3p

A napokban rendhagyó levelet kaptak a fővárosi kerületek polgármesterei a Budapesti Közművektől. Arra kérték őket, hogy takarítsák ki együtt Budapestet november 12-én, vasárnap. Az időpont nem volt véletlen: pár napra rá, november 17.-én ünnepeljük a főváros 150. születésnapját.

A 4-es és 6-os villamosok teljes és környékén, a körút mentén elhelyezkedő tereken, aluljárókban és megállókban, valamint a KÖKI-n a Fővárosi Önkormányzat közszolgáltató cégei végeztek takarítást. A Budapesti Közművek FKF Köztisztasági Divízió az utak, aluljárók, terek és a kezelésébe tartozó járdák seprését, mosását, valamint a hulladékgyűjtők leürítését és graffitimentesítését végezte el.

Fotó: BKM Budapesti Közművek Képgaléria
Fotó: BKM Budapesti Közművek

A Budapest Közút Zrt. a járdákat és az útpadkákat mentesítette a gyomoktól, a közúti jelzőtáblákat tisztította meg, illetve – ahol arra szükség volt - cserélte őket, vagy eltávolította róluk a graffitiket. A BKV a villamosmegállók takarításával vette ki a részét az akcióból.

A közös várostakarításban mintegy nyolcszázan vettek részt. A fővárosi köztisztasági cégek munkatársaihoz önkéntesek is csatlakoztak.

Fotó: BKM Budapesti Közművek Képgaléria
Fotó: BKM Budapesti Közművek

A Margitszigeten a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Sportközpont önkéntesei takarítottak, a Gellért-hegyen a Járókelő Egyesület, a Greenpeace Magyarország, a Kalandok Szárnyán Meseterápiás Műhely, a Mamakapocs Mentálhigiénés Műhely, a Gellérthegyi lakók Érdekvédelmi Egyesülete, illetve a Tegyünk együtt az élhető Népligetért! csoport és más önkéntesek tisztították meg a területet a szeméttől.

Az akcióval az azt szervező Budapesti Közművek a köztisztaság - amúgy a jogszabályokban rögzített - közös felelősségére kívánta irányítani a figyelmet. Mindenki tehet ugyanis azért, hogy a közterületek rendszeres takarítása ne legyen hiábavaló: a házi kedvencünk után szedjük fel, amit hátra hagynak,  a házunk előtti járdáról a lehulló lombokat ne a kommunális kukába, hanem lebomló, FKF-es műanyagzsákba gyűjtsük, lapítsuk össze az üdítőitalos palackot, sörös dobozt azok kidobása előtt.

Fotó: BKM Budapesti Közművek Képgaléria
Fotó: BKM Budapesti Közművek

A kisboltok, büfék üzemeltetői pedig azzal segíthetnek, hogy gondoskodnak a náluk képződő szemét gyűjtéséről és elszállíttatásáról. Sokan nem tudják ugyanis, hogy jogszabályok mondják ki, hogy a köztisztaság megőrzése nem csak a „hivatásos” köztisztasági szolgáltatók feladata, abban mindenkinek, aki a közterületet használja, feladata, felelőssége van.

Ez az akció azonban csak a kezdet. A Budapesti Közművek által a kerületi polgármestereknek írt levélből az olvasható ki, hogy időről időre közös takarítást terveznek.

A cég a takarítási akcióik szélesebb körben való meghirdetéséhez online felületet is biztosít a 150.budapest.hu weboldalon, hogy minél többen értesülhessenek az akciókról. A polgárok önkéntes munkáját ahogy tudja, segíti a társaság. Féláron biztosít a kerületeknek jövő tavaszig zöldhulladék- és kommunálishulladék-gyűjtőzsákokat. Emellett a közös programok során összegyűlt nagyobb méretű hulladékot szintén elviszik a Budapesti Közművek speciális járművei.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Közérdekű Tényleg büntetik a kövér utasokat a légitársaságok?
Elek Lenke | 2024. február 24. 15:24
Itt az ideje a tavaszi fogyókúrának – legalábbis így vélik a légitársaságok. Nem most pattant ki a légiközlekedés vezetőinek fejéből az ötlet, hogy nemcsak a bőrönd súlya fontos – méghozzá dekára – de az utasé is.
Közérdekű Tényleg a sajtószabadság forog kockán Assange kedden folytatódó kiadatási perében?
Bózsó Péter | 2024. február 20. 15:01
Az ausztrál Assange Londonban néz szembe a végső ítélettel, hogy kiadják-e az Egyesült Államoknak.
Közérdekű Algéria gázai tűzszüneti terve helyett Amerika mást javasol a Biztonsági Tanácsban
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 06:54
Az Egyesült Államok a Biztonsági Tanácsnak rivális határozati javaslatot terjesztett be az Algéria által benyújtott gázai tűzszüneti indítvány keddi szavazása előtt. A dokumentumot megszerezte a Reuters is.
Közérdekű Visszanyalt a fagyi, aggódik a polgármester
Privátbankár.hu | 2024. február 10. 13:35
Sadiq Khan londoni polgármester szerint káoszba fulladhat az utasforgalom ellenőrzése a londoni határátléptető pontokon, ha a brit kormány nem készül fel a várhatóan ősszel érvénybe lépő új Európai Határregisztrációs Rendszerre (Entry/Exit System, EES).
Közérdekű Ennyi pénzt hozhat a konyhára a CSOK Plusz 
Privátbankár.hu | 2024. február 10. 09:40
A CSOK Plusz két nagyon fontos pontban különbözik az elődjétől, a CSOK támogatástól. Itt most összefoglaljuk a lényeget.
Közérdekű Megjött a szupergyors új wifi: érdemes frissíteni az otthoni hálózatot?
Buksza blog | 2024. február 9. 13:56
Minden technikai újdonságnál az elé a dilemma elé kerül a fogyasztó, hogy érdemes-e frissítenie eszközeit vagy nem kell sietnie. A wifi új változata is nehéz választás elé állítja a felhasználókat.
Közérdekű Méregdrága, de így is mindent visz a fogyókúrás gyógyszer
Privátbankár.hu | 2024. február 8. 16:18
Az emberek lustaságára mindig lehet számítani, legalábbis erre utal a súlycsökkentő gyógyszerek iránti óriási kereslet. Ezek a szerek azt ígérik, hogy pirulák beszedésével megspórolható a mozgás.
Közérdekű Az ENSZ kínzásügyi jelentéstevője Assange kiadatásának leállítását kéri
Privátbankár.hu | 2024. február 7. 13:13
Az ENSZ kínzásügyi különleges jelentéstevője kedden felszólította az Egyesült Királyság kormányát, hogy állítsa le Julian Assange küszöbön álló kiadatását.
Közérdekű Csalók élnek vissza a Mol nevével, ne dőljön be!
Rácz Gergő | 2024. január 26. 11:27
A közösségi médiában a napokban terjedőben van egy csalási kísérlet, amivel Mol-részvények busás megtérülésével hitegetik az esetleges befektetőket Novák Katalin köztársasági elnök gyatra mesterséges intelligenciával hajtott marketingüzenetével. A cég tud róla, nem szabad beleesni a csapdába.
Közérdekű Hogyan maradt el a nagyobb katasztrófa 2024 két repülőgép-balesetében?
Privátbankár.hu | 2024. január 17. 08:22
Kiderült, mi játszotta a főszerepet a Japán Airlines és az Alaska Airline baleseténél. Fontos tanácsok az utasoknak. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG