Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A magyarországi folyókon már 525 kilométeren van érvényben árvízvédelmi készültség.
A Jégvirág X. jégtörő hajó elindul a tiszadobi pontonhíd átkelőnél kialakított kikötőből Tiszalökre 2017. február 8-án. A hajó megkezdte a folyosó nyitását Tiszadob és a tiszalöki vízlépcső alatti folyószakaszon. MTI Fotó: Balázs Attila

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a Felső-Tisza egy 28 kilométeres szakaszán továbbra is harmadfokú, míg 91 kilométeres szakaszán másodfokú a védekezés. További több mint 400 kilométeren - a Felső-Tisza, a Szamos, a Kraszna, a Bodrog, a Tarna, a Túr és a Zagyva egyes szakaszain - elsőfokú az árvízvédelmi készültség.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) tájékoztatása szerint az előző időszak csapadékos és enyhe időjárása miatt, a lehullott csapadék és a hóolvadás hatására sokfelé, elsősorban a Tisza vízrendszerén alakultak ki kisebb-nagyobb vízszintemelkedések.

1-2 centit csökken óránként

A Záhony és Tiszabercel közötti szakaszokon a vízállásokat jelentős mértékben a jég határozza meg - írták, hozzátéve: a napokig Záhony környékén veszteglő torlasz visszaduzzasztó hatására Záhonynál csütörtökre a harmadfokú készültségi szintet (700 centiméter) meghaladó, időnként a valaha mért maximális értéket (758 centiméter) is megközelítő vízállások alakultak ki. A vízszint csütörtök késő este rohamosan csökkenni kezdett, az már az éjszaka 650 centiméter környékén stabilizálódott. Jelenleg lassú, óránkénti 1-2 centiméteres vízszintcsökkenés van.

Záhony alatt Dombrádon másodfokú, lejjebb Tiszabercelen és Tiszapalkonyánál az elsőfokú készültségi szinteket meghaladó vízállásokat mérnek a Tiszán. Szintén első fok feletti értékek érvényesek a Túr, a Bodrog és részben a Zagyva vízmércéin is.

Az előrejelzések szerint a záhonyi torlasz megindulása miatti vízhozam-növekedés miatt a Tiszán Dombrádnál és Tiszabercelnél a korábban jelzettnél némileg magasabb, másodfok feletti, Dombrádnál a harmadfokú szintet megközelítő vízállások várhatóak. Lejjebb, Tokajnál a másodfokú szint körüli tetőző vízállás valószínűsíthető. A Tiszán a Tiszalöknél kezdődő szakaszokon, valamint a mellékfolyók közül a Körösök vízrendszerén is elsőfokú szint körüli vízállások kialakulása várható.

A Tisza Záhony térségéig jégmentes, a korábban Zsurk és Györöcske között beékelődött jégtorlasz az elmúlt 24 órában mintegy 10 kilométerrel lejjebb csúszott, jelenleg Szabolcsveresmart térségében jár. Alatta Tiszalökig jórészt állójeges szakaszok találhatóak.

Jégtörők a Tiszán

A Jégtörő X. és Jégtörő I. hajópár pénteken is folytatja a jégtörést a Tiszadob és Tiszalök közötti szakaszon, hogy a víz szabad lefolyását biztosítsák. A törzs vezetése a ködös időjárás miatt péntek délelőtt nem tudott felszállni a fővárosból, hogy helikopterről felmérje a torlasz helyzetét és a levegőből megnézze.

A korábbi napok enyhe időjárása miatt a Duna hazai szakaszain a jég teljesen eltűnt. A belvíz miatt jelenleg 9 vízügyi igazgatóság területén, 35 szakaszon rendeltek el készültséget: 14 szakaszon másodfokú, 21 szakaszon elsőfokú belvízvédelmi készültség van érvényben.

A belvízzel elöntött terület nagysága 41 770 hektár, ebből 22 700 hektár vetés-szántó.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Közérdekű A mutáns vírusok még nem lelhetők fel nagy számban Magyarországon
Szarvas György | 2021. január 20. 13:56
Egy hét múlva érkezik Magyarországra a következő vakcinaszállítmány, addig is a ma megjött Pfizer-oltóanyag 36 ezer fő oltására lesz elegendő, pár nap alatt pedig ez is el fog fogyni – mondta Müller Cecília az operatív törzs mai tájékoztatóján.
Közérdekű Friss adat: 976 új fertőzöttet azonosítottak idehaza
Privátbankár.hu | 2021. január 20. 09:10
95 újabb áldozat.
Közérdekű Müller Cecília keddi intelme: többet ér az oltás, mint annak elkerülése
MTI | 2021. január 19. 13:21
Lenne kapacitás a gyors oltásra, de egyelőre kevés a vakcina – derült ki az operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján, ahol Müller Cecília megint elmondott egy intelmet.
Közérdekű Nagyon kevés teszttel 573 új fertőzöttet azonosítottak
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 08:52
Szeptember közepén találtak legutóbb ennél kevesebb új koronást az országban.
Közérdekű Vakcinaútlevelet szeretne az EU
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 08:31
Többször felmerült már, hogy a beoltott emberek kapjanak olyan igazolást, amit az egész EU-ban elfogadnak. Friss sajtóértesülések szerint ezt támogatja az Európai Bizottság is.
Közérdekű Koronavírus: 875 új fertőzöttet találtak Magyarországon
Privátbankár.hu | 2021. január 18. 09:02
Ismét 1000 alatt maradt az újonnan azonosított fertőzöttek száma Magyarországon. Igaz, a napi mintavételek száma elmaradt az elmúlt napokban megszokotttól.
Közérdekű Szintet lépett az Mfor és a Privátbankár.hu - A hét videója
Izsó Márton - Gáspár András | 2021. január 15. 20:01
Elindult a Klasszis, az Mfor és a Privátbankár.hu prémium tartalmait kínáló előfizetési rendszer - a Hét Videójában Gáspár András lapigazgató mutatja be a rendszer működését és igyekszik választ adni a leggyakrabban felmerülő kérdésekre.
Közérdekű Orbán Viktor: 2022-től teljes személyi jövedelemadó-mentességet kapnak a 25 év alattiak
Székely Sarolta | 2021. január 15. 08:34
A miniszterelnök ezt a Kossuth Rádióban jelentette be.
Közérdekű A Moderna vakcinájával oltják hétvégén az időseket
Kollár Dóra | 2021. január 14. 14:08
Kifejezetten rövid volt az operatív törzs mai tájékoztatója, ezek a témák kerültek elő.
Közérdekű Magyarországon is megjelent a koronavírus-mutáns az operatív törzs szerint
Kollár Dóra | 2021. január 13. 12:51
Online átverések terjednek, valamint Magyarországon is kimutatták az elsőként Angliában azonosított mutáns koronavírus-változatot - egyebek mellett erről is szó volt az operatív törzs mai tájékoztatóján. 
Friss
hírlevél