BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2020. június 4. 13:03

A látogatottat leszámítva mindenkitől tartsunk 2 méteres távolságot.

A csütörtöki operatív törzs sajtótájékoztatót Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa kezdte. Kiss elmondta, hogy június 16-án szavazhat a parlament veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvényjavaslatról, a különleges jogrend a megszavazás esetén június 20-án érhet véget, ekkor nyithatnak újra a mozik, színházak és fürdők. Az idősek bevásárlási idősávja viszont azután is megmarad, és az operatív törzs sem oszlik fel.

Ezután jöttek a statisztikák: a mai napon 56 kórházba szállítanak védőeszközöket. A hatósági házi karantén okostelefonos appjára regisztráltak száma az elmúlt 24 órában 2115-re emelkedett, ma 860 aktív felhasználója van az alkalmazásnak. Az elmúlt 24 órában 625 hatósági házi karantént rendeltek el - teljes számuk már 10 985. Szintén az elmúlt 24 órában 419 büntetőeljárást indítottak a veszélyhelyzettel kapcsolatos kihágások miatt. Továbbra is 120 alkalommal indítottak eljárást rémhírterjesztés miatt.

Kiss arra is felhívta a figyelmet, hogy Ausztriában mától nincs különleges határellenőrzés a Magyarországról beutazók esetében, hazatéréskor viszont csak akkor nem rendelnek el hatósági házi karantént, ha a belépőnek van 4 napnál nem régebbi negatív korona-tesztje.

Kiss után jött Dr Müller Cecília országos tisztifőorvos. Ő elmondta, hogy ahogy az elmúlt napokban, úgy most sem történtek nagyon jelentős változások a hazai koronavírus-helyzetben, "a járvány egyfajta nyugvópontra ért." 23 új beazonosított fertőzöttel a magyarországi korona-betegek száma már összesen 3954-re nőtt, 5 haláleset történt, minden új áldozat idős, krónikus beteg volt. Az új fertőzöttek között vannak szociális intézményben regisztrált esetek is. Összesen már 539-en haltak meg az országban a koronavírussal összefüggésben. A gyógyultak száma 2205, az aktív esetek száma ma 1210. Ez emelkedés a tegnapi 1207 óta, de erre Müller nem tért ki.

A betegeknek 41 százaléka budapesti, 59 százaléka vidéki. 408 beteget ápolnak kórházban, és továbbra is 24 fő van lélegeztetőgépen. Továbbra is 33 szociális intézményben van jelen a vírus, de az esetszámok csökkennek, gyógyulnak a betegek.

Müller aztán azt hangsúlyozta, hogy a veszélyhelyzet várható, június 20-i feloldásával egy időben nagy valószínűséggel meg fogják változtatni az idősek és zárt közösségek védelmére hozott intézkedéseket is. Mint elmondta, tegnap részleges látogatási tilalmat feloldó határozatot hozott, melynek értelmében

 • nem csak az idősotthonokban, de minden szociális intézményben biztosítani kell a látogatás lehetőségét
 • a látogató csak a látogatott hozzátartozóhoz, ismerőshöz menjen 2 méternél közelebb, a többiektől tartson legalább 2 méter távolságot
 • ha az időjárás megengedi, a látogatás történjen az intézmény udvarán, szabad levegőn
 • csak egészséges személy látogasson szociális intézményben gondozottat
 • a látogatóknak bizosítani kell legalább a szappanos kézmosási lehetőséget, még jobb az érintésmentes kézfertőtlenítő-adagoló
 • fodrász, pedikűrös és manikűrös is beengedhető az intézménybe, ha van rajta védőmaszk
 • vallási esemény is tartható az intézményekben, távolságtartással
 • ágybanfekvő gondozottak nyilván csak a szobájukban látogathatók
 • ha több fekvőbeteges a szoba, akkor egyszerre legfeljebb egy látogató mehet be, maszkban
 • étel- vagy ajándékcsomag, használati tárgy eddig is bevihető volt, ezután is az marad

Müller kiemelte: csak úgy vehető fel új gondozott a szociális intézményekbe, ha van négy napál nem régebbi, negatív koronavírus-tesztje. Ez vonatkozik a kórházakba való páciens-visszavételre is. Az elkülönítettek látogatása továbbra sem lehetséges - hiszen ők karanténban vannak.

