1p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Több mint tízezer ember halálát okozta eddig a tavasz óta világjárványt okozó H1N1-es új influenzavírus - közölte az Egészségügyi Világszervezet
Több mint tízezer ember halálát okozta eddig a tavasz óta világjárványt okozó H1N1-es új influenzavírus - közölte pénteken az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

December 13-ig a világ mintegy 208 országa és területe legalább 10 582 olyan halálesetről számolt be, amelyért a H1N1-es vírus tehető felelőssé, s ez a szám csak az utolsó héten közel ezerrel nőtt - állapítja meg weboldalán a WHO.

Az északi félteke nagy részén, különösen Észak-Amerikában már elérte csúcspontját a járvány téli hulláma, viszont Közép- és Délkelet-Európában, valamint Ázsia déli és középső részén még mindig növekszik a megbetegedések száma. A WHO adatai szerint a járvány egyelőre Észak-Amerikában szedte a legtöbb áldozatot - összesen 6335 esetben -, Európában pedig egyetlen hét alatt harmadával nőtt a halottak száma, 412 fővel 1654-re.

Legalább tíz nyugat-, illetve észak-európai országban már lezárult a járvány java, de Csehországban, Észtországban, Magyarországon, Montenegróban, Svájcban és Oroszország egyes területein egyre több a betegek száma. Közép- és Nyugat-Ázsiában is egyre nagyobb méreteket ölt a járvány, Afganisztánban, Ománban és Izraelben viszont már túljutottak a legrosszabb időszakon.

Az Egyesült Államokban és Kanadában a vírus még aktívan terjed, de az influenzás megbetegedések száma jelentősen csökkent, és közelít az évszaknak megfelelő szinthez. A betegség nem vált súlyosabbá, a halálozási ráta megfelel a déli félteke országaiban télen mért szintnek - áll a WHO közleményében.

Az amerikai Betegségmegelőzési Központ (CDC) viszont magasabb számokat közölt, mint a WHO. A CDC szerint az Egyesült Államokban december 10-ig mintegy 50 millióan fertőződtek meg, és 10 ezerre emelkedett a halálos áldozatok száma. Kétszázezer ember került kórházba azóta, hogy áprilisban azonosították az új típusú influenza vírusát. Nagyjából ennyi beteget kezelnek egy hagyományos influenzaszezonban is.

A The Washington Post a múlt héten szakvéleményeket idézve arról írt, hogy a legkevesebb áldozattal járó influenzajárvány lehet a H1N1-pandémia, amelynek második hulláma túl van a csúcsponton az Egyesült Államokban. "Valószínűleg ez lesz a legenyhébb feljegyzett járvány" - foglalt állást Marc Lipsitch, a Harvard Egyetem járványkutatója, aki úgy becsülte, az áldozatok száma 10-15 ezer lesz, a legrosszabb esetben sem halnak meg 60 ezernél többen.

Fukuda Keidzsi, a WHO influenza szakértője viszont csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy korai még a világméretű influenzajárvány végéről beszélni, mivel a betegség továbbra is gyors ütemben terjed az északi féltekén. Hangsúlyozta, hogy az új influenza első hullámát egy második követheti, mivel a vírus a korábbi járványokhoz képest hihetetlenül korán, a hideg időszak legelején kezdett el terjedni.

Magyar vakcinaexport: már 80 ország érdeklődik
Új influenza: messze még a világjárvány vége 
37-en haltak meg eddig az újinfluenza miatt
H1N1: újabb beteg halt meg

MTI

Címkék: Karrier

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG