TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Innovációs és Technológia Minisztérium kezdeményezésére a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség még október 6-án indított átfogó vizsgálatot a hatósági áras PCR tesztekkel kapcsolatban. Az eredményekről az operatív törzs mai tájékoztatóján hangzott el beszámoló. 

Az operatív törzs mai tájékoztatóján Schanda Tamás az Innovációs és Technológia Minisztérium (ITM) miniszterhelyettese beszámolt annak a fogyasztóvédelmi vizsgálatnak az eredményéről, melyet a tárca kezdeményezésére a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség indított október 6-án a hatósági áras vírustesztekkel kapcsolatban.

Ezidáig mindösszesen 1 millió tesztet végeztek hazánkban, döntő többségüket ingyenesen, viszont, aki maga kéri a tesztelést annak fizetnie kell. 

A tesztek iránti igény a járvány terjedésével párhuzamosan folyamatosan nő, ez indokolta, hogy átfogó fogyasztóvédelmi vizsgálat induljon a hatósági áras  tesztekkel kapcsolatban, ahogy Schanda Tamás fogalmazott, az önköltséges ár kialakítására azért került sor, hogy „a járványon egyetlen vállalkozás se nyerészkedhessen.” 

Az ellenőrzés során vizsgálták, hogy minden esetben a rögzíttet hatósági áron, azaz 19500 forintért kínálja-e a vállalkozás a PCR tesztet, megnézték, hogy a ténylegesen fizetendő ár van-e feltüntetve, ellenőrizték a tesztet kínáló cég web oldalát, és telefonon előzetesen is tájékozódtak az adott vállalkozásnál a tesztelésről. 

Az ellenőrzés Budapesten még folytatódik, a 19 megyében pedig befejeződött, az érintett kormányhivatalok már az eredményekről is be tudtak számolni.

Schanda Tamás elmondta, hogy összesen 81 vállalkozást vizsgáltak a fogyasztásvédelem munkatársai, 20 cég esetében (vagyis minden negyediknél) merült fel valamilyen gond, közülük 14 ellen indult valamilyen eljárás.

A fogyasztóvédelem összesen 240 ellenőrzést végzett és 29 esetben állapított meg valamilyen jogsértést, 100 honlapot vizsgáltak és 14 problémás esettel találkoztak. A 83 előzetes telefonos ellenőrzés 3 esetben eredményezett negatív eredményt.

Schanda Tamás hangsúlyozta, hogy a cégek többsége együttműködő volt a 14, eljárás alá vont vállalkozás közül mindössze 3 esetében került sor bírság kiszabására. 

A tájékoztató további részében Dr. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője ismertette a legfrissebb hazai pandémiás adatokat.

3286 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 71 413 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 65 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1699 főre emelkedett, 17 953-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 51 761 fő. Az aktív fertőzöttek 27 %-a, az elhunytak 34%-a, a gyógyultak 28%-a budapesti. 3753 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 267-en vannak lélegeztetőgépen.

A további részletes adatok hozzáférhetőek a kormány tájékoztató honlapján

Dr. Galgóczi Ágnes felhívta a figyelmet a hétfőtől megváltozó maszkviselési szabályok betartására, és külön is kitért a hétvégi temetőlátogatások során követendő magatartásin szabályokra. Mindenkit külön is kért, hogy amennyiben a betegség tüneteit észleli magán, úgy ne vegyen részt temetőlátogatásban, a többieket pedig az általánosan ismert biztonsági rendszabályok (maszkviselés a szabadban is, szociális távolságtartás, stb.) betartására kérte. 

A temetők fenntartóinak pedig arra hívta fel a figyelmét, hogy a közös helyiségeket minél gyakrabban takarítsák, fertőtlenítsék. 

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa ismételten felhívta a figyelmet a hétfőtől szigorodó maszkviselés megváltozott szabályaira, a temetőlátogatókat pedig megnyugtatta, hogy a temetkezési helyeken a rendvédelmi munkatársak kellő erővel lesznek jelen a kétnapos ünnep során. 