Müller végül megköszönte a szociális intézmények gondozóinak hősies munkáját. Kiemelte, hogy sokan kéthetes váltásban bent tartózkodtak az intézményekben az ápoltakkal - ezt senki se kérte tőlük, mégis megtették. Erről Teréz anya jutott az országos tisztifőorvos eszébe, és mondott is egy neki tulajdonított idézetet, miszerint "nagy dolgokat tenni nem tudunk, csak kicsiket, nagy szeretettel."

Újságírói kérdések, válasszal:

 • origo: sok gyereket készülnek nyári táborba küldeni a szülők, mire kell figyelni a táborválasztásnál? - járványügyi szempontból nincs különbség a táborok között, mindre érvényes útmutatókat adtak ki
 • Észak-Magyarország: meddig marad járványkórházi státuszban a miskolci Semmelweis Tagkórház? - a járványkórház fogalom már nem is létezik, új beutalási rend van, a koronások kezelésére kijelölt kórházak száma csökkent, koronás beteget elkülönítetten nem-kijelölt kórházban is lehet kezelni
 • Kelet-Magyarország: mit tanácsolnak a külföldre készülő nyaralóknak, enyhítik a belépőkre vonatkozó hatósági házi karantén-kötelezettséget? - erről folyamatosak a tárgyalások a környező országokkal, a Szerbiából és Szlovéniából belépetteknek már nem rendelik el a karantént, a többi országnál meg majd még alakul

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Közérdekű Meghalt két koronavírusos betegünk, találtak hat újabb fertőzöttet
Privátbankár.hu | 2020. július 11. 08:50
A járvány kezdete óta már 4229 beteget azonosítottak az országban.
Közérdekű Az olasz maffia a koronavíruson is keresett
Privátbankár.hu | 2020. július 11. 06:08
Az olasz bűnszervezetek beszivárogtak az egészségügybe és a járvány áldozatain is nyerészkedtek. Eközben kiterjedt szervezet segíti az így megkeresett milliárdok tisztára mosását.
Közérdekű Újabb két idős beteg halt bele a koronavírusba itthon
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 08:58
Találtak három új fertőzöttet is.
Közérdekű Ismét áldozatot szedett itthon a koronavírus: ketten haltak meg
Privátbankár.hu | 2020. július 9. 09:24
Azonosítottak 10 új beteget az országban, de Budapesten már negyedik napja nincs új fertőzött.
Közérdekű Orrsprayben találtak fontos hatóanyagot a koronavírus kezeléséhez pécsi és osztrák kutatók
MTI | 2020. július 9. 08:06
Az azelasztin nevű hatóanyag laboratóriumi körülmények között igen jó hatásfokkal csökkentette a vírus fertőzését.
Közérdekű Koronavírus: átlépte a 12 milliót a fertőzöttek száma a világban
MTI | 2020. július 9. 06:58
Egy nap alatt több mint 212 ezer új fertőzöttet azonosítottak világszerte.
Közérdekű Túl sok az új fertőzött a Balkánon, szigorít a keleti határain Ausztria
MTI | 2020. július 8. 10:37
Kiemelt ellenőrzés vár azokra a magyar vagy szlovén határt átlépőkre, akik a Balkánról jönnek.
Közérdekű Mi történik Borsod megyében? Újra belobbanni látszik a koronavírus
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 10:36
Az elmúlt néhány nap statisztikái alapján úgy tűnik, mintha Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kezdene újra erőre kapni a koronavírus terjedése.
Közérdekű Itt a friss adat: egyhavi csúcsra ugrott az új fertőzöttek száma Magyarországon
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 09:35
Az elmúlt 24 órában 16 főnél azonosították a koronavírust Magyarországon. Ennyire sok új beteget legutóbb pont egy hónapja, június 7-án azonosítottak.
Közérdekű Koronavírus itthon: hat új fertőzött
Privátbankár.hu | 2020. július 6. 09:13
Viszont most nem hunyt el senki a betegségben.
hírlevél