TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Bár az esetszámok napi alakulása a napokban már olyan szinteket ért el Magyarországon, amire az első hullámban sem volt példa, a helyzet távolról nézve sem annyira drámai, mint azt elsőre gondolnánk. Egyelőre legalábbis. A tapasztalatok alapján nem szabad korán örülni, sejthető ugyanis, hogy mikor robbanhat be igazán a második hullám.

A cikk eredetileg laptársunk, az mfor.hu oldalán jelent meg. 

A Koronavírus Sajtóközpont az elmúlt napokban már rendre kiugróan magas számú új azonosított koronavírus-fertőzöttről tesz közzé jelentést. Hasonlóan magas, akár a 300-at is meghaladó esetszámokra még a komoly következményekkel járó első, tavaszi hullám idején sem volt példa; akkor a csúcs 210 új fertőzött volt 24 óra alatt. Mindezek eredményeként rendkívül sokkolóan alakul a különféle grafikonok lefutása, melyeket bizonyos időközönként meg is mutatunk olvasóinknak.

Kijelenthető: ez már a második hullám, melybe Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter definíciója alapján augusztus 27-én lépett be Magyarország.

A sokkoló és vészjósló adatok mellett azonban van egy olyan információ is, mely egészen más megvilágításba helyezi a pandémiát hazánkban. Ez pedig a kórházi ellátásban részesülők számának alakulása, mely a napi tájékoztatók méltatlanul kevesebb figyelmet kapó része. Ez ugyanis nem a járvány alakulásáról árulkodik, hanem arról, hogy mekkora rizikót jelent az aktuális helyzet, elsősorban az egészségügyre nézve.

Fotó: Pixabay Fotó: Pixabay

Emlékezhetünk ugyanis, a járvány első hullámának idején a kormány külön légifolyosót alakított ki Kína irányába, miközben külföldi portyázókat bízott meg olyan források felkutatására, ahonnan védőfelszereléseket lehet beszerezni. Az Orbán-kormány számára akkoriban az egészségügy felkészítése volt az elsődleges cél a járvány terjedésének lassítása mellett, szerették volna elkerülni ugyanis az olaszországihoz hasonló szituációkat, amikor a kórházi folyosók is tele voltak koronavírusos betegekkel, és extrém terhelésnek voltak kitéve az intézmények és a kórházi személyzet. Mára már viszont halomban állnak idehaza a maszkok, fertőtlenítők és lélegeztetőgépekből is több mint nyolcezret sikerült felhalmoznia a kormánynak.

Hiába nő naponta azonban több százzal a fertőzöttek száma Magyarországon, az egészségügy számára ez egyelőre egyáltalán nem jelent plusz terhelést. Cikkünk írásakor ismert legutónbi, csütörtöki adatok szerint ugyanis a több mint 2300 aktív koronavírus-fertőzöttből mindössze 100-an szorulnak kórházi ellátásra, és közülük 7-en vannak lélegeztetőgépen. Ugyan az egy héttel ezelőtti állapothoz képest némiképp emelkedett a kórházi körülmények között gyógyulók száma, akkor 69-en voltak, az első hullám idején jellemző szinttől még mindig jócskán elmarad ez az egészségügyet terhelő nyomás. Áprilisban ugyanis voltak olyan napok, amikor az 1000 főt is meghaladta a kórházban kezeltek száma.

Az egészségügy jelenlegi alacsony szintű terheltsége azzal magyarázható, hogy egyelőre ez a második hullám más, mint az első volt. Akkoriban a fertőzöttek átlagéletkora 64 év volt, vagyis főként a fokozott veszélynek kitettek körében terjedt, míg ma az átlagéletkor 31 évre csökkent. A tapasztalatok alapján a fiatalabb korosztály tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel, kórházi kezelés nélkül esik át a betegségen.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy az egészségügyre háruló nyomás idővel nem fokozódhat. Tapasztalatok szerint nagyjából 4-5 hét kell ahhoz, hogy a fiatalabb populációról az idősebb korosztályra kerüljön át - ezt már dr. Jakab Ferenc virológus mondta az ATV Start című műsorában. Ők pedig már gyakran küzdenek egyéb alapbetegségekkel, ami miatt súlyos vagy akár végzetes is lehet a betegség lefutása esetükben.

Mindebből kiindulva tehát még nagyjából még 4-5 hétig a mostanihoz hasonlóan alakulhat az egészségügy terheltsége. Ha azonban a vírus ismét átkerül az idősebb korosztályra, akkor várhatóan az egészségügyön is fokozódni fog a nyomás. És bár felkészítették a területet a fokozott nyomásra, amint ez bekövetkezik, elképzelhető, hogy a kormány ismét úgy dönt: ideje lassítani a járvány terjedését, ami korlátozó intézkedések bevezetését eredményezheti. Ugyan - mint azt Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter is rögzítette - nem céljuk a gazdaság és a társadalom tavaszihoz hasonló leállítása, kevésbé drasztikus intézkedésekre lehet esély, mint például az idősek számára biztosított vásárlási idősáv. Ráadásul ez a 4-5 hét pont akkor fog lejárni, amikorra a kormány megkapja a nemzeti konzultáció eredményeit és várhatóan felülvizsgálja a jelenleg érvényben lévő korlátozó intézkedéscsomagot, ami gyakorlatilag csak a határzárat foglalja magába a kötelező maszkviselés és távolságtartás mellett.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Közérdekű Koronavírus: rekordközeli magyar beteget regisztráltak
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 6. 09:53
Továbbra is nagyon gyorsan terjed a járvány Magyarországon. Öröm az ürömben, hogy az esetek jóval enyhébbnek tűnnek, és a tavaszi első hullámhoz képest sokkal kevesebb embert kell kórházban ápolni.
Közérdekű Továbbra is gyorsan terjed a koronavírus a világban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 6. 08:29
Már 26 782 582 ember fertőződött meg világszerte a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 878 237, a gyógyultaké pedig 17 843 929 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombati összesítése szerint.
Közérdekű Koronavírus: kiszámolták, hol dagad legjobban a második hullám
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 5. 18:10
Önmagukban a koronavírus-fertőzöttek megyei lebontása is árulkodó, ám sokkal beszédesebb, ha a 100 ezer lakosra vetített esetszámokat vesszük figyelembe. Számítások alapján egyelőre a felfutó második hullám elkerüli a gazdasági teljesítmény szempontjából húzóerőnek számító nagy ipari központjainkat. Nem ezekben a megyékben a legrosszabb a helyzet.
Közérdekű Ezért adhatott járványügyi mentesítést az üzletembereknek a kormány - A Hét Videója
Baka F. Zoltán - Izsó Márton | 2020. szeptember 5. 12:37
Egyre többen gondolják azt az esetszámok alakulása alapján, hogy elért minket a koronavírus-járvány második hulláma. De ha ez így van, miért nem nőtt meg - hála az égnek - az elhalálozás? - tehetik fel a kérdést. Erre is megpróbáltunk választ találni e heti videónkban, mint ahogy arra is, hogy miért engedi az üzletembereknek a határ átkelését korlátozások nélkük a kormány, miközben a nép egyszerű fiainak szigorú eljárásrendet kell betartaniuk. A sportolók is különleges kegyben részesülnek, holott mára egyértelművé vált, hogy a sportklubok a járvány magyarországi gócpontjaivá váltak. Munkatársunk, Baka F. Zoltán keresi a választ ezekre a kérdésekre. 
Közérdekű Így lazítja tovább a kormány a határzárat
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 5. 10:38
A puhításokról szóló kormányrendelet a schengeni térségben elvégzett korona-tesztek, az üzleti utak és a kulturális szféra dolgozóinak mobilitása területén pontosít.
Közérdekű Tegnap után ma is csúcsot döntött az új koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 5. 08:25
510 új esetet találtak, és elhunyt 3 beteg.
Közérdekű Tombol a második hullám: újabb rekordot döntött az új koronavírus-fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 4. 09:23
Ismét rekordszámú fertőzöttet azonosítottak az elmúlt 24 órában hazánkban.
Közérdekű Koronavírus: lesz még gond a vakcinával is
Király Béla | 2020. szeptember 3. 14:18
A koronavírus elleni védőoltásról futószalagon érkeznek a hírek. Úgy tűnik, sok nyugati politikus, így például Donald Trump igyekszik bármi áron elérni, hogy minél előbb rendelkezésre álljon a vakcina. Ez viszont globálisan nézve összességében több kárral járhat, mint haszonnal.
Közérdekű Már Szijjártó Péter is a második hullámról beszél
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 3. 10:44
A külügyminiszer azt mondta, drámai következményekkel járna, ha még egyszer le kéne állítani a magyar gazdaságot, és be kéne zárni az iskolákat.
Közérdekű A nap száma 301: ennyi új koronavírusost találtak Magyarországon
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 3. 08:44
Ezúttal a legtöbb fertőzöttet vidéken diagnosztizálták.
hírlevél