<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Ne keseredjen el, akit most nem vettek fel, lehet piacképes szakmája, másfél-két év alatt.

Idén 95 ezren jelentkeztek valamelyik felsőoktatási intézmény szeptemberben induló képzésére, közülük több mint 80 ezren államilag finanszírozott helyre szeretnének bejutni. A Perfect Zrt. szerint annak sem kell elkeserednie, akinek nem lett elég pontja, középfokú végzettséggel ugyanis nemcsak a felsőoktatásba lehet felvételt nyerni, hanem a munkaerőpiacon keresett szakképesítéseket is lehet szerezni.

A gyakorlat számít

Számos gyorsan elvégezhető és gyakorlatcentrikus felnőttképzésre lehet beiratkozni, ráadásul augusztus végéig még olcsóbban tehetik ezt meg a jelentkezők. Azért is érdemes átgondolni, ki milyen irányban folytatja tanulmányait, mert miközben az elmúlt évek a diplomaszerzési kényszerről szóltak, rengeteg friss diplomás tapasztalat hiányában hiába várta, hogy élete első munkahelyére felvegyék.

Sok pozíció betöltéséhez azonban nem szükséges a felsőfokú végzettség. „Az OKJ-s képzések előnye, hogy célratörően és gyakorlatközpontúan lehet az ismereteket elsajátítani. Az érettségi bizonyítvány mellé munkakeresés előtt mindenképpen érdemes valamilyen eladható szaktudást is párosítani, hiszen a munkaerőpiacra lépők így jelentősen növelhetik az esélyeiket egy-egy jól fizető állás megszerzésére” – mondta Bársony Csaba, a Perfekt Zrt. oktatási igazgatója.

Bizonyos OKJ-s képzések kifejezetten keresett, átlagon felüli fizetéssel járó szakmákra készítenek fel. A közgazdasági képzések tipikusan ilyenek: az emelt szintű társadalombiztosítási és bérügyi szakelőadó vagy a pénzügyi-számviteli ügyintéző tanfolyam például érettségivel is megkezdhető.

Érettségivel megkezdhető népszerű OKJ-s képzések

  1. Pénzügyi-számviteli ügyintéző
   2. Társadalombiztosítási és bérügyi szakelőadó
    3. Valutapénztáros és valutaügyintéző
     4. Logisztikai ügyintéző
      5. Sportedző

       A közgazdasági képzések terén piacvezető, országos hálózattal rendelkező Perfekt Zrt. tapasztalatai egyértelműen azt mutatják, hogy az érettségivel elvégzett OKJ-s tanfolyamok megtöbbszörözik a sikeres elhelyezkedés esélyeit. Ráadásul egy későbbi felvételi során még plusz pontokat is jelentenek a szakirányú karrierépítésben, így azok számára is optimális megoldást nyújtanak, akik később mégis felvételiznének.

       Magasabb ár, új szabályok

       Érdemes azonban gyorsan választani és jelentkezni az OKJ-s tanfolyamokra, a szeptemberben bevezetendő új szabályozás szerint ugyanis hosszabb ideig tartanak majd a képzések és emiatt többet is kell fizetni értük. 2013 januárjától ugyanis kevesebb, mint feleannyi OKJ-s szakképesítés maradt, a korábbi 1300-ról 600-ra csökkent a képzések száma. Ezenkívül növelték a kötelező minimum óraszámot, így ami korábban 6-8 hónap alatt teljesíthető volt, az a jövőben másfél-két évig is eltarthat. A magasabb óraszámok miatt pedig az árak is emelkednek, eddig átlagosan 100-200 ezer forint között mozgott egy OKJ-s tanfolyam elvégzésének a díja.

       Jól jönne 1,5 millió forint?

       A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

       Karrier A fiatalok harmada veszítette el az állását a pandémia miatt
       Privátbankár.hu | 2021. szeptember 16. 09:58
       Szerencsére sokan már új munkát találtak. 
       Karrier A Takarék Jelzálogbanktól igazolt új üzletfejlesztési vezetőt a Diófa Alapkezelő
       Privátbankár.hu | 2021. szeptember 1. 14:47
       A Diófa Alapkezelő Incze Zsombort nevezte ki a vállalat új üzletfejlesztési vezetőjének. A szakember munkájának kiemelt fókuszában az üzleti folyamatok hatékonyságnövelése, a meglévő befektetési termékek fejlesztése, valamint új befektetési konstrukciók kialakítása lesz.
       Karrier A magyar sportolók már a laborban elkezdték a felkészülést az olimpiára
       Privátbankár.hu | 2021. augusztus 10. 13:11
       A Synlab labordiagnosztikai cég sportdiagnosztikai üzletága több mint 70, a tokiói olimpián szereplő sportoló felkészülését segítette többek között tűpontosan beállított étrenddel, valamint ötezer paraméterből kiválasztott vitamin- és ásványianyagszint-méréssel.
       Karrier Nincsenek elragadtatva az oktatás színvonalától a diákok, de a munkanélküliségtől kevesen félnek
       Privátbankár.hu | 2021. július 24. 16:26
       Sok diák derűlátó: az iskola befejezése után 50 százalékuk arra számít, hogy könnyen munkába tud majd állni – derül ki a K&H ifjúsági indexéből. Ettől magasabb eredmény a kutatás elmúlt kilenc éve alatt csak 2017-2018-ban fordult elő. Ettől függetlenül akadnak pesszimisták is, a diákok 17 százaléka attól tart, hogy nehezen talál majd munkát, 5 százalékuk szerint pedig nagyon nehéz lesz.
       Karrier Lemondott a Miniszterelnökség egyik helyettes államtitkára
       Privátbankár.hu | 2021. július 24. 09:43
       Távozik a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztések koordinációjáért felelős helyettes államtitkára, már meg is van az utódja.
       Karrier Munkatársakat keresünk!
       - | 2021. július 12. 13:50
       Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
       Karrier Saját miniszteri biztost kapott a magyar történelem egyik legnagyobb veresége
       Privátbankár.hu | 2021. július 9. 07:38
       Semjén Zsolt, a miniszterelnök általános helyettese a csütörtök este megjelent Hivatalos Értesítőben olvasható utasítás szerint új miniszterelnöki biztost nevezett ki. Dr. Hargitai János július 5. óta a  mohácsi csata 500. évfordulójáról történő méltó megemlékezéssel összefüggő feladatok ellátásáért felel. 
       Karrier Elveszik a munkát a robotok – a járvány után nem lesz szükség több emberi munkakörre?
       Kollár Dóra | 2021. június 12. 12:07
       A járvány alatt több területen a robotoké lett a munka, és hogyha a kutatóknak lesz igaza, nem is fogják visszaadni azt. Bajban vannak a könnyen helyettesíthető munkavállalók?
       Karrier Megszületett a budapesti bérmegállapodás
       Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 3. 17:48
       A szakszervezetek és Karácsony Gergely együtt jelentette be a megállapodást.
       Karrier Mit tehetnek a vezetők azért, hogy a dolgozók igazán hatékonnyá váljanak?
       Kollár Dóra | 2021. május 24. 18:04
       Ugyan már lecsengőben van a harmadik hullám Magyarországon, a járvány rányomta a bélyegét a mindennapjainkra, így a munkahelyi hatékonyságra is. A Harvard üzleti szaklapja egy egyetemi kórház példáján keresztül mutatta be, mennyit számíthatnak a menedzsment döntései a hatékonyság növelésében.
       Friss
       hírlevél
       depositphotos