1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mostantól elérhető az a 8000 nő nevét tartalmazó adatbázis, amellyel az európai üzleti iskolák azt szeretnék elősegíteni, hogy az Európai Bizottság által bemutatott javaslat értelmében 2020-ig a tőzsdén jegyzett nagyvállalatok felügyelőbizottságai legalább 40 százalékban nőkből álljanak - tudatta szerdán Viviane Reding uniós biztos.

Az adatbázisban szereplő nők a biztos szerint egytől egyig mind olyanok, akik alkalmasak arra, hogy ilyen cégekben felügyelőbizottsági tagok legyenek, és akár azonnal készek is munkába állni. A bizottság szerint ez az adatbázis eloszlatja azokat a tévhiteket, amelyek szerint Európában nincs elég megfelelően képzett és alkalmas női jelölt, hogy a kitűzött célt teljesíteni lehessen.

Minden tehetségre szükség van

Társadalmunk minden tehetségét latba kell vetnünk, hogy az európai gazdaság beinduljon. Gyakran hallani, hogy nincs elég nő a felügyelőbizottsági helyek betöltésére, a lista pedig annak bizonyítéka, hogy nagyon is van 8000 ilyen nő. Itt az idő, hogy a vállalatok hasznosítsák ezt a mindezidáig kihasználatlan tehetséget - fejtette ki az adatbázis elérhetőségének bejelentésekor Viviane Reding, a bizottság alapjogokért felelős luxemburgi tagja.

A bizottság közleményében arra is kitér, hogy a lista az interneten keresztül elérhető és kereshető, s a rajta szereplő valamennyi nő megfelel az európai üzleti iskolák által közösen kidolgozott feltételeknek. A listán szereplő nők legalább öt év vezetői tapasztalattal rendelkeznek, töltöttek már be vezetői pozíciót tőzsdén jegyzett vállalatok igazgatóságában vagy felügyelő bizottságában.

A javaslat  50 millió euró forgalmú tőzsdei cégekre vonatkozik

Viviane Reding november közepén mutatta be azt a javaslatot, amelynek alapján legkésőbb 2020-ig, illetve köztulajdonban lévő cégek esetében két évvel korábban, a tőzsdén jegyzett, 50 millió eurót meghaladó forgalmú és 250 embernél többet foglalkoztató vállalatok felügyelőbizottságaiban 40 százalékra kell emelni a "kisebbségben lévő nem", kivétel nélkül a nők arányát.

A javaslat azt is tartalmazza, hogy a vállalatoknak úgynevezett "rugalmas kvótákat" kell meghatározniuk saját maguk számára, hogy a vállalatvezetésben, vagyis az igazgatóságban hány százalékra kívánják 2020-ig emelni a kisebbségben lévő nem arányát.

A tagállamok döntik el, hogy büntetik a nem teljesítő cégeket

A javaslat tagállami hatáskörbe utalja annak eldöntését, hogy milyen szankciót szabjanak ki a nem teljesítő cégekre. A bizottság ugyanakkor ismételten leszögezi, hogy a kiválasztás elsődleges szempontja csakis a szakmai rátermettség és érdem lehet. A bizottság emlékeztet arra is, hogy saját felmérése alapján a javaslatban meghatározott cégek felügyelőbizottságaiban jelenleg a férfiak vannak túlnyomó többségben, és a tagállamok között is nagyok a különbségek ebben a tekintetben, mert míg Finnország és Lettország esetébe

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG