4p

Az ukrán tüzérség a HIMARS pontosságát kihasználva egyenként próbálja megsemmisíteni az orosz rakétavetőket és önjáró ágyúkat.

 Az ukránok egyik taktikája, hogy kis támadásokkal provokálják az orosz tüzérséget, majd felderítő
drónokkal azonosítják a helyzetüket. Ezután a front mögül HIMARS-csapásokkal megsemmisítik az eszközöket.

A ukrán sereg a HIMARS-szal támadja az orosz állásokat. Fotó: Depositphotos
A ukrán sereg a HIMARS-szal támadja az orosz állásokat. Fotó: Depositphotos

Ezzel a módszerrel ukrán becslés szerint csak a Dnyipro (Dnyeper) kanyarulatától keletre fekvő Orihiv irányában több mint 20 tüzérségi és légvédelmi rendszert iktattak ki. A déli fronton harcoló egyik orosz katona egy interjúban arról beszélt, hogy az ukránok jelenleg az orosz lőszer, felszerelés és tartalékok felőrlésére törekednének - derül ki a brit Gaurdian beszámolójából

Megkérdezték Bident

Nincs reális esélye annak, hogy Vlagymir Putyin orosz államfő atomfegyver bevetésére ad parancsot az ukrajnai háborúban – mondta Joe Biden. Az Egyesült Államok elnöke a Sauli Niinstö finn miniszterelnökkel közösen tartott  sajtótájékoztatóján jelentette ki ezt újságírói kérdésre felelve.  Egy további kérdésre válaszolva azt monda, komolyan gondol egy olyan fogolycserét, amelyben kiszabadulhatna az orosz fogságból Evan Gershkovich, a Wall Street Journal riportere. Lloyd Austin, az USA védelmi minisztere azt monda a CNN-nek, hogy nincs kétsége afelől, hogy Ukrajna a NATO tagja lesz Oroszországgal vívott háborúja után. Ezt megelőzően Putyin arról beszélt, hogy éppen az ukrán NATO-tagság lehetősége az egyik oka annak, hogy elindították a „különleges katonai műveleteket” Ukrajna ellen.

Előkerült egy orosz videófelvételt, amelyen állítólag az látható, hogy az egyik HIMARS-találat után csak egy kráter maradt egy orosz önjáró löveg és a lőszerkészlete helyén. Az ágyúcső 20-30 méterrel távolabb a földbe fúródott.  

Az ukrán csapatok Bahmuttól délre elfoglalták a Klisijivka falu feletti magaslatot, amivel előbbre léptek egyet Bahmut bekerítésében dél felől. A várostól északra Berhivka falunál folytatódtak a harcok, ami utat nyithat az előtt, hogy elvágják az egyetlen orosz utánpótlási útvonalat az ettől északnyugatra lévő megszállt területek felé. 

Mi történt a frontokon? 

A déli fronton a kétnapos késéssel készülő fronttérkép szerint az ukrán csapatok átkeltek a Prijutnétől északra futó folyó egy szakaszán. 

Egy ukrán katonai vezető azt mondta a CNN-nek, hogy máris érkeztek fürtösbomba-szállítmányok azukrán hadseregnek. Nem csupán az Egyesült Államoktól kapnak ilyen muníciót. A háborút követő bloggerek szerint az orosz-urán határtól viszonylag távolabb lévő oroszországi Voronyezs városát rakétatalálat érte.

Amerikai sajtóértesülések szerint Szergej Szurovikin tábornok, az Ukrajnában harcoló orosz hadsereg korábbi parancsnoka, aki állítólag tudott a Wagner-csoport lázadási szándékáról, ám nem jelentette feletteseinek, 15 további tiszttársával együtt börtönben van. 

A Wagner magánhadsereg immáron nem vesz részt a harcokban – erősítette meg az amerikai védelmi minisztérium. Több mint két hét telt el a zsoldosok lázadása óta.

A legutóbbi orosz légitámadásokban egy 40 éves férfi, illetve egy 60 és egy 85 éves nő halt meg a déli front menti településeken. A Donyecki régió ukrán kormányzójának beszámolója szerint nyolc civil sebesült meg az elmúlt 24 órában az orosz légitámadásokban.

Az ukrán légvédelem állítása szerint az éjszaka indított orosz légitámadás mind a húsz Shahed drónját és két Kalibr rakétáját lelőtték. Legalább négyen sebesültek meg Kijevben a lehulló roncsok miatt.

Az orosz-ukrán határ túloldaláról folyamatosan tüzérségi támadások érik az oroszországi Belgorodi régiót – mondta Vjacseszlav Gladkov, a régió kormányzója. Állítása szerint ezek csak kisebb károkat okoztak.

Az orosz hadsereg vélhetően az odatelepített csecsen csapatok tapasztalatai alapján improvizált autóbombákat használ a Donyecki régióban – állítja a brit védelmi minisztérium.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Közérdekű Putyin betiltotta az LMBT mozgalmat
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 14:48
Szélsőséges szervezetnek minősítette és betiltotta Oroszországban a legfelsőbb bíróság a nemzetközi LMBT társadalmi mozgalmat.
Közérdekű A Lidl, az Adidas és márkák is kínos helyzetbe kerültek önhibájukon kívül, elindultak a vizsgálatok
Buksza blog | 2023. november 22. 12:26
Számos jelentős világmárka társadalmi felelősségvállalással foglalkozó marketingese volt kénytelen válságmenedzselésbe kezdeni egy a termékeik gyártásával kapcsolatos súlyos vétség miatt.
Közérdekű Közösen takarítottak Budapesten
Privátbankár.hu | 2023. november 13. 09:05
A napokban rendhagyó levelet kaptak a fővárosi kerületek polgármesterei a Budapesti Közművektől. Arra kérték őket, hogy takarítsák ki együtt Budapestet november 12-én, vasárnap. Az időpont nem volt véletlen: pár napra rá, november 17.-én ünnepeljük a főváros 150. születésnapját.
Közérdekű Sok bajt okoznak a hazavitt urnák – mit szabad és mit nem szabad tenni szeretteink hamvaival? Klasszis podcast
Izsó Márton - Litván Dániel | 2023. november 10. 15:01
Hozzátartozók évente sok ezer, elhunytak hamvait tartalmazó urnát visznek haza, hogy ezek aztán sokszor váratlan helyeken bukkanjanak fel. Milyen jogi szabályozások vonatkoznak erre, és milyen egyéb problémákat okoz ez a gyakorlat? Dr. Gerencsér Balázzsal, az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület elnökével Litván Dániel beszélgetett a Klasszis podcast adásában e Magyarországon tabuk övezte témáról.
Közérdekű Nemcsak akciók, buktatók is várnak ránk a Black Friday-en
Privátbankár.hu | 2023. november 10. 07:15
A Money.hu összegyűjtötte, mire kell figyelni a már nemcsak november utolsó péntekjén, hanem egész hónapban immár évek óta amerikai mintára zajló vásárlási őrületben.
Közérdekű Valakiknek pénzt fog osztani még karácsony előtt a kormány, jövőre 6 százalékos inflációt várnak
Privátbankár.hu | 2023. november 9. 16:16
Rejtélyes megjegyzést tett Gulyás Gergely a Kormányinfón, de milyen fontos dolgokat tudhattunk még meg?
Közérdekű Több mint 1 millió magyar háztartást vesz célba a gyors internet
Privátbankár.hu | 2023. november 9. 12:09
2028-ig a 4iG 1,1 millió háztartásban teszi elérhetővé a gigabitképes hálózatot vezetékes vagy nagykapacitású 5G-s vezeték nélküli technológiák használatával.
Közérdekű Orbán Viktor sorsát elemzi a New York Times
Privátbankár.hu | 2023. november 9. 08:55
Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke annyira elszigetelődött az Európai Unió vezető köreiben, hogy ezen várhatóan a jövő júniusi európai parlamenti választás sem fog javítani.
Közérdekű A döntéseinken is múlik, mennyit és hogyan élünk
Natív tartalom | 2023. november 6. 11:52
A tudomány fejlődésével mind egyértelműbbé válik, hogy az emberek a döntéseikkel érdemben tudják befolyásolni azt, hogy mennyi ideig élnek. Ráadásul kellő odafigyeléssel az életminőségünk is javulhat.
Közérdekű Veszélyben a mobilozó sofőrök, léptek a rendőrök
Privátbankár.hu | 2023. október 18. 14:43
A rendőrök rászállnak a vezetés közben mobilozókra, eddig több ezer felelőtlen sofőr ellen indult eljárás.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG