<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Több mint egy év múlva jöhetnek csak a szerelvények.

Egy december végén megjelent kormányhatározatban a „kelet-nyugati távolsági személyforgalom, illetve a Budapesten áthaladó teherforgalom szűk kapacitásainak megszüntetése” került előtérbe. A HÉV-ek a csaknem félszáz lépést tartalmazó intézkedési terv utolsó harmadába szorultak, ott is mindössze négy sort kaptak, a 36 pontba foglalt vasúti feladatok mögött - írja a nepszava.hu.

Elaggottak a szerelvények és a vasúti pálya is. (fotó: MTI)Elaggottak a szerelvények és a vasúti pálya is. (fotó: MTI)

A portál utalt rá, hogy a HÉV-program előkészítésének befejezését 2023-ra ígéri a határozat, míg a kivitelezés tervezett időpontja 2030. Ám ehhez nagyon kellene sietni. De egyelőre az ígért tendereket sem írták ki.

A lap emlékeztet, hogy a 2020 novemberében elindított HÉV-járműtendert tavaly áprilisban eredménytelennek nyilvánították a fedezet hiánya miatt. A két induló közül a Stadler lengyel leányvállalata kért kevesebbet, de így is 200 milliárd fölé kerekedett volna a végszámla az első körben megrendelni kívánt 42 szerelvényre. Márpedig ez jócskán meghaladta az előzetesen kalkulált árat. Ráadásul az EU és a kormány elhúzódó vitája miatt nagyon csekély az esély arra, hogy a járműbeszerzés költségét az unió úgynevezett Helyreállítási Alapjából (RFF) fizessék ki, mint ahogy azt előzetesen tervezték.

A pénz ugyanis csak 2026 végéig lezáruló projektekhez használható fel. Az új járművek azonban addigra bizonyosan nem érkeznek meg - fogalmazott az újság.

Vitézy Dávid tavaly novemberben azt mondta a Népszavának: azon vannak a MÁV-HÉV Zrt-vel, hogy mihamarabb kiírják az új járműtendert, az elvárásaikat pedig egyik gyártó igényeihez sem igazítják. Az előzmények ismeretében ugyan ez elég kétséges, de az Orbán-kormány kétségtelenül harapófogóba került. Egy erősen keletre lejtő tender elég kockázatos húzás lenne a választások előtt, főként úgy, hogy már nincs idő lezárni a voksolásig.

A nepsztava.hu szerint az új kormány felállása után induló közbeszerzési tenderen azonban aligha hirdetnek eredményt 2023 közepe előtt. Márpedig a gyártási idő jelenleg 5-6 év, így könnyen elképzelhető, hogy a megújult dél-pesti vonalak külső agglomerációs szakaszán egy ideig a régi szerelvények futnak majd. A Kálvin téri alagútba azonban már csak az új szerelvények férnek be.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Közérdekű A friss adatok is bizonyítják: egyre inkább mérséklődik a koronavírus-járvány
Privátbankár.hu | 2022. november 30. 10:30
Nagyot csökkent a heti halálos áldozatok és a kórházban ápolt koronavírus-fertőzöttek száma is.
Közérdekű Vajon ki és miért utazott ma reggel honvédségi géppel Belaruszba?
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 09:32
Minszkbe repült az egyik honvédségi Airbus.
Közérdekű A mainál is alacsonyabb árak jönnek a benzinkutakon, már csak egy kicsit kell kihúzni
Privátbankár.hu | 2022. november 23. 10:33
Péntektől újabb árcsökkenés jön.
Közérdekű 61 újabb Covid-halott, de levonulni látszik a mostani hullám
Privátbankár.hu | 2022. november 23. 09:43
Nagyot esett az aktív fertőzöttek száma az elmúlt hét napban.
Közérdekű Tudatosabb, egészségesebb életmód felé mutatnak utat
Privátbankár.hu | 2022. november 21. 14:12
Az ártalomcsökkentés szemléletének népszerűsítését, a betegségek megelőzését és visszaszorítását célzó program országos egészségügyi szűréssel is kiegészül, és a tervek szerint az ártalomcsökkentésben és megelőzésben már tevékeny további szakmai szervezetek bevonásával valósulhat meg. A társadalmi célt szolgáló programsorozat a Magyar Vöröskereszt, a Magyar Ártalomcsökkentő Egyesület, az Élhető Hazánkért Társadalmi Mozgalom és a füstmentes.hu együttműködésében indul.
Közérdekű Ennek nem fognak örülni a dohányosok
Privátbankár.hu | 2022. november 21. 08:19
Betiltják az ízesített-hevített dohánytermékek forgalmazását az Unióban jövőre, miután több tagállamban is jelentősen emelkedett a népszerűségük.
Közérdekű Minisztériumi főosztályvezetőt vádoltak meg vesztegetés miatt
Privátbankár.hu | 2022. november 16. 11:54
Egy minisztérium főosztályvezetője, egy szállodatulajdonos, egy uszoda ügyvezetője és egy polgármester ellen emeltek vádat hivatali vesztegetés miatt a Fővárosi Törvényszéken - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.
Közérdekű Akár be is zárhatnák a covidos oltópontokat?
Privátbankár.hu | 2022. november 16. 10:11
Az utóbbi egy hétben ugyanis még kétszázan sem adatták be maguknak a vakcinát.
Közérdekű Rögtön egy új területen számít a kormány Palkovics Lászlóra
Privátbankár.hu | 2022. november 15. 12:22
A Honvédelmi Minisztérium alá tartozó holdingot fogja vezetni a lemondott miniszter.
Közérdekű Készülődik az újabb járványhullám?
Privátbankár.hu | 2022. november 9. 09:48
Továbbra is enyhén emelkedik a szennyvízben a koronavírus koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a honlapján szerdán.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG