyszférában is javulnak a foglalkoztatási kilátások, legalábbis az elemzők szerint. A szaktárca örül az adatoknak.

Ahogy arról a Privátbankár is beszámolt, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint idén február-áprilisban 476 ezer munkanélküli volt Magyarországon, ami 11,0 százalékos munkanélküliségi rátának felelt meg. Az állástalanok aránya egy év alatt 0,5 százalékponttal csökkent.

Mindeközben 8 ezerrel, 3 millió 869 ezerre nőtt a foglalkoztatottak száma Magyarországon, a 15-64 éves népesség foglalkoztatási rátája 1,2 százalékponttal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest a KSH adatai szerint. További részleteket itt olvashat.

A szaktárca további csökkenésre számít

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményében kiemeli: kedvező tendencia, hogy a fiatal, 15-24 éves korcsoport foglakoztatási rátája egy év alatt 1,4 százalékponttal, csaknem 19 százalékra emelkedett. Pozitívum a tárca szerint az is, hogy az idősebb, 55-64 éves korcsoport foglalkoztatási aránya számottevő mértékben nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Czomba Sándor, az NGM foglalkoztatáspolitikai államtitkára elmondta: bízik benne, hogy tartós lesz a munkanélküliség csökkenése, emellett kedvezőnek nevezte, hogy mind a férfiak mind a nők között kevesebb az állástalan az előző év azonos időszakával összehasonlítva. Kiemelte: az, hogy a foglalkoztatottság a munkanélküliség csökkenésével párhuzamosan emelkedett, azt mutatja, hogy a bővülés nemcsak az inaktívak számának csökkenéséből, hanem az állástalanok számának mérséklődéséből is fakad. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a foglalkoztatottak számának 58 ezres növekedése jelentősnek mondható, különösen azt figyelembe véve, hogy a tavalyi bázis is magas volt.

Éves összevetésben utoljára 2006-ban nőtt hasonló mértékben a foglalkoztatottak száma - mondta Czomba Sándor, hangsúlyozva, hogy az 58 ezres bővülés nagy része - 55 600 - a teljes munkaidőben dolgozók számának emelkedéséből adódik. Szólt arról is, hogy nőtt a felsőfokú végzettséggel rendelkező foglalkoztatottak száma, ami a fiatalok elhelyezkedését segítő programok eredménye, míg az általános iskolai végzettséggel rendelkezők foglalkoztatásának növekedését a közfoglalkoztatás segítette.

A közmunka és a szigorúbb segélyezés miatt lettek jók a számok

Suppan Gergely, a Takarékbank senior elemzője szerint a várakozásoknál lényegesen nagyobb mértékben zuhant 11 százalékra a munkanélküliségi ráta február-április között az első negyedévben mért 11,8 százalékról, és jóval alacsonyabb az egy évvel ezelőtti 11,5 százalékos rátánál is.

A munkanélküliségi ráta lendületes csökkenését a foglalkoztatottak számának igen jelentős, az előző háromhavi átlaghoz képesti több mint 51 ezres növekedése okozta, ugyanakkor a foglalkoztatás 58 ezerrel nőtt egy év alatt. A szakértő szerint a foglalkoztatás növekedését nagymértékben segíthette a közmunkaprogramok felfutása. A munkanélküliek száma 32 500-zal csökkent az előző háromhavi átlaghoz, míg csaknem 20 ezerrel mérséklődött az egy évvel korábbihoz képest.

Az aktívak száma egy év alatt 38 300-zal bővült; ezt a szigorúbb nyugdíjba vonulási és segélyezési feltételek, valamint a rokkantnyugdíjak felülvizsgálata okozhatja, így a közeljövőbben folytatódhat az aktívak számának növekedése - vélekedik Suppan Gergely. Az aktívak számát növelheti, hogy a korábbi évekhez képest kevesebben jelentkeztek a felsőfokú oktatásba.