Helytelen maszkhasználat miatt közlekedési eszközökön 86 esetben, kereskedelmi egységekben, üzletekben 70 esetben, a határokon pedig 46 esetben történt rendőri intézkedés. 

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, hogy a korábbi határvédelmi szabályokat november 30-ig meghosszabbították. 

A tájékoztató végén az operatív törzs a média írásban feltett kérdéseire válaszolt. 

Álhírterjesztés miatt eddig 143 esetben indult büntetőeljárás, ebből 3 még folyamatban van és 10 gyanúsítottat hallgattak ki. 

Egy az oltásellenességgel kapcsolatos kérdésre Dr. Galgóczi Ágnes úgy reagált „hogy, károkat okoznak, akik álhíreket terjesztenek”, ugyanakkor megerősítette, hogy amennyiben ezt a járvány további terjedése indokolja úgy további intézmények, kórházak bevonására is sor kerül. 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Közérdekű Orbán Viktor bejelentette a szigorításokat: kijárási korlátozás és rendkívüli jogrend jön
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 19:16
Orbán Viktor a keddi kormányülést követően Facebook-videóban jelentette be a rendkívüli járványvédelmi intézkedéseket.
Közérdekű Járványügyi korlátozások: kora este jön Orbán Viktor bejelentése
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 12:38
Erre az operatív törzs sajtótájékoztatóján hívták fel a figyelmet.
Közérdekű 84 korona-halott 24 órán belül
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 09:18
Ismét megdőlt a napi áldozatok számának rekordja. És a napi új azonosított esetszám rekordja is.
Közérdekű Minden tavaszi korlátozás újbóli bevezetését mérlegeli a kormány
MTI | 2020. november 3. 07:54
Jelentette ki Novák Katalin.
Közérdekű Müller Cecília továbbra is az egyéni felelősséget hangsúlyozza a védekezésben
Privátbankár.hu | 2020. november 2. 13:32
A járvány most már exponenciálisan terjed, ezért nagyon fontos, hogy mindenki tartsa be azt a néhány szabályt, amit a kormányzat meghozott. Müller Cecília a tájékoztatón többször is az egyéni felelősséget hangsúlyozta, és nem említette, hogy a magas esetszám miatt a kormányzat esetleg újabb szigorításokat vezetne be.  
Közérdekű Egy idő után terhes, ha sok részvét zúdul az emberre - videóinterjú Révész Renáta Liliána gyásztanácsadóval
Szarvas György | 2020. november 1. 19:42
A koronavírus járvány miatt gyakorlatilag mindennapi tapasztalatunkká vált a halál. Révész Renáta Liliána a vele folytatott beszélgetésben arról beszél, ez a tény mennyiben változtatta meg alapvetően elutasító álláspontunkat az elmúlással szemben, és, hogy miféle megküzdési stratégiáink lehetnek a helyzet okozta szorongás kezelésére. 
Közérdekű A jövőben Müller Cecília is beleszólhat abba, hogy ki vezesse az állami kórházakat
MTI | 2020. november 1. 11:43
Javaslattevő bizottságot kért fel a kormány a kórházvezetők kiválasztására, annak lett tagja az országos tisztifőorvos.
Közérdekű Koronavírus-áldozatok: ismét megdőlt a napi csúcs
Privátbankár.hu | 2020. november 1. 09:16
69-en haltak bele a betegségbe mára virradóra.
Közérdekű Nem várhatók itthon további szigorítások a járvány miatt
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 31. 14:11
Amíg az egyéni védekezéssel gátat lehet vetni a vírus terjedésének, addig a kormány erre támaszkodik, s ennek egyik jelentős állomása, hogy jövő hétfőtől kibővül a védőmaszk használatával kapcsolatos szabályozás - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője szombaton a közmédiának.
Közérdekű Újabb kiábrándító adat a járványról
Privátbankár.hu | 2020. október 31. 10:45
Továbbra is nagyon sok az új koronavírusos regisztrált eset és az elhunytak száma is kimagasló. A napi új esetek, a korházban ápoltak és a lélegeztető gépen lévő száma is szomorú új rekordot jelent.
hírlevél