TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az emberi leleményesség nem ismer határokat, főleg akkor, amikor az valamilyen tiltott dologhoz kapcsolódik. Ide tartozik a cigarettacsempészet is. Elképesztő, milyen eszközöket vetnek be csak azok, akiket elkaptak az adóhivatal pénzügyőrei. Mennyire lehetnek agyafúrtak azok, akiket nem fülelnek le? Házi barkácsolások, otthagyott milliók, a pénzügyőrök elől menekülő balekok. Összeszedtük az elmúlt idők tíz legviccesebb esetét.

10. Utolsó helyre sikerült beküzdenie magukat azoknak a cigarettacsempészeknek, akikről azt se tudjuk, hogy kik. Tavaly év végén találtak rá a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei az ukrán-magyar határ közelében a több zsák cigarettára, elhagyatva, szétszórtan a bozótok között egy erdőben. A földúton csak a friss emberi lábnyomokat és járművek keréknyomait találták a NAV-osok, az elkövetőket nem találták meg végül.

A fogás: 6 499 doboz cigaretta
A lefoglalt áru értéke: 8 millió forint

Leleményfaktor: 20/1


9., Az előzőnél csak hajszállal jobban próbálta átejteni a pénzügyőröket egy másik cigicsempész a nyáron. Csengernél figyeltek fel a rendőrök egy autóra, amely megszólalásig hasonlított az egyik áramszolgáltató cég flottájában használt autókhoz. A sofőr a rendőröket meglátva egy földútra hajtott és az autót hátrahagyva elmenekült. Az elkövető minden részletre ügyelt: nem csupán a megfelelő típusú járművet bérelte ki, de a ráragasztott felirattal és a benne lévő eszközökkel is megpróbálta megtéveszteni a hatóságokat, hiába. Bár a csempész kilétére itt sem derült fény.

A fogás: 21 ezer doboz cigaretta

Leleményfaktor: 20/5


8., Az utolsó két helyezettnél szerencsétlenebbül járt az a magyarbánhegyesi férfi, akit biciklizés közben kapcsoltak le a pénzügyőrök 14 doboz adójegy nélküli cigarettával. A NAV-osok ezután átvizsgálták a lakhelyét is, ahol további 1001 doboz cigarettát találtak, melyről a férfi anyja azt mondta, az övé. A nő a cigarettát a magyarbánhegyesi és medgyesegyházi piacon vásárolta, majd továbbértékesítette a házánál és a lakóhelye környékén, nemegyszer biciklis futárral. Itt még nincs vége a történetnek, a pénzügyőrök aztán másnap újra visszamentek a házhoz, ahol újra nagy mennyiségű cigarettát találtak.

A fogás: 1001 + 671 doboz cigaretta
A bírság nagysága: 6 +10 millió forint

Leleményfaktor: 20/10

7., Hogy mennyi mindent rejthet egy Renault Master? A röszkei határnál ellenőrizték a NAV-sok azt az autót, amelynek magyar sofőrje és utasai azt mondták, bejelenteni való árut nem visznek magukkal. A rendőrök azonban a jármű és a csomagok tételes átvizsgálása mellett döntöttek. Az átvizsgálás során vették észre a pénzügyőrök, a két hátsó, háromszemélyes üléssor alatt lévő padozat eltér a gyári szabványtól, a kárpitot felszedve pedig egy fa deszkára lettek figyelmesek. A deszkát kicsavarozva hatalmas rejtekhely tárult fel.

A fogás: 2 700 doboz cigaretta
A lefoglalt áru értéke: 3,5 millió forint

Leleményfaktor: 20/12


6., Szintén nagyon jó ötletnek tűnhetett vasércet szállító tehervonatba rejteni a cigarettát, azonban az éber pénzügyőrök ezt is kiszúrták, ráadásul röntgennel. Az átvilágításkor több tehervagonnál gyanús jeleket láttak a pénzügyőrök, ezért azokat alaposabban is megvizsgálták. A gyanú beigazolódott: a vasérc alatt rengeteg cigi lapult.

A fogás: 26 490 doboz cigaretta
A lefoglalt áru értéke: 22 millió forint

Leleményfaktor: 20/13


5., A mindenben utazó csempész. Idén tavasszal történt az eset, hogy a pénzügyőrök Hercegszántón egy szerb járművezetőt ellenőriztek. Az autó átvizsgáláskor az utánfutó átalakított padlózatából előkerültek a magyar adójegy nélküli cigaretták, valamint több zseblámpának álcázott elektromos sokkoló és több doboz Magyarországon nem engedélyezett gyógyszer is. Az előkerült elektromos sokkolók és engedély nélküli gyógyszerek miatt feljelentést is tettek a pénzügyőrök.

A fogás: 900 doboz cigaretta + sokkolók + engedély nélküli gyógyszerek
A bírság összege: 2,5 millió forint

Leleményfaktor: 20/15

4., A mindenben utazó csempészek 2. Cigiben és illegális potencianövelő-szerekben is utaztak azok a csempészek, akiket a Kőbányai úti Ganz telepen található egyik telefonboltban kaptak el a hatóságok.

