<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Több mint egy év múlva jöhetnek csak a szerelvények.

Egy december végén megjelent kormányhatározatban a „kelet-nyugati távolsági személyforgalom, illetve a Budapesten áthaladó teherforgalom szűk kapacitásainak megszüntetése” került előtérbe. A HÉV-ek a csaknem félszáz lépést tartalmazó intézkedési terv utolsó harmadába szorultak, ott is mindössze négy sort kaptak, a 36 pontba foglalt vasúti feladatok mögött - írja a nepszava.hu.

Elaggottak a szerelvények és a vasúti pálya is. (fotó: MTI)Elaggottak a szerelvények és a vasúti pálya is. (fotó: MTI)

A portál utalt rá, hogy a HÉV-program előkészítésének befejezését 2023-ra ígéri a határozat, míg a kivitelezés tervezett időpontja 2030. Ám ehhez nagyon kellene sietni. De egyelőre az ígért tendereket sem írták ki.

A lap emlékeztet, hogy a 2020 novemberében elindított HÉV-járműtendert tavaly áprilisban eredménytelennek nyilvánították a fedezet hiánya miatt. A két induló közül a Stadler lengyel leányvállalata kért kevesebbet, de így is 200 milliárd fölé kerekedett volna a végszámla az első körben megrendelni kívánt 42 szerelvényre. Márpedig ez jócskán meghaladta az előzetesen kalkulált árat. Ráadásul az EU és a kormány elhúzódó vitája miatt nagyon csekély az esély arra, hogy a járműbeszerzés költségét az unió úgynevezett Helyreállítási Alapjából (RFF) fizessék ki, mint ahogy azt előzetesen tervezték.

A pénz ugyanis csak 2026 végéig lezáruló projektekhez használható fel. Az új járművek azonban addigra bizonyosan nem érkeznek meg - fogalmazott az újság.

Vitézy Dávid tavaly novemberben azt mondta a Népszavának: azon vannak a MÁV-HÉV Zrt-vel, hogy mihamarabb kiírják az új járműtendert, az elvárásaikat pedig egyik gyártó igényeihez sem igazítják. Az előzmények ismeretében ugyan ez elég kétséges, de az Orbán-kormány kétségtelenül harapófogóba került. Egy erősen keletre lejtő tender elég kockázatos húzás lenne a választások előtt, főként úgy, hogy már nincs idő lezárni a voksolásig.

A nepsztava.hu szerint az új kormány felállása után induló közbeszerzési tenderen azonban aligha hirdetnek eredményt 2023 közepe előtt. Márpedig a gyártási idő jelenleg 5-6 év, így könnyen elképzelhető, hogy a megújult dél-pesti vonalak külső agglomerációs szakaszán egy ideig a régi szerelvények futnak majd. A Kálvin téri alagútba azonban már csak az új szerelvények férnek be.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Közérdekű András herceg és a milliárdos Jeffrey Epstein pedofilbotránya: akkor most nyugodjunk meg?
Bíró Vilma | 2022. január 23. 12:24
András herceg és Ghislaine Maxwell, a gyönyörűséges, szörnyen gonosz milliomos bűntárs áll jelenleg a média kereszttüzében, miután a fő bűnelkövető, fiatal lányokat erőszakoló Jeffrey Epstein már meghalt. A világ most azon van, hogy megbüntessék a gonosz gazdagokat. Ennek most akkor örülnünk kell? Jegyzet.
Közérdekű Harari: olcsón elkerülhetnénk a klímakatasztrófát
Litván Dániel | 2022. január 22. 17:12
Mostanra már világos, hogy a klímaváltozás nem riogató tudósok agyszüleménye, hanem a szomorú valóság. A dolgok mai állása szerint a helyzet kétségbeejtő, és könnyű azt érezni, hogy a kocka el van vetve, nincs mit tenni, mint várni a katasztrofális következményeket. Yuval Noah Harari szerint viszont a kilátásaink látványos javulásához elég lenne a globális GDP két százalékát erre a célra elkölteni.
Közérdekű Orbán Viktor nem tudja elengedni a piros paradicsomot
Privátbankár.hu | 2022. január 22. 14:37
A miniszterelnök – vagy legalábbis a kommunikációs csapata – nagyon kedveli a "Piros lett a paradicsom nem sárga" dalocskát, amit a kormány már mémesített és a kampány egyik eszközének használja.
Közérdekű Hóhelyzet: az ország egyes részein óriási gondok vannak
Privátbankár.hu | 2022. január 22. 09:40
Több megyében is havazásra, hófúvásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat. A közútkezelő azt kéri, mindenki tájékozódjon az útviszonyokról, és csak a téli közlekedésre felkészített járművekkel induljon el.
Közérdekű Tovább dübörög az omikron
Privátbankár.hu | 2022. január 22. 09:28
A világon 346 414 295 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 584 890 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szombat reggeli adatai alapján.
Közérdekű Újabb rocklegendától kell elbúcsúznunk
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 11:59
Elhunyt Meat Loaf amerikai rockénekes, színész. A Rocky Horror Picture Show című zenés mozisiker egykori főszereplője csütörtökön éjjel halt meg 74 évesen.
Közérdekű Kamu NAV oldallal próbálkoznak a csalók
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 11:07
Vélhetőleg adathalászok próbálják egy hamis NAV oldallal rászedni az embereket, ahol többek között bankkártya adatokat próbálnak megszerezni.
Közérdekű Koronavírus: tarol az omikron, de mégsincs nagy baj
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 09:35
Soha nem volt még ennyi új fertőzött. Pánikra azonban nincs ok, hiszen az omikron változat enyhébb lefolyású, így a kórházban kezeltek száma nem nőtt.
Közérdekű A nap képe: vészjósló viharfelhő jelent meg Budapest felett
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 17:41
Nem állítjuk, hogy itt a világvége, de ez bizony csúnyán néz ki.
Közérdekű Már a negyedik oltással foglalkozik a kormány – kik vehetik fel?
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 13:22
Tart a januári oltási akció is: 142 ezer embert oltottak be három nap alatt.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló