<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Ne keseredjen el, akit most nem vettek fel, lehet piacképes szakmája, másfél-két év alatt.

Idén 95 ezren jelentkeztek valamelyik felsőoktatási intézmény szeptemberben induló képzésére, közülük több mint 80 ezren államilag finanszírozott helyre szeretnének bejutni. A Perfect Zrt. szerint annak sem kell elkeserednie, akinek nem lett elég pontja, középfokú végzettséggel ugyanis nemcsak a felsőoktatásba lehet felvételt nyerni, hanem a munkaerőpiacon keresett szakképesítéseket is lehet szerezni.

A gyakorlat számít

Számos gyorsan elvégezhető és gyakorlatcentrikus felnőttképzésre lehet beiratkozni, ráadásul augusztus végéig még olcsóbban tehetik ezt meg a jelentkezők. Azért is érdemes átgondolni, ki milyen irányban folytatja tanulmányait, mert miközben az elmúlt évek a diplomaszerzési kényszerről szóltak, rengeteg friss diplomás tapasztalat hiányában hiába várta, hogy élete első munkahelyére felvegyék.

Sok pozíció betöltéséhez azonban nem szükséges a felsőfokú végzettség. „Az OKJ-s képzések előnye, hogy célratörően és gyakorlatközpontúan lehet az ismereteket elsajátítani. Az érettségi bizonyítvány mellé munkakeresés előtt mindenképpen érdemes valamilyen eladható szaktudást is párosítani, hiszen a munkaerőpiacra lépők így jelentősen növelhetik az esélyeiket egy-egy jól fizető állás megszerzésére” – mondta Bársony Csaba, a Perfekt Zrt. oktatási igazgatója.

Bizonyos OKJ-s képzések kifejezetten keresett, átlagon felüli fizetéssel járó szakmákra készítenek fel. A közgazdasági képzések tipikusan ilyenek: az emelt szintű társadalombiztosítási és bérügyi szakelőadó vagy a pénzügyi-számviteli ügyintéző tanfolyam például érettségivel is megkezdhető.

Érettségivel megkezdhető népszerű OKJ-s képzések

  1. Pénzügyi-számviteli ügyintéző
   2. Társadalombiztosítási és bérügyi szakelőadó
    3. Valutapénztáros és valutaügyintéző
     4. Logisztikai ügyintéző
      5. Sportedző

       A közgazdasági képzések terén piacvezető, országos hálózattal rendelkező Perfekt Zrt. tapasztalatai egyértelműen azt mutatják, hogy az érettségivel elvégzett OKJ-s tanfolyamok megtöbbszörözik a sikeres elhelyezkedés esélyeit. Ráadásul egy későbbi felvételi során még plusz pontokat is jelentenek a szakirányú karrierépítésben, így azok számára is optimális megoldást nyújtanak, akik később mégis felvételiznének.

       Magasabb ár, új szabályok

       Érdemes azonban gyorsan választani és jelentkezni az OKJ-s tanfolyamokra, a szeptemberben bevezetendő új szabályozás szerint ugyanis hosszabb ideig tartanak majd a képzések és emiatt többet is kell fizetni értük. 2013 januárjától ugyanis kevesebb, mint feleannyi OKJ-s szakképesítés maradt, a korábbi 1300-ról 600-ra csökkent a képzések száma. Ezenkívül növelték a kötelező minimum óraszámot, így ami korábban 6-8 hónap alatt teljesíthető volt, az a jövőben másfél-két évig is eltarthat. A magasabb óraszámok miatt pedig az árak is emelkednek, eddig átlagosan 100-200 ezer forint között mozgott egy OKJ-s tanfolyam elvégzésének a díja.

       Jól jönne 1,5 millió forint?

       A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

       Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
       Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
       Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
       Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
       Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
       A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
       Karrier Rengeteg fiatal fog fizetésemelésért kopogtatni a munkáltatójánál
       Privátbankár.hu | 2022. augusztus 30. 13:31
       25. életévük betöltése után is ragaszkodna az SZJA mentességgel járó magasabb nettó fizetéshez a fiatalok fele, ennek érdekében fizetésemelést kérnek majd munkaadóiktól – derül ki egy friss felmérésből. 
       Karrier Rekordbírságot és börtönbüntetést kapott egy kínai milliárdos
       Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 13:29
       Soha senki nem kapott ekkora pénzbüntetést még az ázsiai országban.
       Karrier Milyen a munkaerő, ha kölcsönzött? - Aki akar, tud dolgozni
       Elek Lenke | 2022. június 15. 15:54
       Ma, amikor szinte minden ágazat munkaerőhiánytól szenved, a vendéglátástól a festő-mázolókig és az asztalosokig, és a betanított munkás ugyanúgy hiánycikk, mint a szakmunkás, felmerül a kérdés, beválik-e, mint módszer, a munkaerőkölcsönzés és ha igen, mi a siker titka? Jelenleg közel 200 ezer ember tartozik ebbe a körbe Magyarországon.
       Karrier Új vezérigazgató az Invitech élén
       Privátbankár.hu | 2022. május 26. 18:10
       Az Invitechet három éve irányító Gerald Grace július 1-vel leköszön a vállalat éléről. 
       Karrier A milliárdos ranglista teteje: ők a leggazdagabbak Nagy-Britanniában
       Privátbankár.hu | 2022. május 20. 15:22
       Újabb rekordra emelkedett a Nagy-Britanniában élő milliárdosok száma és vagyona, bár néhány orosz nagybefektető vagyoni helyzetét erőteljesen kikezdték az Ukrajna elleni orosz invázió miatt elrendelt szankciók.
       Karrier Az Airbnb-nél nem kell bemenni az irodába. De még a városba, vagy az országba se!
       Bendl Vera | 2022. április 30. 15:55
       Az Airbnb támogatja, hogy dolgozói ott végezzék a munkájukat, ahol akarják. Mondjuk a tengerparton például egy távoli országban. 
       Karrier Bővíti tanácsadó testületét a 4iG
       Privátbankár.hu | 2022. április 22. 15:37
       Armin Papperger és Sunil Sabharwal csatlakoznak a vállalatcsoport tanácsadóihoz.
       Karrier Hogyan őrizzük meg a reményt, amikor úgy tűnik, hogy minden borzalmas?
       Kollár Dóra | 2022. március 20. 12:04
       A remény kulcsfontosságú szerepet játszik az egyén fejlődésében, azonban ez a rendkívül fontos tényező a járvány előtt időszakban csak elhanyagolható szerepet kapott. Amikor a világon minden a feje tetejére állt, sokszor úgy tűnhet, hogy aki mer reménykedni, arra bármelyik sarkon ott leselkedhet a következő csalódás, holott ez nem így van. Ami pedig még fontosabb: a remény elengedhetetlen az elégedettségünkhöz, motiváltságunkhoz, egészségünkhöz és teljesítményünkhöz.
       Friss
       hírlevél
       Ingatlantájoló
       Együttműködő partnerünk: 4iG