TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A szenvedélybetegekkel foglalkozó pszichiáterek úgy látják, hogy a járvány második hulláma alatt fokozódni fog a mentális problémával, függőséggel, szerhasználattal orvoshoz fordulók száma; a legveszélyeztetettebb foglalkozási csoportot ráadásul a fehérgallérosok alkotják. 

A cikk eredetileg laptársunk, az eletforma.hu oldalán jelent meg. 

A Covid-19 a maga halálos következményeivel még súlyosabbá tesz egy már korábban is létező „járványt” - a kábítószer fogyasztás járványát.

Fotó:pixabay.com Fotó:pixabay.com

Az áldozatok között ráadásul olyanokat találunk nagy számban, akikről a társadalmi vélekedés ezt a fajta deviáns viselkedést nem nagyon várná el: a fehérgallérosok népes táborát - írja a Guardian.

A karantén alatt sorra szűntek meg azok a munkahelyek, így a pénzügyi szektorban, a médiában, a biztosítási szektorban, vagy az értékesítés területén, bíróságokon, ügyvédi irodákban, ahol nagy számban foglalkoztattak fehérgalléros szakembereket.

Hatalmasat zuhant a foglalkoztatás az USA-ban, az amerikai Munkaügyi Hivatal adatai szerint február óta egyedül az üzleti élet területén és a szolgáltatási ágazatban 1,5 millió munkahely szűnt meg, a vendéglátás 4,1 milliót veszített; az oktatásban és az egészségügyben pedig 1,2 millió emberrel kevesebben dolgoznak, mint korábban.

Az ügyvédek különösen kiszolgáltatottak, közöttük igen magas azok aránya, akik depresszióval és szorongással küzdenek, az alkoholizmus és a szerhasználat pedig igen elterjedt körükben.

A New York-i ügyvédeknek tartottak a közelmúltban egy olyan webszemináriumot, amelyben a szerhasználatról és a mentális egészségről volt szó. Általában egy ilyen webinárium mintegy 100 ügyvédet szokott megmozgatni" - mondja Eileen Travis, a program ügyvezető igazgatója, most viszont 700-an vettek részt rajta. "Óriási a bizonytalanság" - mondja Travis.

Május végén a Kentucky Ügyvédi Segélyprogram is webszemináriumot tartott 'A szorongás és jólét kezelése, áttérés az az új normalitásba" címmel. A program során lehetőségük volt az ügyvédeknek arra, hogy névtelenül tegyenek fel kérdéseket. "A járvány előtt körülbelül 50 ügyvéd jelent meg, a mostani alkalommal viszont, több mint 500-an vettek részt a rendezvényen. Ez őrület." - mondta a programot irányító Yvette Hourigan.

Nina Vasan, a Stanfordi Egyetem Orvostudományi Karának pszichiátriai klinikájának adjunktusa és a Szilícium-völgyi Pszichiátria pszichiátere azt állítja, hogy ügyfelei, akik a legmagasabb státuszú emberek közé tartoznak, műszaki szakemberek, vállalkozók, ügyvédek és befektetési bankárok, olyan módon küzdenek a mostani nehéz helyzetben, amilyet ő még nem látott. Az elszigeteltség, a bizonytalanság és a kontroll teljes hiánya egy olyan mixtúra, amely a depresszió, a szorongás, a drogfogyasztás és a túlzott alkoholfogyasztás szempontjából a lehető „legjobb” együtt állást jelenti. 

A Baltimore-i Egyetem legutóbbi felmérése azt mutatja, hogy a kábítószer-túladagolások száma a járvány alatt jelentősen megnőtt, a karanténintézkedések március közepi bevezetése óta 18 százalékos növekedés volt tapasztalható. Ennek részben az lehet a magyarázata, hogy a feketén vásárolt drogok jóval erősebbek, mint amit korábban a szerhasználók megszoktak.

Bár az opioid receptek száma folyamatosan csökken, a túladagolás egyre növekszik. Ennek oka az, hogy az illegálisan beszerzett opioidokat és más drogokat (beleértve a kokaint, a metamfetamint és a benzodiazepineket) a szintetikus opioid fentanillal ütik fel, amely már csekély mennyiségben is végzetes lehet.

Azok számára, akik a járvány alatt kívántak megszabadulni káros szenvedélyüktől, ez az időszak különösen nehéznek bizonyult. Az izoláció és az emberi kapcsolatok hiánya gyakran vezetett túlzott szerhasználathoz, és így túladagoláshoz.

Azok, akik évekig jártak iskolába, hogy megszerezzék a legmagasabb MBA, MD, PhD fokozatot, akiknek az identitásuk egyik legfőbb eleme a szakmai előrejutás, a karrier, azok számára egzisztenciális válságot okozott a világjárvány, hiszen ezzel megkérdőjeleződött helyük a világban.

A szenvedélybetegekkel foglalkozó pszichiáterek úgy látják, hogy a járvány második hulláma alatt fokozódni fog a mentális problémával, függőséggel orvoshoz fordulók száma; a magyarázat viszonylag kézenfekvő: az őszi, téli időszak egyébként is kedvez a depresszió kialakulásának.

Az ilyen típusú egészségügyi problémával azonban nemcsak az ügyvédek, az értékesítők és a befektetési bankárok, hanem az egészségügyi szakemberek is orvoshoz fognak fordulni, hiszen a nyomás rajtuk is nőni fog.

Címkék: Közérdekű Drog

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Közérdekű Orbán Viktor bejelentette a szigorításokat: kijárási korlátozás és rendkívüli jogrend jön
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 19:16
Orbán Viktor a keddi kormányülést követően Facebook-videóban jelentette be a rendkívüli járványvédelmi intézkedéseket.
Közérdekű Járványügyi korlátozások: kora este jön Orbán Viktor bejelentése
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 12:38
Erre az operatív törzs sajtótájékoztatóján hívták fel a figyelmet.
Közérdekű 84 korona-halott 24 órán belül
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 09:18
Ismét megdőlt a napi áldozatok számának rekordja. És a napi új azonosított esetszám rekordja is.
Közérdekű Minden tavaszi korlátozás újbóli bevezetését mérlegeli a kormány
MTI | 2020. november 3. 07:54
Jelentette ki Novák Katalin.
Közérdekű Müller Cecília továbbra is az egyéni felelősséget hangsúlyozza a védekezésben
Privátbankár.hu | 2020. november 2. 13:32
A járvány most már exponenciálisan terjed, ezért nagyon fontos, hogy mindenki tartsa be azt a néhány szabályt, amit a kormányzat meghozott. Müller Cecília a tájékoztatón többször is az egyéni felelősséget hangsúlyozta, és nem említette, hogy a magas esetszám miatt a kormányzat esetleg újabb szigorításokat vezetne be.  
Közérdekű Egy idő után terhes, ha sok részvét zúdul az emberre - videóinterjú Révész Renáta Liliána gyásztanácsadóval
Szarvas György | 2020. november 1. 19:42
A koronavírus járvány miatt gyakorlatilag mindennapi tapasztalatunkká vált a halál. Révész Renáta Liliána a vele folytatott beszélgetésben arról beszél, ez a tény mennyiben változtatta meg alapvetően elutasító álláspontunkat az elmúlással szemben, és, hogy miféle megküzdési stratégiáink lehetnek a helyzet okozta szorongás kezelésére. 
Közérdekű A jövőben Müller Cecília is beleszólhat abba, hogy ki vezesse az állami kórházakat
MTI | 2020. november 1. 11:43
Javaslattevő bizottságot kért fel a kormány a kórházvezetők kiválasztására, annak lett tagja az országos tisztifőorvos.
Közérdekű Koronavírus-áldozatok: ismét megdőlt a napi csúcs
Privátbankár.hu | 2020. november 1. 09:16
69-en haltak bele a betegségbe mára virradóra.
Közérdekű Nem várhatók itthon további szigorítások a járvány miatt
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 31. 14:11
Amíg az egyéni védekezéssel gátat lehet vetni a vírus terjedésének, addig a kormány erre támaszkodik, s ennek egyik jelentős állomása, hogy jövő hétfőtől kibővül a védőmaszk használatával kapcsolatos szabályozás - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője szombaton a közmédiának.
Közérdekű Újabb kiábrándító adat a járványról
Privátbankár.hu | 2020. október 31. 10:45
Továbbra is nagyon sok az új koronavírusos regisztrált eset és az elhunytak száma is kimagasló. A napi új esetek, a korházban ápoltak és a lélegeztető gépen lévő száma is szomorú új rekordot jelent.
Friss
hírlevél