Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A terrorizmusban több tapasztalattal rendelkező országokban tanítják az embereket arra, hogyan élhetnek túl egy támadást, nálunk még nem. Tudta, hogy nem érdemes halottnak tettetnie magát? Vagy hogy az első bomba sokszor csak a másodikhoz tereli a tömeget? Ha beszorult, kiabáljon, vagy fütyüljön?

A budapesti nagykörúti, vagy a németországi, drezdai idegengyűlölő, szélsőjobboldali robbantások után különösen felmerül a kérdés: mit tegyünk, ha hasonló helyzetbe kerülünk? Akár robbantásról, akár fegyveres támadásról van szó. (Az Index és az Origo korábban több tucat magyarországi robbantásos merényletet és bűncselekményt számolt össze, igaz, ezek többségének nem volt áldozata, vagy csak valamely konkrét személy.)

Hogyan éljünk túl egy terrortámadást? – teszi fel a kérdést a brit Telegraph. Vezető biztonsági szakemberekre hivatkozva azt emeli ki, hogy rohanjunk el vagy rejtőzzünk el, de ne próbáljuk meg magunkat halottnak tettetni.

Fuss!

A brit terrorelhárító szervezet (Nactso) a tavalyi párizsi fegyveres terrortámadások után kiadott egy ajánlást a polgárok számára, hogy mi a teendő ilyen helyzetekben. A teendőket három csoportba sorolták: fuss (run), rejtőzz (hide) és értesíts (tell). A futás teendői közé tartozik, hogy ne törődjünk a tárgyainkkal, mindenünket hagyjuk hátra, próbáljunk biztonságos útvonalat találni, amelyen nem vagyunk veszélynek kitéve. Ha mások is vannak, azokat is vegyük rá, hogy jöjjenek velünk.

Rejtőzz!

Ha nem tudunk elfutni, rejtőzzünk el. Keressünk fedezéket az esetleges lövedékek elől. Ha látjuk a támadót, az is láthat bennünket. De az sem jelent teljes biztonságot, ha nem vagyunk láthatóak, mert a golyók áthatolhatnak üvegen, fán, sőt esetleg téglán vagy fémen is. Fedezéket erősebb, vastagabb falak mögött találhatunk. Próbáljunk kijárattal rendelkező helyet találni, hogy ne essünk csapdába, ugyanakkor barikádozzuk el magunkat, és menjünk el az ajtótól. A telefonunkat halkítsuk le és maradjunk csendben.

Értesíts!

Hívjuk fel a rendőrséget, mondjuk el, amit tudunk: hol vannak az elkövetők, hányan vannak, hogyan öltöznek, milyen fegyvereik vannak stb. Mit tudunk az épületről, kijáratokról, bejáratokról, túszokról. Ha ez nem veszélyes, akkor próbáljuk meg megakadályozni, hogy további személyek az épületbe lépjenek.

A Business Insider szerint két fontos szabályt kell megjegyezni ahhoz, hogy egy bombatámadást túlélhessünk, már ha az első robbanást túléltük: a második bombát, és a 0-5-25 láb szabályt. Az amerikaiak tapasztalatai szerint ahol egy bomba van, ott általában van még egy. Az első robbanás ellen lényegében semmit sem tudunk tenni, de utána azonnal vessük magunkat a földre – és ragadjuk meg, tapogassuk meg azt.

Ilyenkor ne rohanj!

Először nulla lábnyi (vagyis pont magunk alatt), majd öt, majd 25 lábnyi (másfél, illetve 7,5 méternyi) körzetben érdemes megvizsgálni a talajt, nem látjuk-e újabb robbanószerkezet nyomát. (Illetve sérülteket.) Ezt tanítják az amerikai gyalogságnak is. Tízből kilenc esetben van második bomba, ezért a legrosszabb, amit tehetünk, ha elrohanunk. Sokszor az első robbanás csak arra való, hogy egy konkrét helyre terelje a tömeget.

Ám mindez inkább csak a szabad ég alatt elkövetett terrortámadásokra értelmezhető. Az USA belbiztonsági minisztériumának (DHS) oldala inkább az épületekre koncentrál, nem kis részben a 2001. szeptember 11-i merényletek tapasztalatai alapján.

Készüljünk fel mindenre!

Azzal kezdi, mit tegyünk egy esetleges merénylet előtt: készítsünk egy elsősegély-csomagot, amelyben van ivóvíz, konzerv élelmiszer, elemes rádió, zseblámpa és elem, gyógyszer, a fontosabb dokumentumaink másolata, hálózsák, sőt még párna is. A németek ajánlott katasztrófa-védelmi készlete ("hörcsöglistája") egyébként még meglepőbb, a munkáskesztyűtől a gyümölcskonzervig ezer dolog van benne, itt írtunk róla.

Az amerikaiak is nagyon alaposak, az elsősegély-csomagon kívül szerintük menekülési tervet kell készítenünk a családnak, beleértve a bébiszittert és a háziállatokat is. Arra is kitanítanak, hogy ha bombafenyegetést kapunk, próbáljuk minél jobban kifaggatni a telefonálót a bombáról, majd hívjuk a rendőrséget. Tanítanak arra, hogyan kezeljük a gyanús küldeményeket, tárgyakat.

Bújj az asztal alá!

Azután ha bekövetkezik a robbanás, először is bújjunk el valamilyen bútor, asztal alá, hogy a lehulló tárgyak, törmelékek ellen megvédjük magunkat. Ha ezek hullása abbamaradt, akkor hagyjuk el az épületet, gyorsan, de óvatosan, nehogy a meggyengült folyosók vagy lépcsők leszakadjanak alattunk vagy törmelék essen ránk. Ne használjunk liftet, ne vesztegessünk időt értéktárgyainkra. Ha füst van, maradjunk alacsonyan, a padló közelében. Ha kijutottunk, kerüljük el az ablakokat és egyéb veszélyes helyeket, de a mentők vagy rendőrök felvonulási útvonalait is.

Egy blog szerint robbanások után kerüljük el a gazdátlanul álló autókat, amelyekben további bomba lehet.

Kopogj vagy fütyülj!

Ha pedig bent rekedtünk a törmelék alatt, zseblámpánk fényével, csöveken való kopogással jelezzük a mentőalakulatoknak, hol vagyunk, vagy fütyüljünk. A kiabálást hagyjuk végső eshetőségnek, hogy ne szívjunk be veszélyes port. Tegyünk kendőt vagy más szövetet a szánk elé a szálló por ellen, és ne mocorogjunk feleslegesen, hogy ne verjük fel azt.

Az FBI egyik vezetője nemrég azt javasolta saját gyermekeinek, hogy mindig figyeljenek a környezetükre, legyenek éberek, ne feledkezzenek meg a veszélyekről, ugyanakkor azt se hagyják, hogy állandó félelemben tartsák őket. Támadás esetén ugyanis rendszerint mindössze két másodpercük van arra, hogy elugorjanak a lővonalból, vagy lebukjanak. Erről itt írtunk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Közérdekű Operatív törzs: rendőri intézkedés várhat a tiltások ellenére kinyitó vendéglátóhelyekre
Kollár Dóra | 2021. január 22. 12:54
Részletek az orosz vakcináról, szennyvíz-adatok - egyebek mellett ezek a témák is előkerültek az operatív törzs mai tájékoztatóján. 
Közérdekű Folyamatosan csökken a kórházban kezelt koronavírusosak száma
Privátbankár.hu | 2021. január 22. 08:47
Folyamatosan csökken a nyomás az egészségügyön, legalábbis a naponta megjelenő adatok erre engednek következtetni. Legutóbb október végén voltak ennyire kevesen kórházban a koronavírussal összefüggésben.
Közérdekű Gulyás Gergely: lehet majd választani a vakcinák közül
Privátbankár.hu | 2021. január 21. 11:58
A szokásos heti Kormányinfón ezúttal is központi kérdés volt a vakcina, amely kapcsán több fontos tudnivalót megosztott Gulyás Gergely.
Közérdekű A mutáns vírusok még nem lelhetők fel nagy számban Magyarországon
Szarvas György | 2021. január 20. 13:56
Egy hét múlva érkezik Magyarországra a következő vakcinaszállítmány, addig is a ma megjött Pfizer-oltóanyag 36 ezer fő oltására lesz elegendő, pár nap alatt pedig ez is el fog fogyni – mondta Müller Cecília az operatív törzs mai tájékoztatóján.
Közérdekű Friss adat: 976 új fertőzöttet azonosítottak idehaza
Privátbankár.hu | 2021. január 20. 09:10
95 újabb áldozat.
Közérdekű Müller Cecília keddi intelme: többet ér az oltás, mint annak elkerülése
MTI | 2021. január 19. 13:21
Lenne kapacitás a gyors oltásra, de egyelőre kevés a vakcina – derült ki az operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján, ahol Müller Cecília megint elmondott egy intelmet.
Közérdekű Nagyon kevés teszttel 573 új fertőzöttet azonosítottak
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 08:52
Szeptember közepén találtak legutóbb ennél kevesebb új koronást az országban.
Közérdekű Vakcinaútlevelet szeretne az EU
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 08:31
Többször felmerült már, hogy a beoltott emberek kapjanak olyan igazolást, amit az egész EU-ban elfogadnak. Friss sajtóértesülések szerint ezt támogatja az Európai Bizottság is.
Közérdekű Koronavírus: 875 új fertőzöttet találtak Magyarországon
Privátbankár.hu | 2021. január 18. 09:02
Ismét 1000 alatt maradt az újonnan azonosított fertőzöttek száma Magyarországon. Igaz, a napi mintavételek száma elmaradt az elmúlt napokban megszokotttól.
Közérdekű Szintet lépett az Mfor és a Privátbankár.hu - A hét videója
Izsó Márton - Gáspár András | 2021. január 15. 20:01
Elindult a Klasszis, az Mfor és a Privátbankár.hu prémium tartalmait kínáló előfizetési rendszer - a Hét Videójában Gáspár András lapigazgató mutatja be a rendszer működését és igyekszik választ adni a leggyakrabban felmerülő kérdésekre.
Friss
hírlevél