5p
Nem is igazán egy helyen, hanem egy vonalon, mégpedig egy 16 kilométeresen: a bő egy hónapja egy figyelemfelkeltő eseményen a Tarlós-szauna becenevet elnyert budapesti 3-as metrón. Egész nyáron nagy volt a kontraszt, de az elmúlt egy hét időjárása végleg bebizonyította, milyen elképesztő baklövés történt.

A 3-as metrót a 70-es években kezdték építeni és 1990-ben lett kész. Akkor tulajdonképpen nem is volt 3-as száma, mert amíg nem készült el a vonal első szakasza, addig volt "a metró" és "a földalatti", megkülönböztetvén a mélyvezetésű, ma 2-es számú metrót és a kéregvasútként futó millenniumi földalattit. Utóbbit máig sem tekintik igazán metrónak és nem is nevezi senki annak, noha 1-es számot kapott és így meg lettek számozva a fővárosi földalatti vasutak, építési sorrendjükben, így lett a 3-as a most górcső alá vett szakasz.

A régmúlt

Annak idején ugyanazokat a kék, meglehetősen zajos szovjet metrókocsikat kezdték rajta közlekedtetni, amik a kettes vonalon is jártak, sőt Prágában is ezek futottak akkor, meg persze Moszkva számtalan vonalán. A múlt század közepén fel sem merült, hogy hűteni kéne a kocsikat vagy az állomásokat, leginkább azért, mert kevés volt az igazán forró nyári nap, nem kellett úgy tervezni, mint mondjuk Rómában vagy Madridban.

Akkoriban persze semmilyen tömegközlekedési járművel nem merült ez fel, sőt még a személyautókban sem, így jó volt úgy, ahogy volt, pár megterhelő nap volt minden nyáron, minden járművön, de a felszínieken ezt a nyitott ablakok enyhítették. A 90-es években már érezhetően melegedtek a nyarak, és Budapest éves és nyári középhőmérsékletének statisztikája is igazolja ezt. Több lett a kellemetlen nap, de miután minden jármű meleg volt, ez még mindig nem tűnt annyira zavarónak.

Kettő jó lett, egyet elbaltáztak

A döntő változás akkor jött, amikor a kettes metrón az öreg szovjet kocsikat lecserélték, mégpedig meglehetősen kellemes, modern Alstom gyártmányúakra, melyek immár hűtést is kaptak, mindemellett végig lehet rajtuk baktatni, így ha a jármű egyik részében tömeg alakul ki, könnyebben el tud oszlani. Egyúttal az éppen megépülő négyes metró is ugyanilyen kocsikat kapott, ráadásul ott még az állomásokat is hűtik nyáron, de a kettes metróval utazók is észrevehették, hogy a kocsikból kiáramló levegő hűt annyit az állomásokon, hogy viszonylag kellemes a hőmérsékletük.

Ez volt az a pont, ahol a 3-as metró hirtelen kellemetlen lett, hisz volt mivel összehasonlítani. Azonban arra lehetett gondolni, hogy ugyanazokat a matuzsálemi szovjet kocsikat ott is lecserélik előbb-utóbb ugyanolyan kellemesekre, mint a másik két vonalon, és a kérdés megoldódik. Igen ám, de egyszer csak bejelentették, hogy felújítják a szovjet metrókat, és azok nem lesznek hűtve. Ráadásul az elmúlt pár évben jött pár különösen durva kánikula (úgy tűnik, most már ez a megszokott, a globális felmelegedést már csak Trump elnök tagadja, hogy pár bányát még nyitva tarthasson).

Az eredmény

Mindenki sejtette, hogy ez nagyon rossz lesz, de közölték, hogy majd mozgatják rajta a levegőt, jobb lesz egy fokkal. A remény igen mérsékelt változata ki is tartott a közelmúltig, amikor üzembe kezdtek állni az új szerelvények, és mindjárt le lehetett tesztelni őket a kánikulában. Az eredmény szerény: a hőmérséklet 34 fok, na és az állomások is jól felmelegednek, pláne, hogy a szakasz nagy részén nem túl mélyen fut a vonal, így még a barlang-hatás is kevéssé érvényesül.

A mostani kánikulában odáig fajult a helyzet, hogy sok utas irtózni kezdett a 3-as metrótól, utazását próbálta úgy tervezni, hogy minél kevesebbet kelljen vele menni, pláne, hogy időközben a villamosok, buszok és trolik nagyobb részét is hűtöttre cserélték, ami a villamosokon általában egész jól működik is. Így előállt az a helyzet, hogy a három hasonló metróvonal közül az egyik, ráadásul a leghosszabb és legforgalmasabb, meg van különböztetve, le van értékelve a többihez képest, mégpedig mindez drágán, hisz a felújítás is szép pénzbe kerül.

Bármit megérne

Hogy ez ki nem gondolta át vagy miért döntöttek így, nem akarjuk boncolgatni, de úgy véljük, hogy látván a végeredményt, mindenképpen érdemes lenne klímát szereltetni a kocsikba, ha pedig nem lehetséges, lefújni az egészet, kifizetni a nagy kötbért, avagy bánatpénzt az oroszoknak, és olyanokat venni, amik nem rosszabbak a másik két vonalon futóknál (esetleg ugyanolyanokat, legyen egységes).

Ez sokba kerülne, de véleményünk szerint minden pénzt megérne. A város és az ország elképesztő EU-támogatást elköltött sok dologra, ha erre nem sikerült szerezni, ezt ki lehetne fizetni saját zsebből, egy kétmilliós város amúgy is képes erre, még el is adósodhat, hisz a páratlanul alacsony kamatok időszakát éljük. Ugyanakkor sok beruházás zajlik egyidejűleg, vagy zajlott a közelmúltban, de egy sincs, amelyik akárcsak tizedannyi embernek akkora komfortérzet javulást hozna, mintha a 3-as metró klimatizálva lenne.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Közérdekű Legyen óvatos, ha most indul Olaszországba!
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 5. 13:47
Olaszország észak-keleti Veneto tartományában a legmagasabb szintű riasztást léptette életbe a rosszidő miatt a katasztrófavédelem, amely az ország más részén is készültséget rendelt el.
Közérdekű Szúnyogok is terjesztik az egzotikus vírust, ami már Európában is jelen van
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 5. 10:16
Európában egészen a közelmúltig nem okozott különösebb fejtörést a trópusi területeken őshonos Oropouche-vírus, amit néhány hete több tucat Közép- és Dél-Amerikából hazatérő turista szervezetében is kimutattak.   
Közérdekű Meghalt Kupa Mihály
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 2. 12:21
Az egykori pénzügyminiszer 83 éves volt.
Közérdekű Többen azt hitték, kiszabadult, de csak a bíróságra vitték a Telegram vezérigazgatóját
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 28. 15:59
Pavel Durovot a Telegram nevű orosz csetalkalmazás és közösségi oldal vezérigazgatóját szerdán átvitték a bíróságra. 
Közérdekű Lábhoz teszik a fegyvert a benzinkutasok
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 28. 10:17
Se nem emelnek, se nem csökkentenek árat.
Közérdekű Megabírságot kapott egy bennfentes Matolcsy Györgyéktől
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 28. 09:48
Egy magánszemély Waberer's-részvények megvásárlására adott bennfentes információk felhasználásával tőzsdei megbízásokat. 15 millió forintos pénzbüntetéssel sújtották.
Közérdekű Hernádi Zsolt a Mollal szponzoráltatja meg a saját csapatát
Vég Márton | 2024. augusztus 24. 09:42
A Mol éppen azt az esztergomi női kézilabdacsapatot szponzorálja, amelyiknél az elnök-vezérigazgatóhoz köthető magántőkealap lett az új tulajdonos. Cél a bentmaradás.
Közérdekű Sorcsere Novák Katalin állami százmilliókkal kitömött alapítványánál
Vég Márton | 2024. augusztus 22. 10:42
Ekler Gergely előbb a Sándor-palotából, majd a hagyományos családmodellt népszerűsítő Családpárti Alapítvány éléről távozott, de megtalálták az utódját.
Közérdekű Tűzijáték-botrány: Magyar Péter követeli a felelősök megnevezését
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 20. 21:04
A Tisza Párt elnöke Facebook-bejegyzésében azt írja, a kormány emberéleteket kockáztat azzal, hogy a rossz idő - szakadó eső, villámlás - ellenére is mindenáron meg akarja rendezni a tűzijátékot.
Közérdekű Posztolt az államtitkár a tűzijátékról
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 20. 18:01
Kovács Zoltán azt tette ki Facebook-oldalára, hogy a megtartásról vagy elhalasztásról később adnak tájékoztatást.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG