TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A magyarországi folyókon már 525 kilométeren van érvényben árvízvédelmi készültség.
A Jégvirág X. jégtörő hajó elindul a tiszadobi pontonhíd átkelőnél kialakított kikötőből Tiszalökre 2017. február 8-án. A hajó megkezdte a folyosó nyitását Tiszadob és a tiszalöki vízlépcső alatti folyószakaszon. MTI Fotó: Balázs Attila

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a Felső-Tisza egy 28 kilométeres szakaszán továbbra is harmadfokú, míg 91 kilométeres szakaszán másodfokú a védekezés. További több mint 400 kilométeren - a Felső-Tisza, a Szamos, a Kraszna, a Bodrog, a Tarna, a Túr és a Zagyva egyes szakaszain - elsőfokú az árvízvédelmi készültség.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) tájékoztatása szerint az előző időszak csapadékos és enyhe időjárása miatt, a lehullott csapadék és a hóolvadás hatására sokfelé, elsősorban a Tisza vízrendszerén alakultak ki kisebb-nagyobb vízszintemelkedések.

1-2 centit csökken óránként

A Záhony és Tiszabercel közötti szakaszokon a vízállásokat jelentős mértékben a jég határozza meg - írták, hozzátéve: a napokig Záhony környékén veszteglő torlasz visszaduzzasztó hatására Záhonynál csütörtökre a harmadfokú készültségi szintet (700 centiméter) meghaladó, időnként a valaha mért maximális értéket (758 centiméter) is megközelítő vízállások alakultak ki. A vízszint csütörtök késő este rohamosan csökkenni kezdett, az már az éjszaka 650 centiméter környékén stabilizálódott. Jelenleg lassú, óránkénti 1-2 centiméteres vízszintcsökkenés van.

Záhony alatt Dombrádon másodfokú, lejjebb Tiszabercelen és Tiszapalkonyánál az elsőfokú készültségi szinteket meghaladó vízállásokat mérnek a Tiszán. Szintén első fok feletti értékek érvényesek a Túr, a Bodrog és részben a Zagyva vízmércéin is.

Az előrejelzések szerint a záhonyi torlasz megindulása miatti vízhozam-növekedés miatt a Tiszán Dombrádnál és Tiszabercelnél a korábban jelzettnél némileg magasabb, másodfok feletti, Dombrádnál a harmadfokú szintet megközelítő vízállások várhatóak. Lejjebb, Tokajnál a másodfokú szint körüli tetőző vízállás valószínűsíthető. A Tiszán a Tiszalöknél kezdődő szakaszokon, valamint a mellékfolyók közül a Körösök vízrendszerén is elsőfokú szint körüli vízállások kialakulása várható.

A Tisza Záhony térségéig jégmentes, a korábban Zsurk és Györöcske között beékelődött jégtorlasz az elmúlt 24 órában mintegy 10 kilométerrel lejjebb csúszott, jelenleg Szabolcsveresmart térségében jár. Alatta Tiszalökig jórészt állójeges szakaszok találhatóak.

Jégtörők a Tiszán

A Jégtörő X. és Jégtörő I. hajópár pénteken is folytatja a jégtörést a Tiszadob és Tiszalök közötti szakaszon, hogy a víz szabad lefolyását biztosítsák. A törzs vezetése a ködös időjárás miatt péntek délelőtt nem tudott felszállni a fővárosból, hogy helikopterről felmérje a torlasz helyzetét és a levegőből megnézze.

A korábbi napok enyhe időjárása miatt a Duna hazai szakaszain a jég teljesen eltűnt. A belvíz miatt jelenleg 9 vízügyi igazgatóság területén, 35 szakaszon rendeltek el készültséget: 14 szakaszon másodfokú, 21 szakaszon elsőfokú belvízvédelmi készültség van érvényben.

A belvízzel elöntött terület nagysága 41 770 hektár, ebből 22 700 hektár vetés-szántó.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Közérdekű Átadták a 3-as metró felújított szakaszát
MTI | 2020. október 22. 16:47
Átadták csütörtökön a 3-as metróvonal felújított déli, a Nagyvárad tér és Kőbánya-Kispest közötti szakaszát.
Közérdekű Ráállították az operatív törzset az orosz és kínai vakcinafejlesztésekre
Baka F. Zoltán | 2020. október 22. 11:17
Mondta el Gulyás Gergely a Kormányinfón.
Közérdekű Koronavírus: újabb ígéretes vakcinával lehetnek komoly gondok
Király Béla | 2020. október 22. 07:36
A gyógyszergyártókra nehezedő politikai és társadalmi nyomás miatt erőltetett tempóban folynak a koronavírus elleni oltóanyagok fejlesztései és tesztjei. Ezek pedig nem mindig a várt eredményt hozzák. Sajtóértesülések szerint az AstraZeneca vakcinájával is gondok lehetnek.
Közérdekű Müller Cecília nélkül ment le a mai operatív törzs sajtótájékoztató
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 12:18
A csapat közlése szerint hivatali elfoglaltság miatt.
Közérdekű Koronavírus: 38 új halott Magyarországon
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 09:18
Ismételten rekordot döntött az elhunytak száma az elmúlt 24 órában. 
Közérdekű Elérhetőek az influenzaoltások - mire figyeljünk oda?
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 08:41
A koronavírus időszakában különösen fontos, hogy minél többen éljenek a lehetőséggel.
Közérdekű A karantén alatt csaknem ötödével nőtt a kábítószer-túladagolások száma az USA-ban
Privátbankár.hu | 2020. október 19. 16:32
A szenvedélybetegekkel foglalkozó pszichiáterek úgy látják, hogy a járvány második hulláma alatt fokozódni fog a mentális problémával, függőséggel, szerhasználattal orvoshoz fordulók száma; a legveszélyeztetettebb foglalkozási csoportot ráadásul a fehérgallérosok alkotják. 
Közérdekű A kegyes halál bevezetéséről döntenek Új-Zélandon
Privátbankár.hu | 2020. október 17. 15:58
Szombaton az urnák elé járulnak majd az új-zélandiak, és népszavazáson döntenek abban a kérdésben, hogy támogatják, vagy inkább elvetik a kegyes halált.
Közérdekű Koronavírus: csúcsot döntött a napi esetszám Magyarországon
Privátbankár.hu | 2020. október 17. 09:39
Minden eddiginél több koronavírus-fertőzöttet azonosítottak az elmúlt 24 órában. Az eddigi rekordot több mint 400-zal haladta meg a friss adat.
Közérdekű Mindenki szigorít, Magyarország nem, miközben futótűzként terjed a koronavírus
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 16. 14:16
Nincs már olyan környező ország, ahol ne szigorítanának jelentősen a járványügyi védekezésen. Hirtelen megnőtt a fertőzöttek száma a legtöbb országban, így nálunk is. Ráadásul rekordot döntött az elhunytaké is. A magyar kormány egyelőre nem lép, inkább a gazdaságot mentené.
hírlevél