A fogás: 680 doboz cigaretta + 569 csomag potencianövelő
Az áru értéke: 1 millió forint

Leleményfaktor: 20/16


3., Görög görögdinnyékkel bukott a görög sofőr. A pénzügyőrök a Krak-éri pihenőhelyén ellenőrizték a kamiont, amely az okmányok szerint 23 tonna görögdinnyét szállított Görögországból Magyarországra. A dinnyék azonban jelöletlenek voltak, ezért elrendelték a szállítmány megsemmisítését. Ekkor jött a meglepetés. Az áru lepakolása közben a görögdinnyék alól, jól álcázva rengeteg adózatlan cigaretta került elő.

A fogás: 110 ezer doboz cigaretta
A bírság összege: 62 millió forint

Leleményfaktor: 20/18

2., Milyen, amikor szagot fognak a NAV-osok? Tavaly ősszel a pénzügyőrök egy fehérgyarmati ingatlan előtt gyanúsan viselkedő emberekre lettek figyelmesek (!), ezért igazoltatták őket, aztán a ház ellenőrzése mellett döntöttek, így átvizsgálták az ingatlant és annak udvarát. Nemcsak az egyik szobában lévő szekrényben, de a ház mögötti kerti WC-ben  is magyar adójegy nélküli csempészcigarettát találtak.

A fogás: 1 129 ezer doboz cigaretta
A bírság összege: 1,1 millió forint

Leleményfaktor: 20/19

1., A Legkreatívabb Cigicsempészek Bajnokságunk első helyezettje az a nő lett, aki néhány napja akadt fent a NAV-osok ellenőrzésén. A trükkös csempésznő Barabásnál próbált 100 doboz cigarettát becsempészni az országba. Az asszony azt állította, saját fogyasztásra szánta a magyar adójegy nélküli dohánytermékeket, és mivel nem akart jövedéki adót fizetni, azokat Ukrajnában vásárolt mézes lapok közzé rejtette.

A fogás: 100 doboz cigaretta
A bírság összege: 200 ezer forint

Leleményfaktor: 20/20

Szavazz!

Szerinted ki volt a leginkább trükkös csempész? Te kinek adnád a díjat? Tudsz jobbat? Kommentben mondd el!

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Orbán Viktor kinevezte az országos kórház-főigazgatót
Privátbankár.hu | 2020. november 19. 08:07
Több mint öt éven át volt a Pécsi Tudományegyetem kancellárja az új országos kórház-főigazgató.
Karrier Újabb poszton követi apját a fideszes Koncz Zsófia
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 07:30
A jövőben a fenntartható fejlődéssel is foglalkoznia kell.
Karrier Megszólalt egy szakszervezet: digitális oktatást szeretnének
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 30. 17:22
A koronavírus-járványra tekintettel különleges (digitális) oktatási rendszer bevezetését kéri a közoktatásban a kormánytól a Liga Szakszervezetek elnöksége.
Karrier Megvan, ki lesz az új magyar kémfőnök
Privátbankár.hu | 2020. október 28. 07:57
Czukor József október 31-én távozik az Információs Hivatal éléről.
Karrier Hogyan omoljunk össze konstruktívan?
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 18:45
A pandémia alatt sokkal nagyobb szakítópróbának van kitéve az idegrendszerünk, mint amihez a normális körülmények között hozzászoktunk. Egyre többször akadunk ki, aminek nemcsak mi isszuk meg a levét a forró fejjel hozott döntéseink miatt, de akár szeretteink is, hiszen sokszor rajtuk csattan az ostor. Lehet azonban az összeomlást úgy is csinálni, hogy ne fájjon annyira, sőt, még épülni is tudjunk belőle.
Karrier A kijárási korlátozások jelentősen befolyásolták a lelki egészséget
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 16:48
A koronavírus-járvány miatti bezártság erőteljesen hatott az emberek pszichés állapotára, többségüknél több tünet is jelentkezett, sokuknál ráadásul életükben először. Egy reprezentatív felmérés szerint azokban az államokban volt a legerősebb hatás, amelyekben a járványhelyzet a legsúlyosabb volt – derül ki 6 európai országban készített 6000 online interjú eredményéből, melyet idén szeptemberben végeztek, hogy az 1992 óta minden évben október 10-én ünnepelt Lelki Egészség Világnapja alkalmából az eredményeket meg tudják osztani a nagyközönséggel.
Karrier Megvan az EBRD új elnöke
MTI | 2020. október 8. 17:13
A részvényes országok és szervezetek képviselői francia elnököt választottak az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank élére. Ő az első nő az EBRD élén. 
Karrier A Fidesz már keresi Áder János utódját
Privátbankár.hu | 2020. október 8. 08:29
2022-ben lejár Áder János jelenlegi köztársasági elnök mandátuma, több név már most előkerült.
Karrier Új vezére van a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt-nek
MTI | 2020. október 1. 19:06
A posztra Fedák Istvánt nevezték ki. 
Karrier Home office: sokkal többet számít, hogyan öltözünk fel, mint gondolnánk
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 27. 06:07
A mackóalsó-kinyúlt póló szett lehet, hogy kényelmesebb, de a kutatások azt mutatják, sokkal eredményesebben dolgozunk távmunkában, ha ugyanúgy öltözünk fel hozzá, ahogy a bejárós munka idején szoktunk.
Friss
hírlevél