<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Több mint egy év múlva jöhetnek csak a szerelvények.

Egy december végén megjelent kormányhatározatban a „kelet-nyugati távolsági személyforgalom, illetve a Budapesten áthaladó teherforgalom szűk kapacitásainak megszüntetése” került előtérbe. A HÉV-ek a csaknem félszáz lépést tartalmazó intézkedési terv utolsó harmadába szorultak, ott is mindössze négy sort kaptak, a 36 pontba foglalt vasúti feladatok mögött - írja a nepszava.hu.

Elaggottak a szerelvények és a vasúti pálya is. (fotó: MTI)Elaggottak a szerelvények és a vasúti pálya is. (fotó: MTI)

A portál utalt rá, hogy a HÉV-program előkészítésének befejezését 2023-ra ígéri a határozat, míg a kivitelezés tervezett időpontja 2030. Ám ehhez nagyon kellene sietni. De egyelőre az ígért tendereket sem írták ki.

A lap emlékeztet, hogy a 2020 novemberében elindított HÉV-járműtendert tavaly áprilisban eredménytelennek nyilvánították a fedezet hiánya miatt. A két induló közül a Stadler lengyel leányvállalata kért kevesebbet, de így is 200 milliárd fölé kerekedett volna a végszámla az első körben megrendelni kívánt 42 szerelvényre. Márpedig ez jócskán meghaladta az előzetesen kalkulált árat. Ráadásul az EU és a kormány elhúzódó vitája miatt nagyon csekély az esély arra, hogy a járműbeszerzés költségét az unió úgynevezett Helyreállítási Alapjából (RFF) fizessék ki, mint ahogy azt előzetesen tervezték.

A pénz ugyanis csak 2026 végéig lezáruló projektekhez használható fel. Az új járművek azonban addigra bizonyosan nem érkeznek meg - fogalmazott az újság.

Vitézy Dávid tavaly novemberben azt mondta a Népszavának: azon vannak a MÁV-HÉV Zrt-vel, hogy mihamarabb kiírják az új járműtendert, az elvárásaikat pedig egyik gyártó igényeihez sem igazítják. Az előzmények ismeretében ugyan ez elég kétséges, de az Orbán-kormány kétségtelenül harapófogóba került. Egy erősen keletre lejtő tender elég kockázatos húzás lenne a választások előtt, főként úgy, hogy már nincs idő lezárni a voksolásig.

A nepsztava.hu szerint az új kormány felállása után induló közbeszerzési tenderen azonban aligha hirdetnek eredményt 2023 közepe előtt. Márpedig a gyártási idő jelenleg 5-6 év, így könnyen elképzelhető, hogy a megújult dél-pesti vonalak külső agglomerációs szakaszán egy ideig a régi szerelvények futnak majd. A Kálvin téri alagútba azonban már csak az új szerelvények férnek be.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Közérdekű Gyanúsan alacsony vírusadattal rukkoltak elő Müller Cecíliáék
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 09:14
A mai közlés szerint majdnem ezerrel kevesebb főt ápolnak kórházban, mint egy hete, ami azért furcsa, mert közben több mint 16 ezerrel nőtt az azonosított fertőzöttek száma.
Közérdekű Ezeken a benzinkutakon tankolhat augusztus 19-én és 20-án is
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 13. 18:57
A Független Benzinkutak Szövetségének megmozdulására reagált a Magyar Ásványolaj Szövetség.
Közérdekű Megint egyre többen kerülnek kórházba Coviddal
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 3. 09:28
Ennél több, most 1600-at közelítő beteget április óta nem kezeltek koronavírussal. Az aktív fertőzöttek száma pedig 42 ezer fölé ment, utoljára májusban volt ilyen magas ez a szám.
Közérdekű Lassabban, de tovább fogy a magyar
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 09:23
Az előzetes adatok szerint 2022 júniusában 8051 gyermek született és összesen 9600 fő halt meg. Az elmúlt 12 hónapban, 2021. július és 2022. június között a születések száma 1,6, a halálozásoké 8,6, a házasságkötéseké 2,9 százalékkal csökkent, jelentette péntek reggel a KSH.
Közérdekű Megint bőven ezer fölött vannak kórházban koronavírus miatt
Privátbankár.hu | 2022. július 27. 10:03
Lélegeztetőgépre viszont egyelőre csak kevesen kerültek közülük.
Közérdekű A csokosok elveszthetik a pénzüket, ha ezt az apróságot nem teszik meg
Privátbankár.hu | 2022. július 26. 08:48
Jelentéktelennek tűnik, nagy baj lehet belőle. 
Közérdekű "Egy kenyér lassan ezer forintba fog kerülni" - mit gondolnak az emberek a gyengülő forintról? Videó
Bendl Vera – Izsó Márton | 2022. július 16. 11:14
Sokan már most spórolnak, és attól tartanak, hogy egy euró lassan ötszáz forintba kerül majd. Az emberek kezdenek kétségbeesni. Helyszíni riport. 
Közérdekű Az EU nagyon durván beszólt a kormánynak: nem értesítették őket az energia-vészhelyzetről
Privátbankár.hu | 2022. július 14. 17:17
Keményen szembement az EU-s szabályokkal Magyarország a hirtelen kihirdetett vészhelyzettel.
Közérdekű Katás tüntetés: "Tehetetlenségemben üvöltök itt" – Videó
Bendl Vera – Izsó Márton | 2022. július 12. 17:35
Nem tudják, mi lesz a következő hónapokban, teljesen tanácstalanok az emberek. Helyszíni riport.
Közérdekű 11 forinttal csökken a gázolaj ára péntektől
Privátbankár.hu | 2022. július 6. 12:10
A benziné sem fog növekedni. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG