Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Ne keseredjen el, akit most nem vettek fel, lehet piacképes szakmája, másfél-két év alatt.

Idén 95 ezren jelentkeztek valamelyik felsőoktatási intézmény szeptemberben induló képzésére, közülük több mint 80 ezren államilag finanszírozott helyre szeretnének bejutni. A Perfect Zrt. szerint annak sem kell elkeserednie, akinek nem lett elég pontja, középfokú végzettséggel ugyanis nemcsak a felsőoktatásba lehet felvételt nyerni, hanem a munkaerőpiacon keresett szakképesítéseket is lehet szerezni.

A gyakorlat számít

Számos gyorsan elvégezhető és gyakorlatcentrikus felnőttképzésre lehet beiratkozni, ráadásul augusztus végéig még olcsóbban tehetik ezt meg a jelentkezők. Azért is érdemes átgondolni, ki milyen irányban folytatja tanulmányait, mert miközben az elmúlt évek a diplomaszerzési kényszerről szóltak, rengeteg friss diplomás tapasztalat hiányában hiába várta, hogy élete első munkahelyére felvegyék.

Sok pozíció betöltéséhez azonban nem szükséges a felsőfokú végzettség. „Az OKJ-s képzések előnye, hogy célratörően és gyakorlatközpontúan lehet az ismereteket elsajátítani. Az érettségi bizonyítvány mellé munkakeresés előtt mindenképpen érdemes valamilyen eladható szaktudást is párosítani, hiszen a munkaerőpiacra lépők így jelentősen növelhetik az esélyeiket egy-egy jól fizető állás megszerzésére” – mondta Bársony Csaba, a Perfekt Zrt. oktatási igazgatója.

Bizonyos OKJ-s képzések kifejezetten keresett, átlagon felüli fizetéssel járó szakmákra készítenek fel. A közgazdasági képzések tipikusan ilyenek: az emelt szintű társadalombiztosítási és bérügyi szakelőadó vagy a pénzügyi-számviteli ügyintéző tanfolyam például érettségivel is megkezdhető.

Érettségivel megkezdhető népszerű OKJ-s képzések

  1. Pénzügyi-számviteli ügyintéző
   2. Társadalombiztosítási és bérügyi szakelőadó
    3. Valutapénztáros és valutaügyintéző
     4. Logisztikai ügyintéző
      5. Sportedző

       A közgazdasági képzések terén piacvezető, országos hálózattal rendelkező Perfekt Zrt. tapasztalatai egyértelműen azt mutatják, hogy az érettségivel elvégzett OKJ-s tanfolyamok megtöbbszörözik a sikeres elhelyezkedés esélyeit. Ráadásul egy későbbi felvételi során még plusz pontokat is jelentenek a szakirányú karrierépítésben, így azok számára is optimális megoldást nyújtanak, akik később mégis felvételiznének.

       Magasabb ár, új szabályok

       Érdemes azonban gyorsan választani és jelentkezni az OKJ-s tanfolyamokra, a szeptemberben bevezetendő új szabályozás szerint ugyanis hosszabb ideig tartanak majd a képzések és emiatt többet is kell fizetni értük. 2013 januárjától ugyanis kevesebb, mint feleannyi OKJ-s szakképesítés maradt, a korábbi 1300-ról 600-ra csökkent a képzések száma. Ezenkívül növelték a kötelező minimum óraszámot, így ami korábban 6-8 hónap alatt teljesíthető volt, az a jövőben másfél-két évig is eltarthat. A magasabb óraszámok miatt pedig az árak is emelkednek, eddig átlagosan 100-200 ezer forint között mozgott egy OKJ-s tanfolyam elvégzésének a díja.

       LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

       Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

       Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

       Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


       Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

       Jól jönne 1,5 millió forint?

       A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

       Karrier A kormány hívó szava: sok ezer embernek a mai az utolsó home office-munkanapja
       Privátbankár.hu | 2021. május 7. 06:15
       Ahogy visszamennek a diákok az iskolákba, a kormány visszahívja az embereket a home office-ból.
       Karrier Orbán Viktor elárulta, mit vár a modellváltó egyetemektől
       Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 4. 17:45
       A miniszterelnök szerint egy teljesen új egyetemi rendszer jött létre.
       Karrier Távozik az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója
       Privátbankár.hu | 2021. április 29. 07:37
       Fichtinger Gyula lemondott.
       Karrier Az Országgyűlés megszavazta az egyetemek alapítványi fenntartását
       MTI | 2021. április 27. 14:31
       Ősztől a hallgatók 70 százaléka folytathatja tanulmányait új modellben működő egyetemen.
       Karrier Minden borzalmas: hogyan dobhatják fel a munkahelyi légkört a vezetők?
       Kollár Dóra | 2021. április 19. 19:14
       Az elmúlt több mint egy év minden szempontból megterhelő volt a világ lakossága számára, mentálisan és fizikailag is belefáradtunk a járványba, és bár egyre több jel utal arra, hogy végre valahára talán kifelé tartunk a járványból, optimistának lenni még mindig igazi kihívás. Hogyan hozhatják be a menedzserek a pozitív gondolatokat a pandémia által megviselt munkahelyekre?  
       Karrier A tiszavirágzástól a halászléig: újra kinevezték a miniszteri biztost
       Privátbankár.hu | 2021. április 10. 09:54
       V. Németh Zsolt ismét megkapta a megbízást.
       Karrier Megugrott a távmunkában dolgozók száma
       Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 7. 10:17
       Tavaly háromszor annyian dolgoztak otthonról, mint az azt megelőző tíz évben. 
       Karrier Fizetésemelés a járvány idején - hogyan kérjünk többet?
       Privátbankár.hu | 2021. március 30. 16:04
       A COVID-19 alapjaiban forgatta fel a mindennapjainkat, megváltoztatva munkahelyi szokásainkat is az eltelt több mint egy évben - de mihez kezdjenek azok, akik úgy érzik, lassan itt az ideje annak, hogy újratárgyalják bérezésüket?
       Karrier A focisták többsége a visszavonulás után csődbe megy: Loius Saha startupja segít nekik ezt elkerülni
       Pásztor András | 2021. március 20. 05:47
       A Manchester Uniteddel a Bajnokok Ligáját is megnyerő Louis Saha saját rossz tapasztalatai miatt olyan vállalkozásba fogott, amely a sportolóknak nyújt segítséget, tanácsot pénzügyi kérdésekben. Amíg játszanak, rengeteget keresnek, ám megdöbbentően sokan vesztik el vagyonukat, fektetnek rossz üzletekbe. Akár egymilliárd fontot is veszthetett mintegy 500 Premier League játékos, csak mert adót akart optimalizálni.
       Karrier Koronavírus: 100 százalékos táppénzt kérnek a postások
       Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 24. 17:19
       Levelet írt két szakszervezet a táppénz-helyzet miatt.
       hírlevél
       depositphotos

       Legyen Ön is előfizetőnk!

       Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
       minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.