<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Mostantól elérhető az a 8000 nő nevét tartalmazó adatbázis, amellyel az európai üzleti iskolák azt szeretnék elősegíteni, hogy az Európai Bizottság által bemutatott javaslat értelmében 2020-ig a tőzsdén jegyzett nagyvállalatok felügyelőbizottságai legalább 40 százalékban nőkből álljanak - tudatta szerdán Viviane Reding uniós biztos.

Az adatbázisban szereplő nők a biztos szerint egytől egyig mind olyanok, akik alkalmasak arra, hogy ilyen cégekben felügyelőbizottsági tagok legyenek, és akár azonnal készek is munkába állni. A bizottság szerint ez az adatbázis eloszlatja azokat a tévhiteket, amelyek szerint Európában nincs elég megfelelően képzett és alkalmas női jelölt, hogy a kitűzött célt teljesíteni lehessen.

Minden tehetségre szükség van

Társadalmunk minden tehetségét latba kell vetnünk, hogy az európai gazdaság beinduljon. Gyakran hallani, hogy nincs elég nő a felügyelőbizottsági helyek betöltésére, a lista pedig annak bizonyítéka, hogy nagyon is van 8000 ilyen nő. Itt az idő, hogy a vállalatok hasznosítsák ezt a mindezidáig kihasználatlan tehetséget - fejtette ki az adatbázis elérhetőségének bejelentésekor Viviane Reding, a bizottság alapjogokért felelős luxemburgi tagja.

A bizottság közleményében arra is kitér, hogy a lista az interneten keresztül elérhető és kereshető, s a rajta szereplő valamennyi nő megfelel az európai üzleti iskolák által közösen kidolgozott feltételeknek. A listán szereplő nők legalább öt év vezetői tapasztalattal rendelkeznek, töltöttek már be vezetői pozíciót tőzsdén jegyzett vállalatok igazgatóságában vagy felügyelő bizottságában.

A javaslat  50 millió euró forgalmú tőzsdei cégekre vonatkozik

Viviane Reding november közepén mutatta be azt a javaslatot, amelynek alapján legkésőbb 2020-ig, illetve köztulajdonban lévő cégek esetében két évvel korábban, a tőzsdén jegyzett, 50 millió eurót meghaladó forgalmú és 250 embernél többet foglalkoztató vállalatok felügyelőbizottságaiban 40 százalékra kell emelni a "kisebbségben lévő nem", kivétel nélkül a nők arányát.

A javaslat azt is tartalmazza, hogy a vállalatoknak úgynevezett "rugalmas kvótákat" kell meghatározniuk saját maguk számára, hogy a vállalatvezetésben, vagyis az igazgatóságban hány százalékra kívánják 2020-ig emelni a kisebbségben lévő nem arányát.

A tagállamok döntik el, hogy büntetik a nem teljesítő cégeket

A javaslat tagállami hatáskörbe utalja annak eldöntését, hogy milyen szankciót szabjanak ki a nem teljesítő cégekre. A bizottság ugyanakkor ismételten leszögezi, hogy a kiválasztás elsődleges szempontja csakis a szakmai rátermettség és érdem lehet. A bizottság emlékeztet arra is, hogy saját felmérése alapján a javaslatban meghatározott cégek felügyelőbizottságaiban jelenleg a férfiak vannak túlnyomó többségben, és a tagállamok között is nagyok a különbségek ebben a tekintetben, mert míg Finnország és Lettország esetébe

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
Karrier Rengeteg fiatal fog fizetésemelésért kopogtatni a munkáltatójánál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 30. 13:31
25. életévük betöltése után is ragaszkodna az SZJA mentességgel járó magasabb nettó fizetéshez a fiatalok fele, ennek érdekében fizetésemelést kérnek majd munkaadóiktól – derül ki egy friss felmérésből. 
Karrier Rekordbírságot és börtönbüntetést kapott egy kínai milliárdos
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 13:29
Soha senki nem kapott ekkora pénzbüntetést még az ázsiai országban.
Karrier Milyen a munkaerő, ha kölcsönzött? - Aki akar, tud dolgozni
Elek Lenke | 2022. június 15. 15:54
Ma, amikor szinte minden ágazat munkaerőhiánytól szenved, a vendéglátástól a festő-mázolókig és az asztalosokig, és a betanított munkás ugyanúgy hiánycikk, mint a szakmunkás, felmerül a kérdés, beválik-e, mint módszer, a munkaerőkölcsönzés és ha igen, mi a siker titka? Jelenleg közel 200 ezer ember tartozik ebbe a körbe Magyarországon.
Karrier Új vezérigazgató az Invitech élén
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 18:10
Az Invitechet három éve irányító Gerald Grace július 1-vel leköszön a vállalat éléről. 
Karrier A milliárdos ranglista teteje: ők a leggazdagabbak Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 15:22
Újabb rekordra emelkedett a Nagy-Britanniában élő milliárdosok száma és vagyona, bár néhány orosz nagybefektető vagyoni helyzetét erőteljesen kikezdték az Ukrajna elleni orosz invázió miatt elrendelt szankciók.
Karrier Az Airbnb-nél nem kell bemenni az irodába. De még a városba, vagy az országba se!
Bendl Vera | 2022. április 30. 15:55
Az Airbnb támogatja, hogy dolgozói ott végezzék a munkájukat, ahol akarják. Mondjuk a tengerparton például egy távoli országban. 
Karrier Bővíti tanácsadó testületét a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. április 22. 15:37
Armin Papperger és Sunil Sabharwal csatlakoznak a vállalatcsoport tanácsadóihoz.
Karrier Hogyan őrizzük meg a reményt, amikor úgy tűnik, hogy minden borzalmas?
Kollár Dóra | 2022. március 20. 12:04
A remény kulcsfontosságú szerepet játszik az egyén fejlődésében, azonban ez a rendkívül fontos tényező a járvány előtt időszakban csak elhanyagolható szerepet kapott. Amikor a világon minden a feje tetejére állt, sokszor úgy tűnhet, hogy aki mer reménykedni, arra bármelyik sarkon ott leselkedhet a következő csalódás, holott ez nem így van. Ami pedig még fontosabb: a remény elengedhetetlen az elégedettségünkhöz, motiváltságunkhoz, egészségünkhöz és teljesítményünkhöz.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG