Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A magyarországi folyókon már 525 kilométeren van érvényben árvízvédelmi készültség.
A Jégvirág X. jégtörő hajó elindul a tiszadobi pontonhíd átkelőnél kialakított kikötőből Tiszalökre 2017. február 8-án. A hajó megkezdte a folyosó nyitását Tiszadob és a tiszalöki vízlépcső alatti folyószakaszon. MTI Fotó: Balázs Attila

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a Felső-Tisza egy 28 kilométeres szakaszán továbbra is harmadfokú, míg 91 kilométeres szakaszán másodfokú a védekezés. További több mint 400 kilométeren - a Felső-Tisza, a Szamos, a Kraszna, a Bodrog, a Tarna, a Túr és a Zagyva egyes szakaszain - elsőfokú az árvízvédelmi készültség.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) tájékoztatása szerint az előző időszak csapadékos és enyhe időjárása miatt, a lehullott csapadék és a hóolvadás hatására sokfelé, elsősorban a Tisza vízrendszerén alakultak ki kisebb-nagyobb vízszintemelkedések.

1-2 centit csökken óránként

A Záhony és Tiszabercel közötti szakaszokon a vízállásokat jelentős mértékben a jég határozza meg - írták, hozzátéve: a napokig Záhony környékén veszteglő torlasz visszaduzzasztó hatására Záhonynál csütörtökre a harmadfokú készültségi szintet (700 centiméter) meghaladó, időnként a valaha mért maximális értéket (758 centiméter) is megközelítő vízállások alakultak ki. A vízszint csütörtök késő este rohamosan csökkenni kezdett, az már az éjszaka 650 centiméter környékén stabilizálódott. Jelenleg lassú, óránkénti 1-2 centiméteres vízszintcsökkenés van.

Záhony alatt Dombrádon másodfokú, lejjebb Tiszabercelen és Tiszapalkonyánál az elsőfokú készültségi szinteket meghaladó vízállásokat mérnek a Tiszán. Szintén első fok feletti értékek érvényesek a Túr, a Bodrog és részben a Zagyva vízmércéin is.

Az előrejelzések szerint a záhonyi torlasz megindulása miatti vízhozam-növekedés miatt a Tiszán Dombrádnál és Tiszabercelnél a korábban jelzettnél némileg magasabb, másodfok feletti, Dombrádnál a harmadfokú szintet megközelítő vízállások várhatóak. Lejjebb, Tokajnál a másodfokú szint körüli tetőző vízállás valószínűsíthető. A Tiszán a Tiszalöknél kezdődő szakaszokon, valamint a mellékfolyók közül a Körösök vízrendszerén is elsőfokú szint körüli vízállások kialakulása várható.

A Tisza Záhony térségéig jégmentes, a korábban Zsurk és Györöcske között beékelődött jégtorlasz az elmúlt 24 órában mintegy 10 kilométerrel lejjebb csúszott, jelenleg Szabolcsveresmart térségében jár. Alatta Tiszalökig jórészt állójeges szakaszok találhatóak.

Jégtörők a Tiszán

A Jégtörő X. és Jégtörő I. hajópár pénteken is folytatja a jégtörést a Tiszadob és Tiszalök közötti szakaszon, hogy a víz szabad lefolyását biztosítsák. A törzs vezetése a ködös időjárás miatt péntek délelőtt nem tudott felszállni a fővárosból, hogy helikopterről felmérje a torlasz helyzetét és a levegőből megnézze.

A korábbi napok enyhe időjárása miatt a Duna hazai szakaszain a jég teljesen eltűnt. A belvíz miatt jelenleg 9 vízügyi igazgatóság területén, 35 szakaszon rendeltek el készültséget: 14 szakaszon másodfokú, 21 szakaszon elsőfokú belvízvédelmi készültség van érvényben.

A belvízzel elöntött terület nagysága 41 770 hektár, ebből 22 700 hektár vetés-szántó.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Közérdekű Pár óra és újabb mérföldkőhöz ér a magyar járványhelyzet
Privátbankár.hu | 2021. április 13. 09:06
A kedd reggeli koronavírus-adatok ezúttal is kedvezőbben alakultak a legutóbbi napokhoz képest. Alacsonyabb számban azonosítottak új fertőzöttet, de a halottak száma változatlanul magas. 
Közérdekű Csecsemő áldozata is van már a koronavírusnak itthon
Privátbankár.hu | 2021. április 8. 14:23
Vérmérgezésben elhunyt egy nyolchónapos csecsemő, akit előzőleg megfertőzött a koronavírus - jelentették be az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján. 
Közérdekű Nagyon magas lett a mai áldozatszám is
Privátbankár.hu | 2021. április 8. 09:22
272-en haltak meg az országban mára virradóra a koronavírussal összefüggésben.
Közérdekű Több védelmi intézkedést is meghosszabbított a kormány
MTI | 2021. április 8. 07:13
Április 19. lett a közterületi maszkviselési kötelezettség, a határellenőrzés, és még néhány további intézkedés új célzott végdátuma.
Közérdekű Müller Cecília elmondta, miért dőlhetett meg a halálozási rekord mára
Kollár Dóra | 2021. április 7. 13:41
Nem vonatkozik a szolgáltatásokra a négyzetméteres szabály, Pfizerrel oltják a pedagógusokat ismét - részletek az operatív törzs tájékoztatójáról. 
Közérdekű Orbán Viktor: holnaptól nyitnak a boltok!
Privátbankár.hu | 2021. április 6. 17:29
Orbán Viktor kedden késő délután a Facebookon jelentette be, hogy megvan a 2,5 millió beoltott személy Magyarországon. Ez pedig azt is jelenti, hogy holnap új napra ébredünk. 
Közérdekű Müller Cecília: új fertőzöttek száma feltehetőleg nem annyira kedvező, mint amit látunk
Kollár Dóra | 2021. április 6. 13:08
Több téma is előkerült az operatív törzs húsvéti ünnepek utáni első tájékoztatóján. 
Közérdekű EMA: összefüggés van az AstraZeneca-vakcina és a vérrögök képződése között
MTI | 2021. április 6. 12:55
Összefüggés van az AstraZeneca brit-svéd gyógyszercég és az Oxfordi Egyetem által a koronavírus ellen kifejlesztett vakcina és a vérrögképződéses esetek között - jelentette ki Marco Cavaleri, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vezető tisztségviselője egy kedden megjelent olasz lapinterjúban.
Közérdekű 174 év után megszűnik a távirat április 30-án
MTI | 2021. április 6. 12:12
A Magyar Posta Zrt. április 30-án, 174 év után kivezeti portfóliójából a belföldi távirat és a Posta-Világfax szolgáltatást.
Közérdekű 170 új áldozat, 1890 új fertőzött - tetőzni látszik a harmadik hullám
Privátbankár.hu | 2021. április 6. 09:05
Február végén jelentettek legutóbb ennél kevesebb új fertőzöttet.
hírlevél
depositphotos