Az egyik munkaerő-piaci szolgáltató szerint hiába 11 százalékos a munkanélküliség, sok területen nem találnak megfelelő szakembert. Részletek >>

Folytatódhat a munkanélküliség csökkenése

A Takarékbank elemzője szerint a szezonális hatások, valamint a közmunkaprogramok növekedése miatt a következő hónapokban folytatódik a foglalkoztatás növekedése, míg lassabb mértékben csökkenhet a munkanélküliség. A tavaszi hónapoktól a nyár végéig 10,1 százalékig süllyedhet a munkanélküliségi ráta. A fokozatosan javuló növekedési kilátások hatására az év második felétől javulhatnak a foglalkoztatási kilátások a versenyszférában is. Idén összességében a tavalyival némileg kisebb, 10,7 százalékos átlagos munkanélküliségre számít Suppan Gergely, aki szerint a ráta 2014-ben kissé tovább, 10,6 százalékra mérséklődhet.

A versenyszférában is beindulhat a felvétel

Ürmössy Gergely, az ING elemzője szerint is meglepő a munkanélküliségi ráta hirtelen csökkenése, mivel a tavaly június-augusztusi 10,4 százalékos érték óta folyamatosan emelkedett az állástalanok aránya. A szakértő szerint ugyanakkor egyelőre nem lehet trendfordulóról beszélni, és bár a következő hónapokban kis lépésekben 11 százalék alá kerülhet a ráta - köszönhetően a nyári, szezonális munkák felfutásának -, nagy javulás nem várható.

Az elemző felhívta a figyelmet arra, hogy a közfoglalkoztatottak száma márciusban nagyjából megegyezett az egy évvel korábbival, és bár egyelőre az áprilisi adatok nem ismertek, valószínű, hogy a közfoglalkoztatás mellett a versenyszférában is kezdenek magukra találni, munkaerő-felvételben gondolkozni a cégek. Ürmössy Gergely kifejtette, hogy tavaly a nyári időszakban magas volt a közfoglalkoztatottak száma; ezt idén véleménye szerint idén nem sikerül meghaladni. Ha a gazdasági teljesítmény valóban fellendül - ez a második negyedéves GDP-adatok alapján már látható lesz -, a következő hónapokban is kedvező munkanélküliségi adatokat láthatunk - fűzte hozzá.

Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
Karrier Rengeteg fiatal fog fizetésemelésért kopogtatni a munkáltatójánál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 30. 13:31
25. életévük betöltése után is ragaszkodna az SZJA mentességgel járó magasabb nettó fizetéshez a fiatalok fele, ennek érdekében fizetésemelést kérnek majd munkaadóiktól – derül ki egy friss felmérésből. 
Karrier Rekordbírságot és börtönbüntetést kapott egy kínai milliárdos
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 13:29
Soha senki nem kapott ekkora pénzbüntetést még az ázsiai országban.
Karrier Milyen a munkaerő, ha kölcsönzött? - Aki akar, tud dolgozni
Elek Lenke | 2022. június 15. 15:54
Ma, amikor szinte minden ágazat munkaerőhiánytól szenved, a vendéglátástól a festő-mázolókig és az asztalosokig, és a betanított munkás ugyanúgy hiánycikk, mint a szakmunkás, felmerül a kérdés, beválik-e, mint módszer, a munkaerőkölcsönzés és ha igen, mi a siker titka? Jelenleg közel 200 ezer ember tartozik ebbe a körbe Magyarországon.
Karrier Új vezérigazgató az Invitech élén
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 18:10
Az Invitechet három éve irányító Gerald Grace július 1-vel leköszön a vállalat éléről. 
Karrier A milliárdos ranglista teteje: ők a leggazdagabbak Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 15:22
Újabb rekordra emelkedett a Nagy-Britanniában élő milliárdosok száma és vagyona, bár néhány orosz nagybefektető vagyoni helyzetét erőteljesen kikezdték az Ukrajna elleni orosz invázió miatt elrendelt szankciók.
Karrier Az Airbnb-nél nem kell bemenni az irodába. De még a városba, vagy az országba se!
Bendl Vera | 2022. április 30. 15:55
Az Airbnb támogatja, hogy dolgozói ott végezzék a munkájukat, ahol akarják. Mondjuk a tengerparton például egy távoli országban. 
Karrier Bővíti tanácsadó testületét a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. április 22. 15:37
Armin Papperger és Sunil Sabharwal csatlakoznak a vállalatcsoport tanácsadóihoz.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG