Mészáros Pál szekszárdi borász az év bortermelője. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt |
A Magyar Bor Akadémia döntése alapján Mészáros Pál nyerte el a 2016-os Év Bortermelője Magyarországon díjat.
A szekszárdi borász második alkalommal szerepelt a díj döntősei között; mellette ezúttal Borbély Tamás (Badacsony), Jásdi István (Balatonfüred-Csopak), Koch Csaba (Hajós-Baja, Villány) és Szőke Mátyás (Mátra) kapott jelölést.
Mészáros Pál borász családban született; felmenői közül mindenki szőlővel, borral foglalkozott, dédapja hegybíró volt Szekszárdon. Agrármérnöknek tanult, első munkahelyén növénytermesztőként dolgozott, ahol a szőlőrekonstrukciós munkákból maga is kivette a részét. Huszonhat évesen telepítette első szőlőjét, ma pedig már több mint 120 hektáron gazdálkodik családjával. A Mészáros Borház és Pince eredményei nemzetközi szinten is figyelemre méltóak: számtalan aranyérmet nyertek el olyan megmérettetéseken, mint a Challenge International Du Vin, a Monde Selection és a VinAgora Nemzetközi Borverseny.